Mușchiul de porc pregătit pe un grătar cărbuni sau pe gaz, este un favorit clasic al celor care adoră o bucată de carne fragedă și aromată, care poate hrăni cu ușurință întreaga familie. O friptură tipică are între 2 și 5 kilograme și poate fi porționată după preferințe. Pentru dimensiunile porțiilor, este bine să planificați între 350gr și 500gr de carne de persoană.
De asemenea, mușchiul de porc este ușor de găsit, fiind vândut în toate supermarket-urile sau carmangeriile din țară, fiind de obicei etichetat ca friptură de porc tăiată în centru; mușchi de porc tăiat în centru (o tăietură dezosată) sau friptură de coastă tăiată în centru (o tăietură cu os).
Așadar, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i respecți dacă vrei să gătești perfect un mușchi de porc delicios pe grătarul de acasă:
Pasul 1: Pregătește carnea
Pregătirea fripturii pentru grătar este rapidă și ușoară! Începeți prin a tăia orice țesut conjunctiv în exces (pielea argintie) de pe mușchiul de porc. Apoi, stropiți exteriorul fripturii cu ulei de măsline și asezonați bine pe fiecare parte cu un condiment specific BBQ pentru carnea de porc. Frecați bine condimentele astfel încât acestea să se lipească de carne. Frecarea aromatizează carnea și face o crustă subțire și crocantă. Mușchiul de porc poate fi tăiat și asezonat cu până la 24 de ore înainte de grill-ul încins, dar aveți grijă să scoateți carnea din frigider, cu cel puțin 30 de minute înainte de a fi pusă pe grătar.
Pasul 2: Încinge bine grătarul
Următorul pas este aprinderea grătarului. Pentru a găti mușchiul de porc, vă sugerăm să utilizați o tehnică de grătar cunoscută sub numele de „gătit pe zone”. O zonă a grătarului va fi mai încinsă, în timp ce cealaltă va fi mai scăzută. Pur și simplu, împărțiți grătarul în două jumătăți, plasând sub grill mai mulți cărbuni încinși în zona cu temperatură înaltă, și mai puțini spre deloc, în cealaltă jumătate. Gătiți carnea direct pe zona cu căldură intensă pentru a obține o crustă crocantă și mutați-o în zona “rece”, pentru a o găti și la interior la căldură indirectă. Dacă utilizați un grătar cu gaz, încălziți o jumătate de grill la foc mare sau mediu-mare și lăsați cealaltă parte neaprinsă.
Pasul 3: Gătește mușchiul de porc
Perpeliți bine bucata de porc timp de 5 minute pe fiecare parte la foc direct, apoi mutați-o la căldură indirectă. Gătiți friptura timp de aproximativ 1 oră – 1 oră și jumătate sau până când carnea de porc atinge o temperatură internă de 62°C. Regula generală este de 20 de minute timp de gătit per kilogram. Țintește-te spre o culoare mahon la exterior și un roz-trandafiriu la interior.
Pasul 4: Servirea
Lasă friptura să se odihneasca și pregătește-o pentru servire. Mușchiul de porc va fi fierbinte odată ce se desprinde de pe grătar. Lasă carnea să se odihnească aproximativ 15 minute. Carnea își va finaliza procesul termic abia după ce s-a gătit în cele 15 minute de stat la căldură reziduală. În acest fel, sucurile interioare se vor intensifica pentru o aromă optimă și delicioasă. Portionați-o în felii de aproximativ jumătate de centimetru în grosime și serviți-o ca atare sau alături de garniturile preferate.
Mușchiul de porc se potrivește la fel de bine cu orice tip de garnitură. Piureul de cartofi cremos sau o porție de cartofi prăjiți sau wedges, fac o pereche demențială cu acest tip de carne. Evident, se mai poate combina cu o salată crocantă de crudități, cușcuș cu lămâie și ierburi aromate sau lângă o salată coleslaw cu verdeață și bacon prăjit.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER