A revenit acasă! Ancuța Bodnar, campioană olimpică la canotaj, respectă cu sfințenie tradițiile bucovinene de Paște | SPECIAL

Născută și crescută în zona Bucovinei, Ancuța Bodnar, campioană olimpică la canotaj, se simte foarte legată de tradițiile zonei atunci când vine vorba de Sărbătoarea Pascală.

N-a mai fost acasă, de Paște, de doi ani, iar acum abia așteaptă ultimul antrenament al săptămânii pentru a putea pleca spre casa părinților ei.

Componentele echipajului feminin de dublu vâsle, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, care au obţinut singura medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au fost premiate, acum două săptămâni, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion.

A revenit acasă! Ancuța Bodnar, campioană olimpică la canotaj, respectă cu sfințenie tradițiile bucovinene, de Paște | SPECIAL

În anul 2021, Federaţia Română de Canotaj a cucerit 30 de medalii la competiţiile internaţionale majore: 3 la Jocurile Olimpice de la Tokyo (1 de aur şi 2 de argint), 6 la Campionatele Europene de seniori (2 de aur şi 4 de argint), 16 la Campionatele Europenele de tineret şi juniori (10 de aur şi 6 de argint) şi 5 medalii la Campionatele Mondiale de tineret şi juniori (3 de aur şi 2 de bronz).

„Atunci când se întâmpla să fiu acasă înainte de Paște, o ajutam pe mama la toate treburile casei. La pregatitul cozonacilor, a păstăi a babelor.

Babele sunt un fel de cozonaci care se coc într-o formă de lut și au o formă de vulcan. Mie îmi plac cel mai mult. Acum când voi ajunge acasă toate preparatele vor fi deja gata. Mama a avut grijă”, a spus zâmbind Ancuța Bodnar.

Păstrează tradiția oului roșu pus în apă și a bănuțului

Bucovina reprezintă un izvor nesecat de tradiții care se păstrează din generație în generație.

Campioana olimpică de la Tokyo ne-a dezvăluit câteva dintre aceste tradiții de Paște: „În Sfânta Duminică a Paștelui obișnuim sa ne spălăm pe față cu apă proaspătă, neîncepută cum se spune. În vasul cu apă punem un ou roșu și un bănuț.

Se spune că dacă facem așa ne va merge bine tot anul și vom avea parte doar de zile îmbelșugate”, a explicat Ancuța Bodnar. Un alt obicei este cel al sfințitului pascăi. Se merge cu pasca la biserică pentru a fi sfințită. În duminica Paștelui, mulți săteni îmbracă portul popular. E tare frumos în Bucovina”, avea să mai spună puțin emoționată Ancuța Bodnar. Și nu în ultimul rând o altă tradiție, așteptată mult de fete este cea a uratului cu parfum de către băieți.

„Băieții vin acasă la fete cu sticluțe pline cu parfum și așa are loc acest obicei numit popular „udatul fetelor”. În acea zi toată casa miroase numai a parfum”, a mai povestit Bodnar.

Trage din nou în barcă alături de Simona

Dacă în prima parte a cantonamentului de pregătire de la Piediluco, cantorii au ieșit pe luciul apei în simplu, spre final s-au refăcut echipajele tradiționale.

Așa că Ancuța a urcat din nou în barca de doi alături de buna sa prietenă și colegă Simona Radiș.

„Ne așteaptă competiții importante unde vom merge pentru a obține cele mai strălucitoare medalii. Avem o formă sportivă bună și o dorință mare de performanță”, a încheiat ea.

Publicat: 23 04. 2022, 08:05
Actualizat: 23 04. 2022, 20:26