19 lideri de agenții naționale anti-doping au semnat o propunere prin care Rusia să fie interzisă la competițiile sportive și să nu aibă voie să organizeze astfel de evenimente. Propunerea vine ca urmare a scandalului de dopaj în care au fost implicați peste 1.000 de sportivi ruși.
Potrivit raportului McLaren, peste 1.000 de sportivi au beneficiat de un program de dopaj susținut de stat în perioada 2011-2015. Autoritățile de la Kremlin au negat vehement că ar fi susținut un asemenea program și au dat vina pe corupția din Agenția Rusă Anti-doping. Însă reacțiile internaționale n-au întârziat să apară. Delegația rusă pentru Jocurile Olimpice Rio 2016 a fost pur și simplu decimată de cazuri de sportivi prinși că au luat substanțe interzise.
Kremlinul a acuza însă că este o conspirație mondială și toate deciziile luate împotriva sportivilor ruși au fost dictate pe linie politică. O mare parte din comunitate internațională nu s-a lăsat însă intimidată. Astfel, 19 organizații naționale anti-doping s-au reunit și au semnat o propunere prin care Rusia să nu mai aibă voie să participe sau să organizeze vreo competiție sportivă. Potrivit BBC.co.uk, cele 19 state care au semnat sunt Austria, Belgia, Canada, Croația, Danemarca, Estonia, Finland, France, Germany, Irlanda, Japonia, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, Africa de Sud, Suedia, Elveția și Statele Unite. Asta ar afecat inclusiv Cupa Mondială din 2018, pe care Rusia o organizează, dar și alte competiții mai mici, precum Campionatele Mondiale de bob și skeleton, din 2017.
Reacția Kremlinului nu a întârziat. Rușii se apără și susțin în continuare că aceste decizii sunt influențate politic: „Oameni care ar trebui să analizeze probele de urică au început să pună presiune pe oamenii care iau decizii politice. Sporturile din Rusia sunt printre cele mai curate din lume”, a declarat pentru R-Sport Vitali Mutko, vicepremierul Rusiei și fost ministru al Sportului în perioada 2008-2016.
Pavel Kolobkov, ministrul Sportului din Rusia, a reacționat și el: „Federațiile și Comitetele Olimpice, după cum știm, dezvoltă sporturile. Deci le cer oamenilor să-și facă treaba lor și să nu se pună ei în poziția altor organizații de sport”, spune oficialul de la Kremlin, care susține astfel că agențiile naționale anti-doping încearcă să influențeze organismele internaționale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER