ADVERTORIAL | Pantofi de trekking – tot ce trebuie să știti despre ei

Pantofii de trekking stau la baza echipamentului fiecarui turist constient, indiferent daca alege trasee montane sau poteci forestiere pentru excursiile si expeditiile sale.

Deși din când în când portalurile de top de internet publică informații despre oameni care cuceresc vârfurile munților în adidași sau tocuri înalte, majoritatea celor care merg pe traseu realizează că pe terenuri mai dificile este nevoie de încălțăminte de trekking selectată corespunzător. Cu toate acestea, merită să știți că acesta este un grup foarte divers de încălțăminte. Acest lucru se datorează faptului că pantofii de trekking sport ușori sunt o structură complet diferită de pantofii de drumeție, fabricați în întregime din piele naturală. Primii vor fi perfecti pentru excursii scurte, de o zi, iar ceilalti vor oferi fiabilitate ridicată și încredere la fiecare pas în timp ce vă deplasați cu un rucsac greu.

Ce pantofi de trekking să alegeti – înalți sau josi?

Prima decizie atunci când căutați pantofi de trekking este întotdeauna alegerea înălțimii. Pantofii josi de trekking sunt perfecti in perioada mai calda a anului, deoarece ofera o ventilatie foarte eficienta a piciorului. Când vă deplasați rapid cu un rucsac mic, este importantă și greutatea redusă a acestui tip de încălțăminte. Pantofii de trekking josi vă permit să strabateti traseele mai repede. Pantofilor le lipsește însă avantajul cheie al cizmelor înalte de trekking – suportul articulației gleznei. Acest lucru este extrem de important nu numai pentru persoanele care sunt deosebit de predispuse la entorse de glezne, ci și atunci când călătoresc cu un rucsac greu. Sarcina suplimentară pe spate necesită sprijinul stabilității fiecărui pas.

Iată de ce pentru cele mai lungi călătorii, atunci când purtăm echipamente grele de camping, se alege cel mai des încălțămintea de trekking înaltă. Pantofii de trekking cu fețe mai înalte au avantajul suplimentar de a proteja mai eficient împotriva pătrunderii pietrelor mici, crenguțelor, noroiului sau zăpezii în pantofi. Acest lucru este deosebit de important în teren sălbatic, atunci când trebuie să trecem prin pădure sau desișuri în căutarea unei poteci.

Ce pantofi alegem pentru căi mai ușoare?

La pantofii de trekking se includ adesea structuri foarte ușoare, cu un aspect asemănător cu încălțămintea sport. Modelele adidas terrex sunt un exemplu perfect în acest sens. Au tălpi destul de moi și o structură ușoară care sunt perfecte pentru a depăși rapid traseele mai ușoare. Stilul modern, fețele realizate dintr-o combinație de plasă și panouri sintetice, precum și o selecție largă de modele înseamnă că fiecare persoană activă va găsi modelul potrivit printre sine. Pantofii ușori de trekking – josi, înalti și, de asemenea, în versiunea medie (în care partea superioară este ¾ înaltă) vă vor permite să alegeți pantofi atât pentru teren, cât și pentru vreme. Pantofii de trekking de acest tip sunt grozavi pentru trasee și poteci relativ ușoare. Totuși, aceștia nu sunt bocanci de munte pentru trasee mai dificile, de exemplu în Tatra sau Alpi. Acolo veti avea nevoie de încălțăminte clasică de trekking pentru femei și bărbați pentru vară sau iarnă, care să ofere o mai mare stabilitate la fiecare pas.

Ce pantofi alegem la munte?

Pantofii pentru plimbări la munte sunt construcții pregătite de la zero în vederea utilizării lor pe trasee pietroase și stâncoase. Alegând acest tip de încălțăminte de trekking, putem fi siguri că nu ne vor dezamăgi pe parcursul multor kilometri de călătorii pe teren dificil. Prin ce se caracterizează ghetele de munte de trekking de înaltă clasă? In primul rand, partea superioara trebuie sa fie din materiale rezistente, astfel incat sa nu se deterioreze usor in contact cu pietrele. Pantofii de trekking pentru bărbați și femei sunt cel mai adesea din piele granulată sau nubuc, precum și din materiale sintetice foarte rezistente, precum Cordura®, de exemplu. În plus, pantofii sunt adesea asigurati cu un invelis de cauciuc sau protectie pentru degete. Datorită acestui fapt, materialul superior este protejat eficient împotriva pietrelor ascuțite sau a gheții. La pantofii de trekking, se acordă multă atenție legării pantofului. Pantofii de trekking înalți au cel mai adesea două zone de șireturi, astfel încât partea superioară și inferioară a pantofului să poată fi legate cu forțe diferite. Ca urmare, vom obține o potrivire perfectă a încălțămintei atât pentru ascensiuni abrupte, cât și coborâri.

Pantofii de trekking trebuie să fie, de asemenea, echipați cu tălpi adecvate. Cheia este talpa de teren, care va asigura aderenta maxima pe diverse tipuri de teren. Indiferent dacă ne plimbăm prin lunci cu iarbă sau pe o potecă stâncoasă, pantofii trebuie să garanteze încredere la fiecare pas. Mai ales în acest din urmă caz, rigiditatea tălpii este de asemenea importantă. Trebuie să protejeze picioarele de pietrele ascuțite, astfel încât acestea să nu simtă disconfort după mulți kilometri pe traseu.

O întrebare frecventă este, de asemenea, dacă pantofii de trekking ar trebui să aibă o membrană impermeabilă? În prezent, ghetele de munte sunt în mare parte echipate cu membrană GORE-TEX®. Este o soluție foarte eficientă, împiedica perfect pătrunderea apei în interiorul pantofului. Datorită acestui lucru, obținem pantofi care funcționează bine pe traseu în orice vreme, inclusiv pe ploaie sau zăpadă. Producătorii de încălțăminte de munte oferă atât ghete de drumeție de vară cât și de iarnă echipate cu membrană. Încălțămintea fără membrană este aleasă în prezent doar de tradiționaliști, precum și de turiștii care caută respirabilitate maximă, utile atunci când merg pe trasee în căldura verii.

Ce pantofi alegem la munte vara?

Ventilația adecvată a picioarelor este extrem de importantă atunci când strabateti traseele de drumeții în cel mai cald anotimp al anului. Confortul de a merge mulți kilometri de trasee va depinde în mare măsură de aceasta. Dar ce să facem când ne mișcăm cu un rucsac greu și vrem să avem o stabilizare maximă pe teren dificil în același timp. Atunci vin în ajutor pantofii de trekking de vară pentru femei și bărbați. Cel mai adesea, acestea sunt structuri realizate din materiale ceva mai ușoare care garantează un flux mai mare de aer cald și umed spre exterior. Pielea groasă este adesea înlocuită cu piele intoarsa, ușoară, iar unele panouri din partea superioară sunt realizate din materiale textile și mai respirabile. Drept urmare, pantofii de trekking de vară nu sunt doar foarte respirabili, ci și vizibil mai ușori. Dacă excursiile noastre sunt limitate la excursii de o zi și doar un mic rucsac se sprijină pe spate, pantofii mici vor fi cea mai bună opțiune. Pantofii de trekking josi oferă cea mai mare respirabilitate și libertate de mișcare pe trasee la temperaturi ridicate.

Ce ghete de drumeție alegem pentru iarnă?

Iarna, modelele puțin mai grele funcționează cel mai bine. Este necesar să se protejeze piciorul atât împotriva temperaturii scăzute, cât și împotriva topirii zăpezii, care intra înăuntru sub formă de apă. Din acest motiv, pantofii înalți de trekking, la care partea superioară este realizată în întregime din piele sau din materiale sintetice avansate, impermeabile, sunt cel mai des aleși. Aproape toți pantofii de trekking de iarnă sunt echipați cu o membrană impermeabilă. Datorită acesteia, putem fi siguri că, chiar și în timpul multor ore de plimbare prin zăpadă, apa nu va pătrunde în interiorul pantofului. Pe lângă materialele folosite în căptușeală, este extrem de importantă și rigiditatea întregului pantof. O rigiditate mai mare a tălpii este o condiție prealabilă pentru utilizarea crampoanelor de coș la pantofi. Sunt un accesoriu indispensabil pe traseele înghețate sau înzăpezite, unde doar pantofii de trekking de iarnă nu oferă o aderență suficientă.

Ce nu trebuie uitat atunci când alegeți pantofi de trekking?

Încălțăminte trekking joasă și înaltă trebuie să fie potrivită cu piciorul pentru a nu provoca abraziuni și bataturi. Din acest motiv, este foarte important să vă măsurați corect pantofii de trekking. În primul rând, piciorul ar trebui să aibă un spațiu liber în față, astfel încât degetele de la picioare să nu atingă în niciun caz partea din față a pantofului. Piciorul se umflă puțin în timpul mersului, așa că este întotdeauna necesar spațiu suplimentar. Cu toate acestea, pantofii de trekking nu ar trebui să fie prea mari, deoarece acest lucru poate cauza alunecarea nedorită a călcâiului. Șosetele sunt un element pe care turiștii îl uită adesea atunci când aleg încălțămintea de trekking pentru bărbați și femei. Un model potrivit, de tip trekking, nu numai că va preveni formarea ușoară a bataturilor, ci va garanta și temperatura corespunzătoare. Vara, va transporta umezeala spre exterior, iar iarna, va asigura o izolare eficienta. Alegerea corectă a pantofilor de trekking este un proces obositor, dar merită să-i acordati puțin mai mult timp. Încălțămintea de trekking bine aleasă pentru mersul pe munte vă va răsplăti cu confort, stabilitate ridicată și susținere în timp ce strabateti sute de kilometri de traseu.

Publicat: 04 01. 2023, 12:59