Air & Style Show!** Spectacol TOTAL în Innsbruck la un concurs de snowboard
Snowboard-ul cucerește teren în Austria, reușind să prindă din urmă sporturi precum schiul alpin sau săriturile cu schiurile, care sunt o adevărată religie. Concursul de Air & Style, disputat în weekendul trecut la Innsbruck, a atras un puhoi de lume, iar atmosfera a fost ca la concertele din Piața Constituției. La o asemenea întrecere este greu să visăm în țară, în schimb sunt toate șansele să avem un artist român cu placa la Jocurile Olimpice din 2014, de la Soci (Rusia).
Innsbruck este de zeci de ani o stațiune devenită celebră prin sporturile de iarnă. În urmă cu câteva săptămâni, capitala proviciei Tirol a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, în varianta tineret, după cele de seniori, din 1976, însă localitatea își arată look-ul în fiecare sezon cu ocazia Turneului celor patru Trambuline la sărituri cu schiurile, tradiționala competiție care deschide anul sportiv.
Bergisel Stadium, o arenă impresionantă care poate găzdui până la 30.000 de spectatori, este acum gazda unui concurs de snowboard de Air & Style. Mai pe înțelesul tuturor, sportivii se lansează pe o trambulină cu placa, se rotesc de câteva ori în aer, chiar și de patru ori (1440 de grade!!!), iar apoi își fac aterizarea, în majoritatea cazurilor, perfect. În lumea snowboard-ului, toată acrobația poartă denumirea de trick.
Zi de derby la… snowboard
Cu câteva excepții, în România competiția este cvasinecunoscută, dar la Innsbruck evenimentul își atrage de la sine categoria high-class. Austriecii sunt familiarizați cu el, iar organizarea este ireproșabilă, de la accesul care se face foarte ușor în complexul sportiv și până la suplimentarea unui număr impresionant de mijloace de transport, care sunt puse la dispoziția localnicilor.
Interesul este major și în acest an pentru Billabong Air & Style. Lumea ia cu asalt tribunele arenei, așa cum la noi în țară se întâmplă probabil doar la fotbal, la derby-urile bucureștene Dinamo – Steaua sau Rapid – Steaua. Aproximativ 15.000 de spectatori au plătit câte 45 de euro pentru a asista la concurs, în condițiile în care afară este un frig de crapă pietrele, iar termometrele indică minus 18 grade! Gerul și competitorii îi fac însă fericiți pe fani, iar concertele pregătite în pauze de organizatori și vinul fiert contribuie la o seară perfectă de weekend.
Miza concursului, 100.000 de dolari
Pentru noi, Peetu Piironen (Finlanda), Seppe Smits (Belgia) sau Niklas Mattsson (Suedia), sportivii care au ocupat podiumul final în această ordine, nu spun nimic, dar pentru austrieci, „zburătorii” cu placa sunt ca o Nadia Comăneci la Montreal. La fiecare giumbușluc, tot muntele răsună ca la marile meciuri de fotbal, blitzurile se „revarsă” cu sutele, lumea pare că trăiește orice scrâșnet de zăpadă.
Snowboarderii prezenți la Innsbruck au „greutate” în condițiile în care au intrat în concurs numai pe bază de invitație, așa cum o fac Nadal, Federer sau Djokovic în turneele demonstrative. Miza este și ea consistentă, doar premiile sunt 100.000 de dolari.
Tot spectacolul se întinde pe durata a cinci ore, iar finaliștii ajung să prezinte fiecare câte 12 trickuri. La final, câștigătorii par epuizați, dar satisfăcuți că show-ul lor a fost gustat de mii de oameni, inclusiv de un mic grup de români, câțiva dintre ei, rideri ai echipei Burn România, visând că într-o zi și-ar putea primi, la rândul lor, ovațiile într-un astfel de concurs.
La un concurs de freestyle – gen Air & Style – notele cu care sunt apreciați competitorii sunt de la 1 la 100!
180 de jurnaliști au fost acreditați la concursul de la Innsbruck
Americanul Shaun White este Leo Messi din snowboard, el ajungând să câștige chiar și câteva sute de mii de euro la evenimente în Statele Unite
La noi mii, la ei zeci de mii de euro
Deși este o disciplină nouă în comparație cu celelalte sporturi de iarnă, la snowboard au apărut și primii atleți profesioniști. Banii câștigați însă din concursurile interne sunt cam de 10-20 de ori mai puțin în comparație cu premiile care se pun la bătaie afară.
Burn Team Romania este una dintre echipele profesioniste de la noi care asigură salarii, echipamente, cantonamente și prezența la competițiile interne și internaționale pentru trei sportivi, Kinda Geza, Adolf Bobo și Tudor Cristea (foto dreapta), dar și un team-manager, Ciprian Popescu, școlit câțiva ani în SUA.
Comparând însă premiile care se pot câștiga la un concurs afară, și cele din țară, diferențele sunt ca de la cer la pământ. „În ziua de azi se pot câștiga bani și din snowboard. Afară, premiile sunt însă foarte consistente, pot ajunge chiar și la zeci de mii de euro într-un concurs. În România, câștigurile nu au depășit 1.500-2.000 de euro”, ne povestesc riderii echipei Burn.
Dai banii, ai valoare ca întrecere
De altfel, în funcție de banii pe care organizatorii îi pun la bătaie, federația de profil stabilește valoarea competiției și punctele care se acordă participanților, ca și la tenis în ATP sau WTA, spre exemplu. Billabong Air & Style este un concurs de șase stele, cotația maximă pe care o mai au alte cinci întreceri, inclusiv Campionatul Mondial, unde premiile ajung la 500.000 de euro. În România, un concurs de snowboard precum cel din weekend, programat pe Arena Platoș din Păltiniș, în proba de slopestyle, este cotat cu o stea.
Când ești pe placa de snowboard, te rupi de toată lumea, ești doar tu și boardul
Tudor Cristea, rider Burn România
În România snow-parcuri în Harghita, Maramureș, Azuga și Păltiniș
Ca și la alte sporturi, infrastructura este un punct nevralgic și pentru sportivii din România. Numărul tot mai mare de practicanți ai snowboard-ului au contribuit însă la apariția primelor snow-parcuri și în țară, mai concret o acumulare de elemente – țevi, trambuline – în zone bine delimitate pe pârtii. În prezent, în România sunt amenajate patru astfel de baze sportive, la Harghita Mădăraș (Harghita), Cavnic (Maramureș), Azuga (Prahova) și Păltiniș (Sibiu).