Care este durata de viață a pieselor și consumabilelor auto și când ar trebui să le înlocuiești
Nimic nu e veșnic și, dacă vorbim despre consumabile și componente auto, trebuie să știi că longevitatea acestora este limitată. Iar pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic, înlocuirea lor la timp este vitală.
De la anvelope și frâne și până la filtre, sunt o serie de componente care trebuie schimbate regulat. Și nu e cazul să gândești precum unchiul tău preferat, ale cărui standarde de calitate pentru autoturisme se defineau prin ”n-am băgat un leu în ea, timp de 10 ani” – cu cât investești în piese auto de calitate și la timp, cu atât vei putea spori durata de viață a mașinii și propria siguranță atunci când o conduci. Iată care sunt consumabilele cele mai importante și ce longevitate au:
Durata de viață a frânelor
Atunci când conduci un autoturism cu tracțiune pe față, durata de viață a plăcuțelor de frână se măsoară în kilometri: între 60.000 și 70.000. În cazul autoturismelor cu tracțiune pe spate, perioada se prelungește cu cca 10.000 de kilometri. Ca să fii sigur că realizezi schimbul la timp și în condiții de siguranță, este necesar să inspectezi în fiecare an frânele și tot ce țin de acestea: discuri frana, plăcuțe de frână etc.. Totodată, adaptoarele care fixează plăcuțele trebuie curățate în mod regulat de rugină și praf și lubrifiate. Garniturile de schimb au aceeași durată de viață cu a sistemului de frânare, nu ar trebui să întâmpini probleme în legătură cu ele.
Durata de viață a anvelopelor
Anvelopele originale ale unui autovehicul nou nu vor rezista niciodată la fel de mult precum cele comercializate de un retailer. Producătorii de autoturisme comandă anvelopele originale cu o serie foarte specifică de caracteristici. Acestea trebuie să fie silențioase și să aibă o aderență și o performanță optime. Longevitatea nu este tocmai criteriul principal, în această etapă a vieții unei mașini. De aceea, te poți considera norocos dacă anvelopele din fabrică vor rezista până la 50.000 de kilometri. Când, însă, le vei înlocui cu altele noi, criteriile tale de alegere pot fi durata de viață și garanția. De la un set de anvelope noi, de calitate, te poți aștepta la o durată de viață de până la 80.000 de kilometri.
Durata de viață a bateriei auto
Bateriile auto sunt un mister pentru cei mai mulți conducători. Unele dintre ele îți pot oferii indicii privind un eventual eșec, însă nu toate fac asta, deși ne-ar prinde tuturor bine să putem anticipa o astfel de cheltuială și inconveniență, pentru a preveni orice neplăcere.
Un lucru este cert: bateriile auto nu sunt nemuritoare. Anumite lucruri le pot reduce speranța de viață – utilizarea zilnică a mașinii sau nefolosirea acesteia perioade îndelungate. În mod obișnuit, în funcție de obiceiurile tale privind utilizarea mașinii, durata de viață a unei baterii auto poate varia între 3 și 5 ani. Depășirea acestei perioade și amânarea înlocuirii bateriei vechi cu o baterie Rombat, Varta sau Bosch nouă sau cu una de la alt brand recunoscut pentru calitate te poate duce în situația în care mașina nu va mai porni, fără preaviz.
Tocmai de aceea, cei mai mulți producători recomandă schimbarea la fiecare 5 ani, independent de funcționalitatea bateriei auto. De asemenea, ar fi indicat să o testezi atunci când împlinește 3 ani sau la fiecare revizie, pentru a te asigura că funcționează corespunzător.
Durata de viață a curelelor de distribuție și transmisie
Aceste unități care antrenează pompele de direcție, generatoarele, pompele de apă și compresoarele AC au evoluat foarte mult în ultimele decade. Dacă, în urmă cu 30 de ani, speranța de viață a acestora nu depășea 40.000 de kilometri, în prezent, ele pot rezista sau chiar depăși 100.000. Pot fi verificare cu ușurință, prin inspectarea vizuală. Dacă nu sunt foarte îmbâcsite și unsuroase, crăpate, uscate sau întinse, sunt funcționale. Sau le poți verifica ori înlocui conform manualului de utilizare al autovehiculului, după 100.000 sau chiar 160.000 de kilometri, în funcție de producător.
Durata de viață a amortizoarelor
Aceste unități de suspensie sunt considerate, în prezent, foarte durabile; unii producători auto le oferă chiar garanție pe viață, cu condiția să nu supui mașina la drumuri foarte accidentate. Le poți verifica facil, folosindu-ți propria greutate pentru a împinge în sens descendent fiecare colț al vehiculului; în funcție de numărul de mișcări sus-jos înainte de a reveni la poziția inițială, îți vei da seama dacă mașina ta are o problemă cu amortizoarele. În mod ideal, acestea nu ar trebui să se miște de mai mult de două, trei ori înainte ca mașina să se oprească din mișcare. În caz contrar, fă o programare la service și verifică dacă autoturismul tău are nevoie de amortizoare noi.
Cunoscând durata de viață a acestor piese, vei putea preveni mai ușor eventualele neplăceri – cum ar fi să nu îți pornească mașina în ziua în care trebuie să pleci în concediu? Totodată, vei spori siguranța ta, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic, cât ai zice ”inspecție tehnică”!
Foto: Freepik