180.000 de euro pentru premianții atletismului. Președintele Sandu Ion, supărat pe unii membri ai Consiliului federal: „Iau în râs mândria națională. N-au făcut nimic, doar bagă bățul prin gard”
Federația Română de Atletism i-a premiat sâmbătă pe sportivii și antrenorii care s-au remarcat la Cupa Europei de aruncări lungi de la Arad (12 și 13 martie) și la Campionatele Mondiale indoor de la Portland (17-20 martie). Președintele Sandu Ion a pus pe masă 180.000 de euro, din venituri extrabugetare, pentru a recompensa performanțele realizate de puternicii atleți Andrei Gag (aruncarea greutății / aur la Cupa Europei și argint la CM) și Alin Firfirică (disc, argint la Cupa Europei categoria U23), dar și de frumoasele fete din ștafete de 4×400 metri, Adelina Pastor, Bianca Răzor, Andrea Miklos și Mirela Lavric (bronz la CM). În afară de cei șase medaliați amintiți mai sus, premiată a fost și Elena Panțuroiu – locul 5 la CM indoor, dar și cele două rezerve ale ștafetei de 4×400 m, Sanda Belgyan și Ana Maria Ioniță.
Evident, cel mai bine a ieșit, din punct de vedere al premierii, Andrei Gag, dar și antrenorul său, Ioan Zanfirache, care îl pregătește și pe Alin Firfirică. „Acesta rezultatele puteau fi și mai bune. Unii atleți au performant, alții nu au participat din cauza unor acte de indisciplină. Atletismul românesc are resurse și, cu mai multă încredere, mai multă disciplină, putem performa, iar la următoarele competiții internaționale să oferim prilejuri de mândrie pentru România. Vreau să-l felicit pe Andrei Gag pentru devotamentul său, pentru încrederea de care a dat dovadă și pentru faptul că a reușit să câștige atât Balcaniada, cât și Cupa Europei de aruncări lungi, dar și să urce pe treapta a doua a podiumului la Campionatele Mondiale”, a fost mesajul președintelui Sandu Ion pentru Andrei Gag.
„Țin să mulțumesc federației, domnului președinte pentru creditul acordat, tuturor celor care susțin sportul și sunt alături de noi, și la bine, și la greu. La Mondiale, înainte de competiție, am vorbit cu domnul președinte, care mi-a spus să mă concentrez pe primele aruncări. Prima să fie cea mai bună, pentru că voi avea o șansă în plus, emoșiile adversarilor vor crește și nu voi mai avea probleme. Și așa a și fost”, a spus vicecampionul mondial (foto dreapta, alături de președintele Sandu Ion).
„Andrei Gag are nevoie de 21,30 – 21,40 metri pentru medalia la Rio”
Ioan Zanfirache: „Sunt mândru că sunt român și că am putut să obțin aceste medalii pentru țara mea. După cum știți, am emigrat în 1988 în Australia. Am obținut câteva medalii acolo, dar mândria mea pentru România nu poate fi descrisă în cuvinte. Vreau să le mulțumesc în primul rând atleților, Andrei și Firfi, cum îi spun eu. Fără ei, oricât am fi noi de antrenori, nu am putea face nimic. Sunt atleți devotați, cu bune, cu rele. Să nu credeți că între noi lucrurile sunt tot timpul ca la premierea de aici. Avem contraziceri, ca într-o familie. Le mulțumesc de asemenea antrenorilor care i-au descoperit pe sportivi. Eu nu am făcut altceva decât să șlefuiesc niște diamante deja formate. Acum ne așteaptă un exament foarte mare, Jocurile Olimpice. Trebuie să fim cu picioarele pe pământ dacă vrem să performăm. Andrei trebuie să arunce undeva la 21,30 sau 21,40 metri pentru a spera la o medalie. Suntem conștienți că Jocurile Olimpice înseamnă altceva. Vom încerca să răsturnăm toți bolovanii din fața noastră. Mulțumesc federației care ne-a ajutat fără tăgadă, am avut toate condițiile. Le mulțumesc chiar și celor care mă contestă, pentru că aceste contestări pe mine mă ambiționează”.
Lacrimile elevei de clasa a 10-a, Andrea Miklos
Fiecare sportiv a fost rugat să spună câteva cuvinte atunci când a fost premiat. Cea mai impresionată de atmosferă a fost extrem de tânăra Andrea Miklos, care nu a împlinit încă 17 ani! Elevă în clasa a 10-a la Cluj Napoca, Andrea a încheiat cu ochii în lacrimi cuvintele de mulțumire adresate celor care au susținut-o. Nepoata unei alte campioane a atletismului nostru, Eva Miklos, Andrea este încă junioară 2, iar anul acesta ar putea să participe la trei competiții majore, la trei vârste diferite: Europenele de junioare 2, Mondialele de juniori 1 și Jocurile Olimpice de la Rio. Pentru a ajunge la Rio, ștafeta de 4×400 de metri trebuie să se mențină între primele 16 echipe. Cea mai mare dorință a ei în acest moment este să găsească un sponsor tehnic, care să-i asigure echipamentul sportiv.
Au luat în râs patriotismul lui Zanfirache
Înaintea festivității de premiere a avut loc o întâlnire a Consiliului federal, în care s-au discutat rezultatele din ultimul timp. Ioan Zanfirache a încercat să ia cuvântul pentru a spune cât de mândru se simte de faptul că a adus medalii pentru România, moment în care unii dintre membrii Consiliului federal l-au luat în râs. Președintele FRA, Sandu Ion, a detaliat: „Sunt extrem de supărat de atitudinea unora. Domnul Zanfirache începuse să spună că este o mândrie națională pentru el, iareu pot spune același lucru, pentru că la Mondiale am fost felicitat nu ca Sandu Ion, ci ca reprezentant al României. Așadar, omul acesta a vrut să-și exprime această bucurie, iar unii au început să râdă, să facă bășcălie, ceva de genul lasă-ne, domne, cu vrăjeala! Păcat. Sunt oameni care nu au ce căuta în sport și nici nu au făcut mare lucru. Până acum. Foarte tare m-au supărat, au venit numai să bage bățul prin gard. Foarte urât că nu ne respectăm!”.
Toți premiații au primit și câte un sejur la Bușteni, din partea primarului urbei, Emanoil Savin. În total premiile pentru sportivi și antrenori s-au ridicat la 180.000 de euro.
Adelina Pastor, Mirela Lavric, Andrea Miklos și Bianca Răzor (de la stânga la dreapta)