Pokerul, sport al minţii sau doar joc la cacealma?
Pokerul poate fi o modalitate foarte interesantă de petrecere a timpului liber. Nu neapărat şi relaxantă; cu cât mizele sunt mai mari, cu atât jocul e mai intens. Pe noi ne-ar trece cu siguranţă toate apele dacă am pierde banii pentru primele de joc la o partidă de poker.
A început ca un simplu joc de cărţi, în care emigranţi aventurieri încercau să se bluff-eze între ei în așteptarea vaporului ce avea să-i ducă către zări mai bune. Bluff-ul sau cacealmaua este strategia care i-a asigurat pokerului popularitatea. Astăzi abilităţile de fin manipulator psihologic nu mai sunt suficiente pentru obținerea potului, adică a sumei puse în joc.
Jocul a început să câştige considerabil în popularitate începând cu 1998 când s-a lansat filmul Rounders. Cine nu ar fi vrut să aibă talentul impresionant al lui Mike McDermott (Matt Damon) de a estima probabilități şi să devină un jucător profesionist, asta pe lângă faptul ca a învins mafia şi şi-a scăpat cel mai bun prieten de datorii. Însă cel care a înflăcărat imaginaţii şi făcut imposibilul să pară la îndemână este Chris Moneymaker. În 2003 americanul s-a înscris ca amator la primul sezon televizat al turneului World Poker Tour pe care l-a câştigat, plecând acasă cu 2.500.000$!
Astăzi, pokerul este un joc de renume global care generează venituri impresionante. Este studiat în universităţi şi iubit de experţii în matematică. Pokerul poate fi un mod foarte eficient fie de a genera venituri fabuloase, fie pariind pe jocuri cu poker, sau participând direct la acţiune, la masă sau din spatele unui ecran. Datorită internetului, jocul de poker a devenit o adevărată industrie în care se învârt milioane de dolari. Oricine şi de oriunde are posibilitatea să-şi testeze intuiţia, cunoştinţele matematice dar şi de înţelegere a comportamentului uman.
Indiscutabil, în România există mulți iubitori ai jocului de poker. Se estimează că numărul celor care joacă online depăşeşte suta de mii. 2000 dintre ei trăiesc din acest joc, câştigând până la 10.000 de euro pe lună.
Românilor le place să-şi încerce şansele şi pariind la jocurile de noroc, în special pe fotbal. Potrivit unui sondaj, românii pariază cel mai des pe sportul-rege. Aproximativ 30 % din respondenţi își testează cunoștințele cu pariuri sportive online măcar o dată pe săptămână.
Pasiunea românilor pentru jocul de poker dar şi cu balonul, este împărtăşită şi de cei care fac legea pe teren, dar şi din culise.
”Deşi fotbalul este prima mea iubire, pokerul a fost dintotdeauna jocul meu.” spune Cristiano Ronaldo, devenit ambasador al PokerStars în mai 2015. În acelaşi an, omonimul său, legendarul jucător brazilian, Ronaldo, a zis pas ceremoniei Ballon d’Or pentru a participa la un turneu de poker în Bahamas.
Jucătorul portughez nu este singurul nume celebru din lumea fotbalului cooptat pentru a reprezenta PokerStars. Neyman Jr., fotbalist brazilian care joacă pe post de extremă la PSG, şi-a asociat imaginea cu PokerStars, fiind şi el un jucător avid de poker, în timpul liber. Acum joacă doar când cariera îi permite, dar după retragerea din fotbal, Neyman Jr. deja a anunţat că plănuieşte să devină jucător profesionist.
Asemeni fostului său coechipier de la Barcelona, Gerard Pique domină atât în teren cât şi la masă de joc. A înregistrat performanţe la World Series of Poker, concurând în mod regulat la European Poker Tour.
Alt jucător care excelează şi la poker, nu doar în fotbal, este Teddy Sheringham, unul dintre cei mai buni atacanți din Premier League. Fotbalistul englez a câştigat peste trei sute de mii de dolari pe parcursul carierei sale de jucător poker.
Dacă e să ne uităm pe meleagurile natale, la masa de poker se întâlnesc oameni de fotbal cu mai multă sau mai puțină influență în fotbalul românesc. Rezumandu-ne, totuşi, la cei care fac istorie în teren, Alexandru Vagner este un jucător care a renunțat la liga I pentru jocul de poker, câştigându-şi veniturile, exclusiv, din cărţi acum.
Primul român care a jucat la FC Barcelona și la Internazionale Milano, Nicolae Simatoc (1920 – 1978) a fost jucător profesionist de poker şi propietar de cazinou în orașul Sydney. A murit chiar la masa de poker, din cauza unui atac de cord.
Supranumit “Pele al pokerului”, Ionel Anton a câştigat 1.350.000 $ la concursul Pokerstars Caribbean Adventure din 2011. Călărășeanul este cel care l-a învăţat poker şi strategii de joc pe Victor Piţurcă. Însă conexiunile lui Ionel cu fotbalul sunt în afara terenului de joc.
Există o legătură mult mai strânsă între cele două sporturi decât lasă impresia la prima vedere. Nu este o pură întâmplare că jucători legendari de fotbal sunt pasionaţi de poker şi îl practică fie în timpul liber, fie chiar la nivel de carieră profesională după ce încheie socotelile cu balonul.
Atât fotbalul, cât şi pokerul implică anumite abilități comune pe care jucătorii ambelor sporturi trebuie să le aibă. Competitivitatea, pregătirea unei strategii, capacitatea de concentrare şi de a risca, talentul de a intui mişcările adversarilor sunt ceea ce îi atrag pe fotbaliştii de renume la evenimentele celebre de poker.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER