(P) Care sunt secretele din spatele pregătirii unui grătar perfect și delicios?
Dacă adori gătitul în aer liber și vrei să descoperi secretele din spatele pregătirii unui grătar perfect și delicios, găsești mai jos câteva sfaturi și informații prețioase. Așadar, pentru răsfățul familiei și celor dragi, în acest articol vom afla care sunt secretele preparatelor gătite perfect și diferențele dintre gătitul clasic pe grătare grădină pe cărbune sau al gătitului pe grătare cu gaz.
În primul rând, comoditatea este principalul motiv pentru a alege un grătar pe gaz. Pornești alimentarea, apeși butonul de aprindere, iar după aproximativ 15 minute, grătarul tău este gata de utilizare. Cu alte cuvinte, grătarul pe gaz îți permite să începi rapid gătitul, fără prea mult efort. Cu toate acestea, există și soluții pe cărbuni care se ridică la pretențiile unuia pe gaz.
În cazul modelelor de grătare ceramice kamado, deschizi complet ușile de reglaj ale aerului, adaugi niște startere pe cărbuni, pe care mai apoi le aprinzi, închizi capacul și după 10-15 minute, ai un grătar pe cărbune încins perfect!
Dacă ești adeptul gătitului pe cărbune, dar îți dorești și controlul total, tipic unui grătar pe gaz, Big Green Egg este soluția perfectă. Fabricat pe baza tehnologiei dezvoltate de NASA, acesta este confecționat cu același tip de ceramică folosită la exteriorul navetelor spațiale, datorită rezistenței sporite la temperaturi extreme, fără afectarea structurii.
Grătarele pe gaz îți permit să controlezi temperatura prin reglarea arzătoarelor de gaz. Temperatura va crește și va scădea relativ repede. Acest lucru va face ușoară gătirea preparatelor la diferite temperaturi. În schimb, la varianta pe cărbune, reglajul durează puțin mai mult, bazându-se în principiu, pe controlarea fluxului de aer.
Cu cât ușile de tiraj sunt mai deschise, cu atât mai mult oxigen intră în grătar influențând astfel, creșterea sau scăderea temperaturii. La grătarele de tip kamado odată atinsă temperatura dorită, aceasta poate rămâne stabilă ore întregi, datorită proprietăților izolatoare ale ceramicii speciale.
Dacă alegi un grătar pe cărbuni, trebuie să decizi dacă dorești un grătar din oțel (clasic) sau un kamado (cuptor ceramic). Ambele tipuri sunt potrivite pentru toate tehnicile de gătire. Dar nu orice grătar pe cărbune din oțel este potrivit pentru ședințe lungi sau pentru gătitul lent. Uneori, trebuie să adăugi cărbune, iar temperatura poate fluctua. Aceasta depinde de calitatea oțelului.
Ceramica unui kamado are avantajul proprietăților izolatoare care ajută decisiv la o conservare superioară a căldurii. În acest fel, utilizezi mai puțin cărbune, iar temperatura de afară nu influențează temperatura din grătarul tău – poți continua grătarul, chiar și pe ploaie sau ninsoare.
Pentru gama completă de grătare Sibiu, dar și pentru restul soluțiilor de încălzire din stoc propriu precum, șeminee pe lemne, șeminee pe peleți, șeminee pe gaz sau șeminee electrice de apartament, sobe rustice sau moderne și multe alte accesorii sau materiale dedicate universului termicelor de calitate superioară, site-ul meșterilor sibieni care este locul perfect pentru a plasa o comandă online, direct din confortul canapelei de acasă.