Alexandru Pădure, președintele FR de Haltere, a fost invitatul emisiunii Drumul spre Paris, realizată de jurnalistul Daniel Nazare.
Tema discuției a fost axată pe prezența celor două sportive la Jocurile Olimpice, Loredana Toma și Mihaela Cambei. Dar discuția a alunecat spre zona juvenilă.
Mulți părinți au invocat că nu-i duc pe cei mici la haltere pentru că ar suferi anumite leziuni, dar și pentru că nu ar crește în înălțime.
Alexandru P[dure a explicat foarte clar că medicina și știința nu sunt de acord cu aceste variante.
`„Am vorbit mai devreme despre etichete. Una dintre etichetele puse sportului cu greutăți a fost aceea că rămâi mic sau că pot apărea accidentări la oase. Ai fost mic pentru că noi am vrut să te luăm mic… Este un avantaj să ai anumite dimensiuni sau segmente care te avantajează în competiții.
Avem categorii, la fete și băieți, de 49 sau 55 de kilograme, nu există copil care să nu se dezvolte în haltere.
Aceste mituri au fost demolate de știință și cercetare. Toată partea medicală este esențială în specificul sportului nostru, dar au fost situații gestionate foarte bine de această parte”, a declarat Alex Pădure pentru ProSport.
Istoria halterelor are origini antice, acest sport fiind prezent în programul olimpic de la prima ediție a JO moderne, în 1896. Până acum, halterele nu au lipsit decât de la trei ediții, în 1900, 1908 și 1912, susține COSR pe site-ul oficial.
Întrecerile feminine au fost introduse în programul olimpic în 2000, la JO de la Sydney, scrie COSR.
În prezent, la JO, se concurează la zece categorii de greutate:
la masculin: +102 kg, 102 kg, 89 kg, 73 kg, 61 kg la feminin: +81 kg, 81 kg, 71 kg, 59 kg, 49 kg
România a avut reprezentanți în premieră la JO la acest sport în 1952 și de atunci nu a lipsit decât de la edițiile din 1956 și 1968.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER