A mai rămas o lună până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, iar lotul României este aproape complet.
Delegația tricoloră a reușit să califice 94 de sportivi pentru întrecerile programate în 23 iulie – 8 august. În 2016, România a mers cu un lot format din 96 de sportivi. Numărul va fi însă depășit după ce vor veni toate confirmările oficiale la tenis.
La Rio 2016, România a obținut doar 4 medalii, 1 de aur, 1 de argint și 2 de bronz. Șansele la medalii nu s-au îmbunătățit substanțial în ultimii 5 ani. Progrese remarcabile s-au făcut la canotaj. Estimări: tricolorii vor aduna 4-6 medalii.
Mădălina Amăistroaie este ultima sportivă din România care a obținut calificarea la Jocurile Olimpice, la tir cu arcul. Astfel, ea a devenit a 94-a atletă a delegației tricolore care în iulie va pleca spre Japonia.
În vârstă de 18 ani, Mădălina Amăistroaie, legitimată la CSȘ Rădăuți și CSM Suceava, ocupă în prezent locul 27 în clasametul mondial. Iar tirul cu arcul românesc revine la o ediție a Jocurilor Olimpice după o pauză de 13 ani. În total, România va avea reprezentanți la 17 discipline la Tokyo, față de 14 la Rio 2016.
Canotajul va avea cel mai numeros lot în delegația olimpică, cu nu mai puțin de 36 de sportivi. Adică peste 35% din numărul de olimpici români confirmați azi. Forul condus de Elisabeta Lipă a avut un ciclu olimpic superb, cu medalii la Mondiale și Europene. Iar la Jocurile Olimpice a reușit să califice nu mai puțin de 9 echipaje:
Masculin: Dublu rame, dublu vâsle, patru rame, 8+1
Feminin: Dublu rame, dublu vâsle, dublu vâsle categorie ușoară, patru rame, 8+1
A doilea lot ca mărime din delegația olimpică este dat de naționala de fotbal. Echipa U23 a obținut calificarea în urma Campionatului European de tineret din 2019, unde a ajuns până în semifinale.
Atletismul a prins podiumul în delegația tricoloră, cu 7 sportivi. Numărul de participanți este însă departe de ce reușea România în alte vremuri, în care sportul făcea parte din politica de stat. Șansele la medalii sunt, de asemenea, mici. Rareș Toader este ultimul care a prins lotul, zilele trecute, după a reușit o performanță de 21,29 m la aruncarea greutății, cu 19 cm peste baremul de calificare la Tokyo 2020. La atletism s-au mai calificat Alin Firfirică (aruncarea discului), Florentina Iuşco, Alina Rotaru-Kottmann (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime) şi Marius Cocioran (50 km marş).
Luptele au calificat 5 sportivi pentru Tokyo. Kriszta Incze a primit vestea cea mare zilele trecute, faptul că s-a calificat pentru Jocurile Olimpice. Delegaţia Coreei de Nord a anunțat oficial că s-a retras din întrecerile olimpice din această vară, iar forul internaţional de lupte a avut de realocat două locuri la feminin, la 62 kg, categoria Krisztei Incze, şi la 53 kg. România îi mai are calificați pe Alina Vuc, Andreea Ana, Alin Alexuc și Albert Saritov.
Una dintre surprizele frumoase la Jocurile Olimpice poate veni de la echipa feminină de baschet 3×3. S-au calificat 8 echipe, care vor juca în faza inaugurală după sistemul „fiecare cu fiecare”. Primele două clasate se califică direct în semifinale, iar cele de pe locurile 3-6 vor juca în faza sferturilor de finală. România ve debuta într-o partidă cu China. Va mai înfrunta apoi Japonia, Italia, SUA, Mongolia, Franța și Rusia.
Tenisul de masă ajunge în Japonia cu Elizabeta Samara, Daniela Monteiro Dodean, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu.
Andreea Chițu, Vlăduț Simionescu și Alexandru Raicu au fost confirmați zilele trecute pentru turneul olimpic de judo de la Toko 2020. Calificările au fost obținute pe baza pozițiilor ocupate în clasamentul mondial. Au fost selecționați primii 18 clasați la fiecare categorie de greutate, dar fiecare Comitet Național Olimpic a avut dreptul să înscrie doar câte un singur judoka la fiecare dintre cele 14 categorii. Andreea Chițu a ocupat locul 23, Vlăduț Simionescu a fost pe 24, iar Alexandru Simionescu pe 30.
Înotul românesc va avea doar 3 sportivi, însă foarte talentați: Robert Glință, Daniel Martin și David Popovici. Primul este campion european la 100 de metri spate, performanță realizată în luna mai. Iar Popovici a devenit la 16 ani mezinul delegației tricolore.
Marian Drăgulescu, Larisa Iordache și Maria Holbură sun sportivii calificați la această disciplină. Primii doi au o experiență fantastică în spate, ambii având medalii și la Jocurile Olimpice.
Box (2): Cosmin Gîrleanu, Maria Nechita
Kaiac-Canoe (2): Echipajul de canoe 2 – 1.000 metri (Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi)
Ciclism (2): Vlad Dascălu, Eduard Grosu
Scrimă (2): Ana Maria Popescu, Iulian Teodosiu
Tir cu Arcul (1): Mădălina Amăistroaie
Tir (1): Laura Georgeta Coman
Triatlon (1): Felix Duchampt
Lista se va mări cu 4-5 sportivi la tenis, în frunte cu Simona Halep și Sorana Cîrstea. De asemenea, la atletism se mai pot califica 1-2 sportivi. Așasar, sunt toate șansele ca România să meargă la Tokyo cu 100 de sportivi.
În ceea ce privește șansele la medalii, certitudine pare a fi doar echipajul de canotaj Nicoleta-Ancuţa Bodnar și Simona Geanina Radiş, care poate obține chiar aurul în proba de dublu vâsle. Tot de la canotaj mai pot veni 1-3 medalii. În rest, va depinde mult de forma sportivă pe care o vor prinde tricolorii la Tokyo. Bineînțeles, este loc și de surprize.
De urmărit: Ana Maria Popescu, Simona Halep, Sorana Cîrstea, Marian Drăgulescu, Larisa Iordache, Cătălin Chirilă – Victor Mihalachi, Laura Georgeta Coman, Robert Glință, Echipa feminină de tenis de masă și „mixtul” Bernadette Szocs – Ovidiu Ionescu, Alina Vuc, Echipa de baschet 3×3, Alin Firfirică și chiar naționala de fotbal, care este într-o grupă foarte bună, cu Coreea de Sud, Honduras și Noua Zeelandă.
Estimarea ProSport este că delegația tricoloră va obține între 4 și 6 medalii.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER