Răzvan Martin, triplul medaliat cu argint la Europenele de haltere din Rusia, se încadrează perfect în ciclul „Românii au talent”, iar calificativul atribuit conține fără niciun dubiu trei de „DA”. Noua promisiune a sportului românesc s-a „născut” dintr-o viață chinuită și un zgomot care l-a fermecat, certificatul de star putându-i fi atribuit la JO de la Londra. Candidatura a fost deja depusă!
Povestea unuia dintre urmașii lui Nicu Vlad conturează un amalgam de probleme pur românești cu care s-a confruntat în viața de zi cu zi și rezultate excepționale, obținute încă de la 12-13 ani! Încă de la 3 ani, Răzvan Martin a rămas fără tată, decedat, dar și fără mama naturală, care l-a abandonat când avea doar 9 ani. Salvarea a venit din partea unei mătuși, care l-a îndrăgit ca pe propriul copil, motiv pentru care l-a și adoptat. Mai târziu, pașii i-au fost călăuziți și de antrenorul Mugur Saranciuc, care l-a adus la Bistrița încă de la 9 ani!!!
De la ștrand în sala de haltere
Așadar, primul contact cu halterele, un sport în care greutățile sunt la ordinea zilei, s-a produs foarte devreme, în Cluj, pe la 8 ani, vârstă la care mulți copii încă se fâstâcesc în spatele părinților. „Eram la un ștrand și, de undeva, din apropiere, am auzit un zgomot care, să nu râdeți, m-a fermecat. Vorbesc serios, așa am intrat într-o sală unde erau mai mulți băieți care ridicau greutăți”, a povestit Răzvan Martin. Sportivul s-a îndrăgostit rapid de haltere, astfel că și-a făcut program zilnic pentru sala de antrenament. „Am învățat din primele luni că doar munca cu greutățile și bara de metal te pot face om”, a devenit în timp crezul tânărului campion.
Recordurile, la ordinea zilei
Rezultatele au început să apară sub comanda antrenorului Mugur Saranciuc, cel care l-a luat la CSM Bistrița după dispariția clubului Clujeana. „Doar muncă și antrenament. Asta a fost diferența între Cluj și Bistrița. La Cluj era mai lejer, mai cu un fotbal, mai o înghețată. Aici, totul e atât de serios, iar programul e program: antrenament, școală, antrenament și somn”, a explicat Martin ce a însemnat transferul lui. Care avea să fie, de fapt, și șansa vieții, una greu încercată până atunci. „La 13 ani, în cadrul categoriei 45 kg, a stabilit niște recorduri care greu le mai poate egala cineva. La stilul aruncat a ridicat 96 kg, iar la smuls – 77 kg”, ne-a dezvăluit Saranciuc. De altfel, recordurile au „curs” pe bandă rulantă la toate categoriile de vârstă, sportivul de 19 ani stabilind chiar unul european de juniori, în 2010, cu 340 de kilograme la total (cat. 69 kg).
Răsplata pentru antrenor
La Kazan a ajuns din postură de campion mondial absolut la juniori (69 kg), dar și de elev în clasa a XII-a la un liceu din Bistrița. Dar cum se împacă școala cu halterele? „Eu zic că bine, adică mă descurc, deși mi se pare foarte greu, sunt momente când cred că mai bine aș ridica sute de kilograme decât să învăț matematica sau fizica, de exemplu. E un adevărat chin, dar, vorba domnului Saranciuc, toate trec”, a răspuns proaspătul vicecampion european.
Acum, toate drumurile lui Martin au o singură direcție, JO de la Londra 2012, când el ar urma să aibă doar 20 de ani, cu trei mai puțin decât un senior. Competiție de la care așteaptă să-i marcheze decisiv viața, să-i surâdă șansa poate pentru totdeauna. „Sper ca viața după Londra să se schimbe în bine. Poate voi avea mai mulți bani, asta pentru a-mi ajuta părinții, să mă ajut pe mine și pe alții din jurul meu. Un capitol special în viața mea este reprezentat de profesorul Mugur Saranciuc, cel căruia îi datorez totul. Este omul care m-a învățat tot ceea ce fac acum și cred că îl voi putea mulțumi prin rezultatele pe care le voi obține la Londra în 2012. Sper să devin campion olimpic, ăsta e cel mai frumos vis al meu, să devin campion olimpic”, a conchis Răzvan Martin. Un puști cu o poveste uluitoare, un sportiv pe care Dumnezeu nu l-a ținut cu blândețe în palmă, dar i-a turnat talent și ambiție cu polonicul.
Gîscan, în sărăcie lucie
Campionii români din haltere s-au ridicat spre medalii de jos. Familii dezbinate, sărăcie lucie, mediu nepropice marii performanțe. Ca și pentru Răzvan Martin, și pentru medaliatul cu aur la aruncat (cat. 62 kg) Marius Gîscan termenul de „casă” îi este străin. Conform ziarului Adevărul, Marius locuiește într-o casă modestă de la marginea Bucureștiului oferită de niște rude, după ce locuința familiei a fost retrocedată unei bătrâne. Halterofilul a concurat și cu gândul la tatăl său, paralizat pe partea stângă de peste un deceniu. „Ni s-a promis de la Primărie o casă, dar așteptăm degeaba. Probabil, ei așteaptă o șpagă de la noi”, a spus pentru sursa citată părintele băiatului.
„Ridic și arunc greutăți pentru că îmi place la nebunie sunetul halterelor trântite pe podea”, Răzvan Martin, vicecampion european
Roșu, dublă de bronz!
Aseară, în Rusia, în finalele de cat. 77 kg, Alexandru Roșu a întregit colecția de medalii a României cu încă două distincții de bronz la stilul aruncat și la total. Astfel, tricolorii lui Nicu Vlad au adunat o zestre de 10 medalii la Europene. Roșu a fost ultimul tricolor intrat în competiție.
„Sunt momente când ar trebui să mă bat, dar îmi displace total acest lucru. Nu am ce vorbi cu oamenii violenți”, Răzvan Martin, vicecampion european
„Răzvan este și un băiat foarte conștiincios. Toți banii câștigați i-a strâns, își poate cumpăra acum un apartament”, Mugur Saranciuc, antrenor CSM Bistrița
„Aș vrea să văd niște emisiuni în direct de la Europenele sau Mondialele de haltere, dar, din fericire pentru mine, eu sunt acolo”, Răzvan Martin, vicecampion european
„Martin este peste Ninel”
Răzvan Martin concurează la aceeași categorie cu Ninel Miculescu, absent de la Europenele din Kazan. Ambii sportivi au trecut prin mâinile lui Mugur Saranciuc, care îl vede într-un timp relativ scurt pe Martin peste Miculescu. „Stau foarte bine la capitolul statistică și greu mi se întâmplă să mă înșel. Amândoi sunt foarte valoroși, dar cred că Răzvan este peste Ninel, este mult mai puternic la stilul aruncat. El are deja record la total de 340 kg, în timp ce Miculescu are 337 kg”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER