Viteză, forță, entuziasm și mai puțină tactică. Sunt coordonatele fotbalului din Africa, zonă a lumii care Sportul Rege oferă an de an momente de neuitat, dar și SuperStaruri care lasă în spate greutățile unui continent încercat și devin vedete ale marilor echipe din Europa. Salah și Mane sunt cele mai bune exemple în acest sens, iar cei doi vor sta față în față într-un duel cu tentă istorică pentru unul dintre cele cinci locuri rezervate Africii la Campionatul Mondial din Qatar. Dar nici celelalte patru dueluri nu sunt deloc de dat la o parte!
Cele mai bune zece echipe din Africa luptă pentru Mondial. Vezi Oferta Superbet pentru turul barajelor!
Ediția din acest an a Cupei Africii pe Națiuni i-a avut în prim-plan pe cei doi mari atacanți ai lui Liverpool, iar Sadio Mane s-a impus de manieră dramatică, la penalty-uri, în fața coechipierului de pe Anfield Road. A fost doar primul episod al prieteniei transformate în rivalitate în 2022, pentru că Egipt – Senegal se joacă și pentru o miză mult mai mare: prezența la turneul final din Qatar. Capabili să stea mulți ani în vârf de formă la Liverpool, ambii au cifre foarte, foarte bune în tricoul naționalelor (cu un plus la capitolul eficiență pentru Mohamed Salah), iar finala Cupei Africii a arătat că și cele două generații ale fotbalului din Egipt și Senegal sunt apropiate ca valoare. Ambele națiuni și-au croit drum spre Cupa Mondială din 2018, dar Rusia a rămas în spate și marele obiectiv e Mondialul de la final de an. Cât de echilibrat e duelul? Răspund Cotele Superbet, care indică un mic avantaj pentru Mane (cotă 2.25 pentru calificarea Egiptului și 1.65 pentru cea a Senegalului).
Pe lângă Egipt – Senegal, derby-ul cu etichetă de cap de afiș, complicatul drum al preliminariilor din Africa ne-a adus alte trei dueluri în care e practic imposibil să acorzi titlul de favorită vreuneia dintre combatante: Camerun – Algeria (cotă 1.95 vs. 1.85 pentru calificare), Mali – Tunisia (cotă 1.85 vs. 1.85 pentru a merge în Qatar) și Ghana – Nigeria (cotă 2.25 vs. 1.65). Dacă cele trei dueluri reprezintă meciuri de tradiție, pe care fanii fotbalului african le-au văzut de multe ori de-a lungul istoriei, lucrurile stau puțin diferit în RD Congo – Maroc, partidă în care naționala lui Hakimi e văzută cu prima șansă pentru a obținele biletele spre Qatar. Cu o generație fabuloasă care a trimis reprezentanți la foarte multe echipe de top din Europa, Marocul a dat chix la Cupa Africii pe Națiuni, însă calitatea individuală o transformă în favorită certă, cu o cotă de 1.27 că va câștiga dubla manșă contra congolezilor.
Cât despre Republica Democrată Congo, țara încearcă să retrăiască bucuria unei calificări după 38 de ani, singura prezență la un Campionat Mondial venind în ediția din 1974, găzduită de Germania de Vest. De atunci fotbalul și societatea africană s-au schimbat, iar alte țări au apărut pe prima pagină. Printre ele și Mali, țară care are șansa de a-și rescrie istoria fotbalistică începută târziu, în 2002, cu prima participare în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Au trecut de atunci cinci încercări nereușite de a se înscrie pe lista țărilor africane care au trăit pe viu marea competiție fotbalistică, Mali prezentându-se la play-off-ul contra Tunisiei cu o generație condusă de Abdoulaye Doucoure și Yves Bissouma, mijlocași în Premier League la Everton, respectiv Brighton și Amadou Haidara, de la RB Leipzig.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER