Complexul sportiv care urmează a fi construit pe locul fostului Stadion „Tineretului” din Craiova, unicul din România care va avea un velodrom interior, este deja o certitudine, după semnarea contractului între Consiliul Judeţean Dolj şi executantul lucrărilor, firma SSAB din Bacău. Momentul a fost marcat printr-un eveniment organizat chiar în istorica locaţie a fostei arene care s-a numit, pe rând, ONEF, „Regele Carol al II-lea”, „Regele Mihai I” şi „Tineretului”.
Mai mulţi sportivi care au adus glorie sportului românesc au fost prezenţi la eveniment, medaliaţi olimpici precum Elisabeta Lipă, Doina Melinte, Anișoara Cușmir, Vali Ionescu, Constantina Diță, Cristieana Cojocaru, Nicu Stoian, foşti mari fotbalişti ai Universităţii Craiova, precum Sorin Cârțu, Pavel Badea şi Emil Săndoi, precum şi preşedintele FR de Handbal Constantin Din și preşedintele FR de Ciclism Cătălin Sprânceană.
Valoarea estimată pentru contractul prin care noul complex sportiv va lua naștere se ridică la 225.205.044.92 de lei, fără TVA (aproximativ 45,3 milioane de euro). Pe lângă această sumă, CJ Dolj mai pune la dispoziție încă 480.000 de lei, fără TVA, pentru serviciile de supraveghere.
Termenul de finalizare a investiției este de 38 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
„Azi începe o nouă poveste, pe care o gândim de mai mult timp, de aproape trei ani, alături de mulţi campioni, oameni deosebiţi. Am stat la sfat ce să facem cu acest teren pe care era o arenă sportivă construită în anii 30, care nu mai putea fi omologată pentru fotbal. În urma acestei întâlniri, am decis cu toții să construim un complex multifuncțional unic în România. M-am gândit că avem aici mai mult aur adus României decât avem noi la filiala din Craiova a Băncii. Sunt oameni pentru care imnul a cântat în toate colţurile lumii.
Pentru că suntem astăzi pe Stadionul Tineretului, trebuie să spunem că de aici a plecat și «Campioana unei mari iubiri», fotbaliști care ne-au făcut mândri că suntem craioveni. Sunt convins că din acest nou centru sportiv va ieși, în următorii ani, o altă medalie olimpică”, a transmis preşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile, acesta precizând că în Bănie se va construi „o arenă unică în Europa”, de 34.000 mp, 27 metri înălţime, singurul velodrom indoor din România, pistă de atletism omologată pentru competiții internaţionale, zonă modulară pentru toate sporturile, de la cele de echipă – handbal, volei, baschet, la cele individuale – scrimă, gimnastică, tenis de câmp, o sală care va putea găzdui şi altfel de evenimente, nu doar sportive, cu o capacitate de 8500 de spectatori.
N-a lipsit nici primarul Băniei, Olguţa Vasilescu, care a declarat că municipalitea îşi propune să transforme Craiova, prin infrastructura creată, în „capitala sportului din România”.
„Uneori, glumim între noi că nu avem nevoie de opoziție, pentru că ne concurăm unul pe celălalt, Primăria Craiova și Consiliul Județean. Avem cel mai frumos stadion din România și al patrulea din lume ca originalitate. Avem, de asemenea, singurul stadion de atletism din România care poate să găzduiască și competiții internaționale, nu doar de nivel național. Iată că vom avea și acest complex sportiv, cu un design deosebit, la fel ca cealaltă sală, pe care urmează să o construiască Primăria Craiova în zona Piața Veche.
Ne așteptăm la o emulație, ne dorim să devenim capitala sportului din România și cred că deja am reușit acest lucru, într-o foarte mare măsură. Urmează ca și bazinul olimpic de la Water Park să fie acoperit și transformat într-unul destinat cu adevărat înaltei performanțe. Așadar, putem spune că, după 4 ani, vom avea baze sportive acoperite pentru absolut toate sporturile”, a precizat primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.
Multipla campioană olimpică, Elisabeta Lipă, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, a avut un discurs elogios la adresa investiţiilor în infrastructura sportivă din Bănie.
„Vreau să felicit autoritățile din Craiova și din Dolj pentru ceea ce au reușit în materie de infrastructură sportivă. Nu este ușor să construiești o sală pentru sport, un stadion de fotbal și atâtea obiective în acest domeniu. Dacă nu se realizează astfel de investiții, înalta performanță are de suferit.
Cu aceste realizări, vom devia toate competițiile majore de la Cluj-Napoca spre Craiova. Bucureștiul nu are absolut nimic – nici sală de sport, nici patinoar – și toate evenimentele mari le duceam la Cluj-Napoca. Iată că, încet-încet, le vom aduce mai aproape de București”, a afirmat Elisabeta Lipă.
Campioana olimpică la atletism Doina Melinte spune că a pledat pentru această investiţie încă de acum trei ani, iar Anişoara Stanciu a precizat că noua sală multifuncţională va permite şi desfăşurarea de competiţii de atletism indoor.
Cătălin Sprînceană, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, a declarat că noua sală este „aur” pentru ciclismul românesc.
„Astăzi la Craiova se scrie istorie pentru ciclismul românesc. Într-o perioadă în care România îşi organizează campionatele naţionale în Bulgaria şi suntem nevoiţi să mergem fie în Bulgaria, fie în Ungaria să ne antrenăm, acest velodrom nu este doar binevenit, este aur pentru sportul de performanţă din România, pentru ciclismul de performanţă, pentru că va forma nişte generaţii și este o bijuterie şi pentru ciclismul pentru copii.
Velodromul găzduieşte şase probe olimpice, adică vom avea şansa să ne antrenăm mai bine pentru medalii la Jocurile Olimpice. Craiova o să fie şi pe harta ciclismului. După ce acest velodrom va fi construit, noi vom aplica pentru Campionatul European de pistă aici, la Craiova”, a transmsis Cătălin Sprînceană, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.
Sorin Cârţu s-a declarat nostalgic în privinţa arenei „Tineretului”, de care se leagă începuturile sale în fotbal, dar în acelaşi timp spune că îi era ruşine de starea în care ajunsese zona respectivă, numind-o „păduchelniţă” sau „şorecărie”.
„Îi felicit pe toţi cei care au avut această iniţiativă. Era o zonă de care mie, din postura de craiovean get beget, mi-era ruşine. În toate emisiunile sportive am criticat impasibilitatea celor care aveau decizie şi nu m-am sfiit niciodată să numesc zona asta păduchelniţă sau şorecărie. De-asta sunt foarte bucuros de acest proiect care se va integra într-o arhitectură deosebită şi cu care ne vom mândri.
Mă leagă nişte nostalgii, aici mi-am început cariera de senior, la Electroputere. Încadrat în tot ceea ce înseamnă această zonă, acest proiect ne va face mândri. Sunt sigur că din această poveste se vor naşte nişte eroi care vor concura pentru România şi vor aduce multe medalii”, a spus „Sorinaccio”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER