ADVERTORIAL | Primul sezon după SuperDespărțirile din campionatul spaniol
Cine nu are cel puțin o echipă preferată care joacă în campionatul spaniol? Echipele din prima linie a fotbalului iberic sunt mânate de o cu totul altă energie; sangre caliente – am putea noi să numim frenezia caracteristică. De aceea, fanii campionatului spaniol nu sunt deloc puțini, iar atunci când monștrii sacri ai echipelor spaniole decid să ia drumul altor campionate sau se retrag din activitate, despărțirile sunt mai mult decât simple schimbări de job pentru fotbaliști: acestea devin SuperDespărțiri.
În ultima perioadă, La Liga a fost zguduită din ce în ce mai des de astfel de modificări de componență. Fanii par a uita că nimic nu este mai constant decât schimbarea, iar primele sezoane după plecarea unor fotbaliști de renume vin cu emoții și temeri. „Va mai fi echipa mea la fel de bună?”- se întreabă unii dintre microbiști. Pe bună dreptate, mai ales atunci când observăm că unii dintre jucătorii care pleacă erau motoarele formațiilor din care făceau parte și impactau capitalul de imagine cu zeci de milioane de euro.
SuperDespărțirile de la începuturi: Di Stefano și Cruyff
Alfredo Di Stefano – toți microbiștii se raportează la fotbalistul de origine argentiniană ca la un pilon de rezistență din istoria Real Madrid. A fost adus de la Milionarios în epoca în care Santiago Bernabeu Yeste era președinte. Pe atunci, Bernabeu abordase o strategie nouă, în care semna cu fotbaliști de renume la nivel mondial. Di Stefano jucase la River Plate, la Milionarios și era pe val atunci când a fost adus în echipa albilor. Strategia lui Bernabeu s-a dovedit una fructuoasă. Saeta rubia DiStefano s-a făcut repede remarcat prin tenacitate, rezistență și adaptabilitate. A fost golgheter european timp de zeci de ani și abia în 2005 s-a schimbat supremația, odată cu reușitele lui Raul. Di Stefano a jucat pentru Real între 1953 și 1964, timp în care a fost numit de 4 ori sportivul spaniol al anului (1957, 1959, 1960, 1964) și a câștigat numeroase premii, dintre care cele mai importante au fost Ballon D’Or, Super Ballon D’Or și Trofeul Pichichi (golgheter în campionatul spaniol). Ce s-a întâmplat cu los merengues după plecarea lui Di Stefano la Espanyol? În 1965, Real a cucerit titlul La Liga, nu și Cupa Regelui. Real a mai dat un golgheter al Cupei Campionilor Europeni abia peste două sezoane, când Amancio se impunea în competiție cu 5 reușite. Au reușit să câștige din nou în Cupa Campionilor Europeni de-abia peste două sezoane, în 1966. Uitându-ne înapoi, putem spune că plecarea simbolului Di Stefano i-a destabilizat pe albi pe plan european, însă în La Liga au reușit să păstreze cadența.
Mergem de partea cealaltă a Spaniei (și a istoriei fotbalului iberic) în Barcelona, unde Johan Cruyff, zis și olandezul zburător, făcea istorie în tricoul blaugrana. Pentru Cruyff, perioada petrecută la Barcelona, între 1973-1978, a însemnat o creștere considerabilă ca jucător. A câștigat nu mai puțin de 3 Baloane de Aur (1971, 1973, 1974) și și-a ajutat echipa să câștige titlul campionatului spaniol în 1974, după o pauză de nu mai puțin 14 ani. Odată cu plecarea lui Cruyff peste Ocean, la LA Aztecs, a început și o perioadă de secetă pentru formația blaugrana, care a mai câștigat titlul în campionat de-abia în 1985. În 1979, Barcelona și-a mai potolit dorul de trofee câștigând Cupa Cupelor.
Cotele Superbet pentru meciul Rayo Vallecano – Barcelona sunt aici!
Raul, Cristiano Ronaldo și o superperioadă de aur pentru albi
Raul Gonzalez, cunoscut simplu ca Raul, și-a făcut debutul pentru galactici la vârsta de 17 ani. A jucat în tricoul Realului din 1994 până în 2010, când a plecat în Bundesliga, la Schalke 04. Raul a jucat, în total, nu mai puțin de 741 de meciuri pentru madrileni și a marcat peste 300 de goluri. Și-a câștigat rapid simpatia fanilor, marcând al doilea gol din cariera lui de la Real Madrid împotriva eternilor rivali, Atletico Madrid. A primit titlul Descoperirea anului în La Liga, în sezonul de debut, premiu ce prezicea activitatea fulminantă pe care Raul o va avea în calitate de galactic. A cucerit 6 titluri La Liga, 3 trofee UEFA Champions League, 4 Supercupe ale Spaniei, 1 Supercupa a Europei și 2 Cupe ale Europei alături de Real Madrid. Nu e de mirare că, odată cu plecarea lui la Schalke, fanii madrileni au suferit ca după o superdespărțire. Sau poate au suferit pentru că nu au mai câștigat La Liga în sezonul 2010-2011, nici Liga Campionilor, ci doar Copa del Rey.
Verifică aici cotele Superbet pentru meciul Real Madrid – Osasuna!
Un alt nume pe care galacticii îl rostesc cu un nod în gât este Cristiano Ronaldo, fotablistul care a făcut spectacol pe Santiago Bernabeu din 2009 până în 2018. Tricoul lui a fost prezentat de nimeni altul decât Alfredo Di Stefano, fapt care parcă vorbea deja despre recordurile ce urmau să vină. A jucat în campionat de 292 de ori și a marcat 311 goluri. Alături de Real, Ronaldo a câștigat de 2 ori titlul La Liga, de 2 ori Copa del Rey, de 2 ori Supercupa Spaniei, de 4 ori UEFA Champions League, de 3 ori Supercupa Europei și de 3 ori Campionatul Mondial al Cluburilor. După superdespărțirea de fotabalistul lusitan, fanii albilor suferă și acum, mai ales pentru că au mai reușit să câștige titlul de-abia la două sezoane distanță, iar trofeul Ligii Campionilor a rămas din 2018 doar o amintire.
Messi și viitorul după o SuperDespărțire
Până recent, oricine confunda Messi cu Barcelona și viceversa. Din 2004 până în 2021, de la un contract semnat pe un șervețel de hârtie la mirajul unui viitor mai bun, promis de șeicii arabi alături de PSG, Messi a dat tot ce a avut mai bun în tricoul blaugrana. Numărul 10 i se potrivea mai bine ca o mănușă. A jucat 520 de meciuri în La Liga și a marcat de 474 de ori pentru Barcelona. Alături de fotablistul argentinian, Barcelona a fost încoronată de nu mai puțin 10 ori regină în Spania. 7 Cupe ale Regelui și 8 Supercupe spaniole stau dovadă că relaționarea dintre Messi și Barcelona a fost mai mult decât un simplu job.
A fost pasiune de ambele părți. 6 trofee Ballon D’Or și 6 titluri La Liga Best Player stau de partea lui Messi în susținerea afirmației. Toate lucrurile au însă un sfârșit, iar despărțirea de Messi va fi pentru catalani un subiect sensibil probabil ani de acum încolo. Plecarea argentinianului a adus deja o scădere de zeci de milioane de euro în bugetul Barcelonei. Va aduce oare o scădere și în performanțele blaugrana – asta rămâne de văzut.
Intră în SuperSocial și inspiră-te pentru #SuperBilete!
Cert este că mingea e rotundă, iar cu energia specifică pentru iberici, nu ne rămâne decât să urăm un Enhorabuena ca toate aceste schimbări să fie, cine știe, într-un viitor mai mult sau mai puțin depărtat, o cale spre ceva mai bun.
#ÎmpreunăSuntemSuper #SuperBilete #SuperDespărțiri