A escaladat cu succes, de cinci ori, culmi de peste 8.000 de metri. A depășit pe munte probleme fizice și meteo deopotrivă, supraviețuind unui edem pulmonar incipient care l-a făcut să se întoarcă din drum de la 7.200 de metri și s-a trezit în afara traseului, rătăcind la 8.000 de metri cu amenințarea unei avalanșe deasupra. Alpinist de altitudine, fotograf și conferențiar pe teme de leadership, Alex Găvan continuă seria de cățărări „prin mijloace curate”, fără oxigen suplimentar sau șerpași cu un nou obiectiv – vârful Broad Peak (8.047 m), din munții Karakorum.
Din 2007 „a pus ochii” pe vârful Broad Peak, în timpul unei alte expediții
După ce a trebuit să renunțe, în aprilie, la escaladarea Everestului, din cauza unei avalanșe care a făcut 16 victime și a dus la închiderea părții sudice a versantului, Alex Găman a revenit la un obiectiv stabilit cu șapte ani în urmă.
„Aflat pe vârful Gasherbrum (8.068m), împreună cu Pawel Michalski (Polonia), Jordi Jill (Spania) și Mehdi Efetihmar (Iran), priveam în depărtare înșiruirea nesfârșită de vârfuri din care face parte și Broad Peak. Această imgine a lăsat o adâncă impresie asupra mea. La plecarea din expediție am trecut pe lângă masivul munte și mi-am făcut o notă mentală că trebuie să revin„, a punctat Alex Găvan, înaintea plecării.
5 vărfuri de peste 8000 de metri a escaladat Alex Găvan: Shisha Pagma (8027 m) – în 2013, Makalu (8463m) – în 2008, Gasherbrum 1 (8068m) – în 2007, fiind primul român care atinge aceste culmi și respectiv Manaslu (8156m) – în 2011 și Cho Oyu (8201m) – în 2006, reprezentând a doua ascensiune românească din istorie.
„La altitudine, este ceva obișnuit să te legi în coardă doar în zonele care impun în mod absolut acest lucru. În rest, chiar și acolo unde riscul de cădere este mare, se merge de obicei nelegat, timpul necesar pentru a te asigura într-un mod clasic fiind un lux pe care la opt mii de metri nu ți-l poți permite întotdeauna. Într-un fel, la peste șapte mii de metri fiecare este pe cont propriu, fiecare știe în ce intră, își asumă asta, însă, în același timp, încrederea reciprocă este cea care face lucrurile să funcționeze.” scria, în 2013, într-una dintre multele postări de pe site-ul său, Alex Găman.
Foto: Alex Găvan
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER