A fost din nou protest la Primăria Timișoara, și tot pentru sport! Culturiștii spun că rămân fără sală, canotajul și caiacul sunt în criză
După un protest în 18 ianuarie, în fața Primăriei Timișoara s-a organizat o nouă acțiune similară, doar că numărul de participanți a fost mai redus. Fostul campion de culturism Florin Teodorescu e revoltat că autoritățile nu vor să-i mai permită să aibă o sală de fitness în Sala „Constantin Jude” (fosta Olimpia). De la caiac-canoe au fost mai puțini reprezentanți, dar clubul Nautic Banat are probleme, iar canotorii de la CSM Timișoara nu au făcut anul acesta antrenamente pe apă.
Culturistul Teodorescu nu vrea să se mute într-un punct termic
Lui Florin Teodorescu i s-a spus să plece, pentru că Sala „Constantin Jude” nu poate lua avizul ISU cu aparatele sale în holurile existente. I s-a zis dacă vrea un punct termic dezafectat, dar fostul sportiv nu acceptă.
„Suntem în plin sezon sportiv, sunt competiții. Toți sportivi din Timișoara se antrenează la mine, gratuit. Și vrem o prelungire a sălii, să nu fie executarea. O dat un termen de 1 iunie sau eu știu care și ne-a pus penalități la firmele contractoare cu care au la Sala Olimpia, pentru măsurile PSI. Dar noi vrem să ajutăm. Vreau să rămân până se termină în septembrie sportul. Nu pot să-i scot afară, unde să se antreneze, la Camera de Comerț sau la stadion? Noi vrem să facem o prelungire. Orice sală din lume polivalentă are sală de forță. Este singura sală din lume care nu vrea să aibă sală de forță. Nu vreau nimic, decât să ne respecte. Să ne lase în plata domnului”, spune Teodorescu, cu referire la faptul că echipele de handbal și baschet de la SCM Timișoara (clubul primăriei) se antrenează l a el în sală.
Unii dintre culturiști au fost alături de Teodorescu și la acest protest. Ei susțin că autoritățile îl păcălesc pe deținătorul sălii de fitness. „Tot ce ne-a promis la primărie, ne-a dus de nas. Nu s-a întâmplat absolut nimic. Ne-a trimis că mai stă trei luni, ne-a trimis somații, trebuie să plătim penalități. Unde să se antreneze?”, a declarat Vasile, un practicant al culturismului.
Versiunea autorităților
Viceprimarul Cosmin Tabără, soțul gimnastei Simona Amânar, spune că în ianuarie, celălalt viceprimar al Timișoarei, Ruben Lațcău, a făcut o înțelegere cu Teodorescu, pe care acum culturistul nu o respectă.
„Noi am început în martie anul trecut să facem prima notificare către domnul Teodorescu, prin care i-am solicitat să găsim o soluție, pentru că avem un proiect făcut de vechea administrație pentru deschiderea unui șantier astfel încât sala să aibă avizele. Legea spune că trebuie aviz ISU la clădirile care își schimbă destinația sau au suferit anumite modificări. De asta nu putem tăia bilete la meciuri, totul e cu derogare. Proiectul era făcut, eu l-am pus în aplicare. Noi l-am tot păsuit pe domnul Teodorescu să găsim o soluție să se mute. Singura soluție este de a găsi câteva puncte termice dezafectate. El a spus că da, dar niciodată nu a făcut ceea ce trebuia să facă. Din octombrie am avut prima sentință de evacuare, sigur că nu am pus-o. În ianuarie a avut o discuție cu domnul Ruen Lațcău și au convenit încă 90 de zile să-l păsuim pentru că el își va găsi un spațiu în tot acest timp. Mai este o lună, dar el ne-a dat în judecată pentru investiții și nu face niciun demers, el face meetinguri”, a declarat Cosmin Tabără, la protest.
Au fost și câțiva caiaciști
Alături de Teodorescu au fost și câțiva sportivi de la clubul privat de caiac-canoe Nautic Banat, care are și secție de dragon-boat. Ei se antrenează la sala lui Teodorescu pentru pregătirea fizică, dar de aceasta, au fost fără Codruța Șofron, plecată la alegerile federației de resort. Antrenoarea folosea o bază demolată de pe malul Begăi și simte că nu mai poate avea multă răbdare.
„Domnul primar ne-a spus că va face o bază pentru toți, la Voința (n.r fost ștrand din cele multe făcute în vremea comunismului pe malul Begăi), dar am înțeles că acolo nu se poate. Noi am găsit un spațiu privat, acolo la Constructorul. Sunt mai mulți chiriași, și de săptămâna trecută suntem și noi. Dar mă costă o grămadă de ani. Și așa, e târziu, noi trebuia să avem mult mai mulți km în perioada aceasta”,a declarat pentru ProSport Codruța Șofron.
Clubul CSM Timișoara, ministerial, nu a fost la protest, dar are aceeași problemă ca și Nautic Banat, în urma demolărilor din noiembrie. Canotorii nu s-au antrenat nici măcar o zi pe apă în 2024, deși primăvara s-a instalat devreme. „Doamna Lipă mi-a zis că să găsesc teren, că ne dă ce trebuie să facem centru olimpic. Mi-au dat un spațiu la Voința. Dar acolo nu e ceva în regulă, pentru că unt alți proprietari. Ei mi-au zis că mă vor da în judecată dacă demolez ceva. Am fost apoi la Cartea Funciară și am văzut că locul nu este al primăriei. Anul acesta noi nu am ieșit o zi pe apă, pentru că nu avem unde să ne punem bărcile. Facem sală (n.r la o sală privată, nu la Teodorescu), unde plătim, i-am dus la Muntele Mic, unde m-a costat o grămadă de bani. Am pus simulatoarele și am făcut cu ei pe un teren, unde am găsit!”, a declarat pentru ProSport antrenorul Zlatomir Balojin.
Până la urmă, se pierde timp degeabă
Ei bine, după ce s-au pierdut patru luni, canotajul și caiacul vor fi trimise într-o singură casă lăsată pe malul Begăi după marea demolare. Ceea ce s-ar fi putut face din noiembrie.
„S-au dus la Baza Voința, doar că nu au fost lăsați să se antreneze. Am discutat și astăzi și o să fac propunerea de a le permite accesul din nou în construcția care încă a rămas în picioare. Din punctul meu de vedere, a fost o prostie, o necunoaștere și de o chestiune de a face ceva în timp scurt. Eu lăsam toate acele baze sportive. Dacă e să fim sinceri, acele baze nu sunt ale primăriei Timișoara, ele au fost făcute de întreprinderi, pe vremuri. Primăria doar a fost o beneficiară legală”, a mai spus Cosmin Tabără.
Luni de antrenamente care în sport contează și care s-ar fi putut face normal, în zilele cu vreme caldă, deloc puține iarna aceasta. Dar oare autoritățile înțeleg aceste aspecte?