Acuzații halucinante în haltere aduse de un român medaliat la Sydney în 2000! Cum a avut de suferit Nicu Vlad din cauza șefului maghiar Tamaș Ajan? „A jucat banii la cazino. A schimbat teste anti-doping”

Adrian Mateaş, sportiv care a fost suspendat de către Federaţia Internaţionala de Haltere după ce a fost depistat pozitiv la testele de dopaj din cadrul Jocurilor Olimpice de la Sydney din anul 2000, a făcut unele declarații incredibile despre „vârful” administrativ al acestui sport.

Acuzele l-au vizat pe șeful halterelor mondiale, Tamaș Ajan, care în 2020 a acceptat o demisie de 90 de zile după ce postul german ARD a realizat un documentar în care se prezentau tot felul de cazuri de corupție din acest sport.

Postul respectiv a declarat că „o cultură a corupţiei” s-a dezvoltat în acest sport olimpic. Conform ARD, halterofilii de renume sunt rareori supuşi testelor de depistare, iar controlorii antidoping acceptă bani lichizi pentru a manipula eşantioanele de urină.

Acuzații halucinante în haltere aduse de un român medaliat la Sydney în 2000! Cum a avut de suferit Nicu Vlad din cauza șefului maghiar Tamaș Ajan? „A jucat banii la cazino. A schimbat teste anti-doping”

Consiliul de administraţie al IWF a numit experţi independenţi care să examineze aceste acuzaţii, pentru a putea acţiona într-o manieră „decisă” şi a reface reputaţia afectată a federaţiei.

Adrian Mateaș a făcut dezvăluiri după mai mult de două decenii de tăcere.

,,După 22 de ani e greu să încerci să te scuzi pentru ceea ce se întâmplat acolo și nu o să o fac. Voi spune doar că în apărarea mea nu am cerut altceva decât ca proba B să fie deschisă în prezența unui criminalist, pentru a se vedea că nu ne aparțin amprentele. Federația Internațională ne-a răspuns că regulamentul nu prevede acest lucru și nu se va da permisiunea.

Atunci am mers cu cererea numărul 2, pentru a-i ruga să verifice urina rămasă în urma probei B dacă provine din organismul nostru sau nu, răspunsul a fost același, regulamentul nu prevede acest lucru. Aici mă opresc pentru că am obosit în a mă scuza de 22 de ani si nu vreau să o fac

Din păcate ceea ce în urmă cu 22 de ani încercam să-i spun lui Nea Nicu. I-am spus lui Nea Nicu să-și dea demisia de onoare și să-i prezinte domnului ministru al sportului ce s-a întâmplat și speram să vină cineva în ajutorul nostru.

În momentul respectiv mi s-a spus că a stat de vorbă cu ministrul și că nu ar da bine subiectul respectiv și că nu vrea să intre în contradicție cu ministrul de la momentul respectiv.

„Este greu să concep că la nivel internațional se poate întâmpla așa ceva”

În acest moment pe Nicu îl lovește un bumerang care el n-a participat decât prin nedorința de a face scandal, probabil celui cu care se punea în război și anume Tamaș Ajan, însă să ajungă împreună cu el să fie băgat în oală, mi se pare de noaptea minții, dar îl las pe el să se scuze, dar nu o fac eu.

Maghiarul Tamaș Ajan a condus acest sport de mai bine de patruzeci și ceva de ani, a fost găsit în urmă cu doi ani de zile făcând tot felul schimbări din probe pozitive în negative și din probe negative în pozitive, creând și un sistem de așa-zis amenzi pentru federațiile găsite pozitiv și cu niște bani băgați în buzunarul propriu.

Este greu să concep că la nivel internațional se poate întâmpla așa ceva

Zeci de milioane sustrase din contul Federației Internaționale, de către acest domn Tamaș Ajan și să vedeți unde au ajuns acei bani, dânsul fiind un aprig jucător de cazino. Dânsul a subjugat o Federație Internațională pentru a-și satisface plăcerile internaționale”, a spus Adrian Mateaș la Radio Sport Total FM.

Unele dintre controalel ar fi fost falsificate

În vârstă de 83 ani, Tamas Ajan lucrează din 1976 în IWF, al cărei secretar general a fost timp de 24 de ani, înainte de a deveni preşedinte. El a calificat acuzaţiile ARD drept „minciuni”.

Canalul german susţine că, până în 2017, halterofilii de nivel înalt erau scutiţi de numeroase controale, iar unele dintre controalele lor ar fi fost falsificate în schimbul unor mite.

ARD a prezentat documente care arată că aproape 4,5 milioane euro vărsate în conturile IWF de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) ar fi fost transferate în conturi din Elveţia, asupra cărora Tamas Ajan exercita singur controlul.

Nicu Vlad și Tamaș Ajan – suspendați pe viață

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, care era şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale (IWF), a fost acuzat de ”complicitate şi manipulare” în ancheta privind dopajul din cadrul IWF desfăşurată de Agenţia Internaţională de Testare (ITA) în iulie 2021.

Nicu Vlad, şi maghiarul Tamas Ajan, ambii foşti conducători ai Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), au fost suspendaţi pe viaţă,în iunie 2022, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, din cauza implicării lor în cazuri de dopaj.

Cazul lui Ajan, care a fost preşedintele IWF timp de 20 de ani înainte de a fi forţat să demisioneze în aprilie 2020, şi al lui Vlad, fost vicepreşedinte al forului mondial, au fost trimis la TAS în decembrie 2021 de către Agenţia Internaţională de Testare (ITA), după mai bine de un an de haos în lumea halterelor.

Publicat: 29 07. 2022, 09:00