Vinul în bucătăria românească

Vinul reprezintă băutura plăcută şi plină de arome care nu lipseşte de pe mesele românilor. Gastronomia românească a adoptat  această licoare preparată din struguri, nu doar ca un acompaniament al felurilor de mâncare, ci chiar ca pe  un ingredient de bază în prepararea unor reţete sofisticate şi savuroase. Ţara noastră se bucură de un climat care permite cultivarea şi creşterea  viţei-de-vie, astfel că românii deţin abilităţi de mici viticultori, tehnicile de prelucrare a strugurilor fiind lăsate moştenire de la o generaţie la alta.

Bucătăria, locul plin cu taine şi poveşti

Dacă eşti pasionat de gătit, deja ştii câtă mulţumire îţi aduce o masă copioasă, savurată cu plăcere de familia şi prietenii tăi, bucătăria ta transformându-se frecvent într-un loc de poveste, în care toţi se răsfaţă cu bunătăţi culinare şi se relaxează cu un pahar de vin bine ales şi degustat pe îndelete. Cum tu vei fi eroul principal, creatorul deliciilor care vor onora masa şi invitaţii, vei face tot posibilul ca de fiecare dată când găteşti să oferi tot ce ai mai valoros în materie de gătit, astfel că nu vei ezita să îţi uşurezi munca utilându-ţi bucătăria cu electrocasnice moderne, dotate cu funcţii multiple, gata să te ajute în parcurgerea rapidă a tuturor etapelor de preparare a reţetelor favorite.

Vinul printre bucate

Fiecărui fel de mâncare i se va potrivi un anumit sortiment de vin, astfel că a-ţi dota bucătăria sau casa cu vitrine vinuri reprezintă cea mai elegantă şi practică metodă prin care îţi etalezi colecţia de vinuri, dar  oferi şi  mesenilor tăi posibilitatea de a se decide cu uşurinţă  ce vin aleg alături de preparatele culinare preferate. Astfel, vinul şi bucatele tale se vor contopi plăcut în mese îmbelşugate şi discret organizate, fiecare bucurându-se de gustul mâncărurilor oferite, dar şi de savoarea vinului ales.

Cum se serveşte vinul

Vinul se alege în funcţie de felul de mâncare servit, dar şi de preferinţele fiecăruia. Dacă pe aragazuri alegi să prepari tocăniţe bogate în ingrediente, legume şi afumături, cârnaţi picanţi,  fripuri de vită, porc sau vânat, atunci vinul roşu va reprezenta cea mai bună alegere. Dacă prepari paste, salate cu fructe de mare, peşte la cuptor sau pregăteşti platouri cu brânzeturi şi fructe, poţi oferi spre servire un vin alb, limpede şi parfumat. Vinul rose se va potrivi foarte bine unui desert bogat în ciocolată sau unei salate de fructe garnisită din plin cu frişcă şi stropită  cu un lichior dulce. Vinul se împleteşte foarte bine cu orice tip de meniu, astfel că este lesne de înţeles de ce face parte din gastronomia românească şi este nelipsit de pe mesele îmbelşugate.

 

 

Publicat: 26 01. 2022, 18:05