100.000.000 de euro anual pentru sport!** Miză legislativă: cinci la sută din accizele pe tutun și alcool și din încasările de la Loteria Română
Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret (ANST) vrea să-i convingă pe aleșii poporului că sportul este un domeniu vital care merită o finanțare pe măsură.
ANST a postat de două săptămâni pe site-ul instituției un proiect de modificare a Legii Sportului (69/2000), pe care l-a supus unei dezbateri publice. „În două săptămâni, proiectul va fi trimis în Parlament”, este informația primită de la Direcția de comunicare a Autorității.
Inițiativa ANST este cu adevărat spectaculoasă prin efectele pe care le poate produce. Sursele de finanțare ale instituțiilor sportive au fost diversificate, iar dintr-un prim calcul, grosier, ar rezulta o sumă de 100 de milioane de euro anual numai în vistieria ANST. Autoritatea condusă de Doina Melinte ar beneficia astfel de un buget de minimum șase ori mai mare decât în 2010, când a mizat pe aproximativ 15 milioane de euro (inclusiv fonduri proprii).
Bani din fum și tărie
De unde ar veni suma excedendară? În primul rând din cota de cinci la sută pe care ANST o dorește din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, țigări și băuturi alcoolice. În 2011, suma totală colectată în România la acest capitol se preconizează a fi de 1,5 miliarde de euro!!! Deci, sportului i-ar reveni 75 de milioane de euro. La această sumă s-ar adăuga 16 milioane de euro, reprezentând 5% din încasările Loteriei Române. Plus alte surse de venit se ajunge ușor la 100 de milioane de euro.
Steaua vinde bilete, 10% merg la olimpici
Nu doar ANST ar avea de câștigat din noua Lege a Sportului, ci și celelalte instituții. COSR ar urma să primească 10% din valoarea tuturor biletelor de acces la manifestările sportive. Dacă Steaua umple Național Arena la un meci de fotbal din Europa League, 10 la sută ar ajunge la forul olimpic.
De asemenea, federațiile naționale vor încasa 10% din indemnizațiile de transferuri interne și internaționale ale sportivilor. FRF va putea cere bani din orice mutare a fotbaliștilor. În fine, ligile profesioniste, inclusiv Liga lui Mitică Dragomir, vor putea pretinde 2% din încasările rezultate din contractele încheiate de cluburile sportive profesioniste pentru reclamă, publicitate și drepturi TV. Dacă Dinamo face rost de un sponsor, două procente merg la Ligă!
„Sportul e subfinanțat și orice inițiativă e binevenită. Totuși, 2% din accizele pentru țigări și alcool ar fi mai ușor de acceptat în Parlament”, Ioan Dobrescu, secretar general COSR
Renta viageră, după 30 de ani! Gimnastele, afectate
Proiectul de modificare a Legii Sportului aduce și o rectificare esențială și în privința acordării rentelor viagere. Conform acestuia, medaliații olimpici și campionii mondiali și europeni, au dreptul la rentă viageră, însă numai după împlinirea vârstei de 30 de ani. Primele care vor fi afectate sunt gimnastele, care se retrăgeau la 18-20 de ani. „Vor fi obligate să se integreze social”, spune o voce autorizată din sport.
Surse de finanțare a ANST
– alocații de la buget, stabilite de administrația publică centrală și locală;
– 5% din veniturile provenite din încasările Regiei Autonome Loteria Națională;
– 5% din taxele și accizele aplicate la nivel național pentru țigarete, țigări și băuturi alcoolice;
– 5% din taxele pentru organizarea și exploatarea jocurilor de nororc.
Surse de finanțare a COSR
– sume de la bugetul de stat;
– timbrul olimpic – 10% din valoarea tuturor biletelor de acces la manifestările sportive;
– 1% din veniturile provenite din încasările Regiei Autonome Loteria Națională;
– 1% din veniturile provenite din organizarea și exploatarea pronosticurilor și pariurilor sportive, în condițiile legii;
– o pătrime din sumele realizate de ANST din taxele și accizele pe țigarete, țigări și băuturi alcoolice.
Surse de finanțare a federațiilor sportive naționale
– 10% din indemnizațiile de transferuri interne și internaționale ale sportivilor, care se constituie în sursă de finanțare a activității sportive pentru copii și juniori, inclusiv a celor din cluburile școlare;
– 5% din încasările realizate din pronosticurile sportive, ca urmare a utilizării de competiții de gen pentru ramura de sport respectivă.
Surse de finanțare a ligilor profesioniste
– 5% din încasările rezultate din vânzarea biletelor de intrare la competițiile sportive oficiale organizate de ligă;
– 2% din încasările rezultate din contractele încheiate de cluburile sportive profesioniste pentru reclamă, publicitate și drepturi TV.