Când vine vorba de performanță și rezultate în fotbal un rol extrem de important revine antrenorilor, acelor ”dirijori” care dictează schemele de joc de pe margine și care alcătuiesc tactica de joc într-un sport rege bazat tot mai mult pe măsurători și parametri.
Și pentru că performanța este strâns legată de investiții, pe Betano am realizat la final de an un infografic cu topul antrenorilor din prima ligă a României în funcție de salariul lunar primit de fiecare.
Dan Petrescu (CFR Cluj) – 30.000 de euro
Instalat în vară la cârma echipei CFR Cluj pentru a patra oară în cariera de antrenor, Dan Petrescu este cel mai bine plătit antrenor din Liga 1, cu un salariu lunar care se ridică la 30.000 de euro.
După un sezon în care a pierdut titlul în fața rivalei FCSB, echipa din Gruia a mizat pe experiența lui Petrescu pentru o revenire rapidă pe traiectoria succeselor din trecutul nu foarte îndepărtat.
Cu Dan Petrescu la timonă, CFR Cluj a ratat calificarea în faza principală a Conference League, formația din Gruia pierzând de o manieră categorică în playoff contra echipei cipriote Pafos, formație care a dovedit că nu s-a calificat întâmplător în dauna vicecampioanei României.
CFR a rămas să se concentreze pe competițiile interne, terminând pe loc de playoff la finalul anului și cu o calificare de pe primul loc în sferturile de finală din Cupa României Betano.
De la revenirea pe banca CFR-ului, Dan Petrescu a adunat 18 victorii, 10 remize și 5 înfrângeri în cele 33 de meciuri.
Costel Gîlcă (Universitatea Craiova) – 25.000 de euro
La cei 52 de ani ai săi, Costel Gîlcă și-a făcut în 2024 revenire în fotbalul românesc la cârma echipei Universitatea Craiova.
O formație pe care fostul internațional român a preluat-o pe 17 aprilie și pe care a calificat-o în cupele europene.
Aventura oltenilor în Conference League a fost una scurtă, ”juveții” fiind eliminați de NK Maribor în al doilea tur preliminar, după 0-2 în deplasare și 3-2 la Craiova.
Campion al României cu FCSB în 2015, Gîlcă are misiunea de a aduce trofee la Craiova. Rezultatele din campionat o plasează pe Știința în plutonul fruntaș al clasamentului, iar în Cupa României Betano calificarea în ”sferturi” lasă deschisă poarta spre un nou trofeu.
Bilanțul lui Gîlcă la Universitatea Craiova: 17 victorii, 9 remize, 7 înfrângeri.
Ioan Ovidiu Sabău (Universitatea Cluj) – 23.000 de euro
Fostul mare internațional Ioan Ovidiu Sabău trăiește cea mai frumoasă perioadă din cariera de antrenor. Aflat la cârma echipei Universitatea Cluj, Sabău a adus Șepcile Roșii în partea superioară a clasamentului din Liga 1 după o primă parte a sezonului în care ”U” a fost revelația campionatului României.
Eliminată prematur din Cupa României Betano chiar înaintea fazei grupelor, Universitatea Cluj s-a concentrat exclusiv pe meciurile din campionat, reușind să adune 37 de puncte în primele 21 de etape.
Cu 10 victorii, 7 remize și doar 4 înfrângeri, Universitatea Cluj a fost de departe surpriza de până acum a sezonului, iar un rol esențial în coagularea unei echipe în adevăratul sens al cuvântul îi revine ”Moțului”.
Marius Șumudică (Rapid) – 20.000 de euro
Pe 20 august 2024, la o lună de la începutul sezonului, Marius Șumudică își vedea visul cu ochii și semna cu Rapid, echipa lui de suflet, după patru ani petrecuți în Turcia și Arabia Saudită.
Misiunea lui Șumudică s-a dovedit una extrem de dificilă, acesta preluând echipa după ce experimentul cu Neil Lennon la cârma echipe din Giulești s-a dovedit un eșec total.
Fără victorie pe teren propriu în primele 12 etape, Șumudică a reușit într-un timp relativ scurt să pună Rapidul din nou pe șine cu destinația playoff.
Giuleștenii continuă cursa spre trofeu și în Cupa României Betano, cea mai rapidă cale spre revenirea în cupele europene, un obiectiv mult râvnit de întreaga suflare alb-vișinie.
Bilanțul lui Șumudică de la preluarea Rapidului: 8 victorii, 6 remize, 4 înfrângeri.
Elias Charalambous (FCSB) – 15.000 de euro
Cipriotul căruia nu mulți i-au acordat la început prea mult credit a reușit să aducă titlul în vitrina echipei FCSB. Un trofeu după care roș-albaștrii alergau fără succes din 2015 și care a fost de câteva ori ratat la mustață.
Charalambous a făcut-o pe FCSB campioană prima dată în noul format competițional cu playoff și playout, performanță dublată de o calificare în faza principală a Europa League.
FCSB a obținut puncte importante în cele șase meciuri disputate în Europa League, fiind foarte aproape de calificarea în ceea ce cândva numeam ”primăvara europeană”. Cu trei victorii, două remize și o singură înfrângere, FCSB se numără printre surprizele plăcute din Europa League, competiție în care Betano a devenit din acest sezon sponsor global oficial.
După un început ezitant în campionat, FCSB și-a găsit ritmul și a urcat spectaculos spre vârful ierarhiei, depunându-și candidatura pentru obținerea unui nou titlu.
Dorinel Munteanu (Oțelul Galați) – 15.000 de euro
Fostul mare internațional a calificat pe Oțelul Galați în finala Cupei României Betano, sezonul 2023/24, ratând trofeul la loviturile de departajare contra surprizei Corvinul Hunedoara.
Impunând la echipă o disciplină de fier, Dorinel Munteanu a făcut din Oțelul o nucă greu de spart cel puțin în prima parte a sezonului când gălățenii au cochetat cu pozițiile fruntașe din clasament.
După un start de sezon de vis, fără niciun meci pierdut în primele 11 etape, Oțelul a început să piardă teren odată cu primul eșec suferit pe Cluj Arena contra celeilalte revelații, Universitatea Cluj.
Oțelul a mai câștigat un singur meci în campionat după în următoarele nouă etape de campionat, terminând anul în a doua parte a clasamentului. Totul a culminat și cu eliminarea din Cupa României Betano după faza grupelor.
Zeljko Kopic (Dinamo) – 12.000 de euro
În vârstă de 47 de ani, croatul Zeljko Kopic a preluat-o pe Dinamo într-o situație extrem de delicată din toate punctele de vedere la 1 decembrie 2023.
După ce a menținut echipa în prima ligă în barajul cu Csikszereda, Kopic a transformat-o pe Dinamo într-o echipă demnă de luat în seamă după mulți ani de zbatere în anonimatul fotbalul românesc.
Sub bagheta lui Kopic echipa din Ștefan cel Mare a început să livreze rezultate, iar fanii alb-roșilor au savurat revenirea chiar și pentru scurt timp pe prima poziție a clasamentului. O perspectivă care părea utupică în trecutul deloc îndepărtat.
Pentru Dinamo clasarea pe loc de playoff la finalul anului 2024 reprezintă mai mult decât o realizare, tot acest reviriment datorându-se aproape exclusiv lui Kopic.
Bilanțul lui Kopic pe banca lui Dinamo: 19 victorii, 18 remize și 12 înfrângeri.
Doar trei înfrângeri a suferit Dinamo în sezonul 2024/2025 cu Zeljko Kopic pe bancă, pentru a avea în față tabloul complet a ceea ce înseamnă amprenta acestuia asupra ”noului Dinamo”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER