Au mai rămas 100 de zile până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie). Dacă întrecerilor vor începe conform programării, pentru că încă există un nor de incertitudine deasupra Japoniei.
A 32-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară a fost deja amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.
Întrecerile de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie – 8 august.
Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo și Comitetul Internațional Olimpic (CIO) sunt decise să pună întrecerile în mișcare, așa cum au fost planificate. Chiar și în vremuri normale, ideea de a aduce zeci de mii de oameni din peste 200 de țări, de a-i caza împreună timp de două săptămâni și apoi de a-i trimite înapoi acasă nu este deloc simplă. Ori acum în pandemie, misiunea este și mai complicată.
Lumea sportului mondial se pregătește însă în această perioadă pentru participarea la Jocurile Olimpice. Inclusiv sportivii români. Unii sunt deja calificați, alții au ratat oportunitatea de a merge la Tokyo. Există și o a treia categorie importantă, care însă speră să prindă biletele pentru Jocurile Olimpice.
Până la această dată, România a calificat 60 de sportivi la 13 sporturi:
Atletism 5 sportivi
(Claudia Bobocea, Florentina Marincu, Alina Rotaru, Daniela Stanciu, Alin Firfirică)
Baschet 4 sportivi
Echipa feminină de 3×3
Box 1 sportiv
(Cosmin Gîrleanu)
Kaiac-canoe 2 sportivi
Echipajul de canoe 2 – 1.000 metri
Ciclism 2 sportivi
Cursa de șosea (1 sportiv)
Mountain biking (Cross-country, Vlad Dascălu)
Scrimă 1 sportiv
Ana Maria Popescu (spadă)
Fotbal 18 sportivi
Naționala masculină
Gimnastică 2 sportivi
Maria Holbură, Marian Drăgulescu
Canotaj 18 sportivi
Masculin: Dublu rame, dublu vâsle, patru rame
Feminin: Dublu rame, dublu vâsle, dublu vâsle categorie ușoară, patru rame
Tir 1 sportiv
Laura Coman
Natație 2 sportivi
Înot: Robert Glință, Daniel Martin
Tenis de masă 3 sportivi
Simplu: două sportive
Echipe: feminin
Lupte 1 sportiv
Alina Vuc
Față de ediția din 2016, România este încă departe de numărul de sportivi calificați. La Rio, delegația tricoloră a avut 96 de reprezentanți la 14 sporturi. Oricum, în scădere față de Londra 2012 – 103 sportivi la 14 sporturi. Trendul este în descreștere în ultimii 30 de ani, în condițiile în care numărul de probe a tot crescut:
Barcelona 1992 172 sportivi la 18 sporturi
Atlanta 1996 165 sportivi la 18 sporturi
Sydney 2000 145 sportivi la 16 sporturi
Atena 2004 108 sportivi la 16 sporturi
Beijing 2008 102 sportivi la 16 sporturi
Londra 2012 103 sportivi la 14 sporturi
Rio 2016 96 sportivi la 14 sporturi
Tokyo 2021 60 sportivi la 13 sporturi (lista este încă deschisă).
Totuși, România se poate apropia cu puțin noroc de 100 de cu puțin noroc și pentru ediția din acest an. Un „plus” de 18 sportivi îl poate aduce canotajul, cu șanse bune de a califica ambele bărci de 8+1. La Europenele de la Varese, ambele echipaje au fost pe primele două locuri (fetele aur, băieții argint). De asemenea, mai sunt discipline cu adițiune de puncte, precum judo, trialon și tenis de câmp, unde linia se trage în lunile mai – iunie. Calificări mai pot fi obținute la gimnastică, lupte, tir, atletism, etc.
Cu șanse bune:
Triatlon: 1 sportiv; România a naturalizat un francez, pe Felix Duchampt, care este locul 24 in Europa! El are 90% locul asigurat pentru Tokyo!
Canotaj: 20 de sportivi
Judo: 5 sportivi
Tenis: 6-7 sportivi
Lupte: 1 sportiv
Atletism: 2-3 sportivi
Gimnastică: 2 sportivi (Larisa Iordache și Andrei Muntean)
Tenis de masă: 1 sportiv la masculin
Cu mare noroc:
Box: 1 sportiv
Lupte: 1 sportiv extra
Taekwondo: 1 sportiv
Atletism: 1-2 atleți (extra față de cei de sus)
Tir: 1 sportiv (Roxana Sidi)
Natație: 1 sportiv (David Popovici)
Haltere: 1 sportiv (Loredana Toma / în funcție de situația federației; Ea este ca și calificată…)
Cu 100 de zile înainte de startul JO, perspectivele pentru îmbunătățirea rezultatelor de la Rio 2016, unde România a terminat pe locul 47, cu 1 aur, 1 argint și 2 medalii de bronz, sunt totuși destul de rezervate. Totul se învârte practic în jurul canotajului. Dacă va reuși să urce pe podium măcar cu 50% din echipejele cu care a obținut medalii la Europene, atunci sunt premise ca România să urce de cel puțin 4-5 ori pe podium.
În orice caz, România nu a fost niciodată atât de jos precum azi, cu atât de puține sporturi care pot emite pretenții la podiumul olimpic. Practic, dacă nu ar fi fost proiectul Elisabetei Lipă și al echipei sale, prin care a fost reînviat canotajul, atunci situația înainte de Tokyo ar fi fost foarte sumbră. Federația Română de Canotaj este singura care a reușit să redevină o forță la nivel mondial în ultimii mulți ani, după ce a avut la rândul ei o cădere abruptă. Toate celelalte federații, implicit și COSR au „supraviețuit” prin excepții în ultimul deceniu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER