(P) Căpușele: Adversarii invizibili de la firul ierbii.
În plin sezon cald se desfășoară una dintre cele mai disproporționate confruntări în aer liber. Plimbările în parc sau la picnic, drumețiile, grădinăritul sau pur și simplu alergatul în natură pot deveni un meci de totul sau nimic împotriva unui adversar care stă bine tactic: căpușele.
Dar o pregătire prealabilă foarte bună, ne poate face partida mai ușoară. Însă, trebuie să ținem cont de câteva lucruri. Mai ales că în natură, căpușele joacă pe terenul propriu, iar acest lucru schimbă mult datele meciului.
https://www.youtube.com/watch?v=igaF-YVJk4A&feature=youtu.be
Pe lângă boală Lyme, insectele mai pot transmite și encefalita de căpușă, o boală infecțioasă mai puțin cunoscută, pentru care nu există un tratament specific. Această afecțiune complică strategia de meci, pentru că se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă. Boala debutează în primele 7 – 14 zile după mușcătură, iar prima etapă a bolii durează de la 2 la 7 zile. Atunci simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei – febră moderată, oboseală, dureri de cap. În a doua fază a bolii, cea neurologică, simptomele sunt mai grave: febră mare, greață, amețeli, confuzie, redoarea cefei, somnolență. Pentru a afla mai multe informații despre cum să ne protejăm împotriva bolilor transmise de căpușe și despre optiunea vaccinării e recomandat să consultăm medicului de familie. De asemenea, www.desprecapuse.ro este o altă sursă rapidă din care putem afla mai multe date și informații utile. În plus, ar trebui să ținem cont de câteva recomandări când stabilim tactica pentru ieșitul în natură. Atunci când jucăm în deplasare, iar căpușele sunt gazde, e bine să ne ferim de zonele unde acestea sunt prezente. Echipamentul de joc trebuie să aibă tricouri cu mâneci lungi și pantaloni lungi și să ne verificăm regulat dacă vreun adversar a trecut dincolo de echipament. De asemenea, e indicat să avem la îndemână spray anti-insecte și pensetă, dar și să ne informăm care sunt zonele cu risc ridicat de infecție.
Viza ANMDM nr 9799E/06.07.2020