Până la ediția 100, Oscarul e obligat să-și recâștige gloria ușor umbrită de succesul uriaș pe care serialele au ajuns să-l aibă. Binge watching-ul a ajuns o plăcere vinovată acceptată și a înlocuit în mare măsură mersul la cinema. Practic, maratonul de vizionare a unui serial care te prinde reprezintă un timp consistent petrecut în compania unor povești în care personaje magnetice ne trag în călătoria lor și ne fac să trăim alte vieți.
Pasiunea pentru vizionatul serialelor și pandemia care a ținut cinematografele mai mult închise au contribuit la ușoara scădere în notorietate a premiilor Oscar. Cumva, se confirmă și faptul că marile studiouri de la Hollywood pierd teren în lupta cu platformele de streaming online, care au devenit și producătoare de conținut original.
Acum, Netflix (mai ales el, titanul producției și distribuției) a ajuns să se lupte cu studiourile cu palmares impresionant. HBO Max, Amazon Prime, Hulu și toate viitoarele platforme de streaming online sunt practic „nou promovatele” care, în liga asta mare, ajung să se bată la titlu.
Cel mai câștigat este evident cinefilul. Mai multă ofertă, varietate de subiecte și personaje, plus mai mult timp petrecut alături de actorii pe care-i îndrăgește.
Iar dacă pasiunea aceasta se împletește și cu experiența de pariere, atunci, seara în care se decernează cel mai mare premiu (încă) în lumea filmului devine o superamintire și un motiv de mândrie la întâlnirile cu prietenii.
Noaptea Oscarurilor din 2022 poate fi o amintire verde pentru tine. Depinde însă, bineînțeles, de strategia pe care mergi și ca la aproape orice pariu, depinde și de acea doză obligatorie de noroc. Oscarul se câștigă uneori și politic (greu momentan de intuit agenda din 2022, poate să fie una anti-război, deci Belfast în pole position, chiar dacă are cota 12.00 și marele favorit e The Power of The Dod, cota 1.20?), alteori se câștigă și în compensație (de exemplu, Scorsese n-a luat Oscarul pentru cel mai bun regizor, pentru filmele lui cele mai bune, ci l-a luat pentru The Departed, deci s-ar putea ca Will Smith să plece acasă cu legendara statuetă, pentru rolul său din King Richard). Se poate căuta poate ceva care să transmită membrilor Academiei Americane de Film, care sunt din afara Statelor Unite, faptul că industria de film le apreciază munca și talentul și să asistăm la un triumf al japonezului Ryûsuke Hamaguchi la categoria Cel mai bun regizor, într-o luptă cu un uriaș cum e Spielberg și cu favorita certă Jane Campion, a cărei cotă pare că-i spune că va câștiga sigur-sigur.
Oscarul e obligat să revină în prim plan. Să-și deschidă o nouă eră. Și s-ar putea ca ediția din acest an să fie una a marilor surprize. Da, cota este cel mai bun indicator privind șansele de triumf la fiecare categorie majoră. Dar subiectivismul tău poate coincide cu direcția în care se votează. Academia Americană de Film primește an de an noi membri și deznodământul fiecărei categorii devine tot mai imprevizibil. Acest suspans e de bun augur. E de poveste. E de trăit. Bucură-te și tu de el, responsabil.
Și pentru că fie că-i spunem fotbal, fie că-i spunem soccer, vorbim despre sportul cel mai pariat și mai profitabil, merită să descoperi și MLS, unde imediat după fereastra cu meciuri între echipele naționale, competiția se reia, iar una dintre echipele din orașul Oscarurilor, Los Angeles, conduce în Conferința de Vest și are meci tare pe cealaltă coastă, la Orlando!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER