Alexandra State a…
De fapt, nici nu știu cu ce să încep, pentru că sunt prea multe chestii tari. Fata asta, mă rog, femeia asta sau mămica asta, e fantastică! A născut pe 10 august al treilea copil, iar pe 3 noiembrie vrea să participe la Half Iron Man din Turcia (înot, ciclism și alergare). Pentru acest concurs, a început deja antrenamentele de 10 zile!
Are deja la activ 5 triatlonuri (concurs cu 2 km de înot, 90 km cu bicicleta și 21 km de alergare!), e salvator montan, a sărit cu parașuta când era însărcinată!
Și încă n-am spus totul. Alexandra (33 de ani) organizează împreună cu soțul ei, Dragoș (36 de ani), Ciucaș X 3, concurs anual de alergare montană, are o firmă de servicii industriale… Și încă doi copii, Vlad (9 ani) și David (5 ani), pe lângă micuța Eva (1 lună și jumătate).
Cu parașuta în tandem, cu Eva în burtică!
Cu parașuta a sărit când era însărcinată în primele 4 luni cu Eva! Și nu o dată, ci de 3 ori! A făcut mai întâi un curs AFF (Acelerated Free Fall), apoi training la sol, 7 sărituri alături de instructor, a aplicat pentru licența USPA, a luat-o și… gata! Salt în gol de la 4000 de metri!
Senzația trăită? „E incredibilă, un amestec de teamă și curaj. Dar săritura cu parașuta este unul dintre cele mai reglemantate și mai sigure sporturi. E mai sigur să sari cu parașuta decât să mergi cu bicicleta pe stradă, unde pericolele sunt neprevăzute, nu le poți controla. La parașutism, aproape toate se pot controla, iar frica e bună, mă ține prezentă acolo, sus!”
Participând la atâtea concursuri, Alexandra și-a propus să organizeze și în România unul de alergare montană. Și i-a ieșit! Împreună cu soțul ei, a dat drumul „Ciucaș Run x 3”, în munții Ciucaș, care a ajuns deja la a X-a ediție, desfășurată la începutul lunii septembrie.
Pentru perfecționare în domeniul organizării de evenimente sportive, Alexandra a urmat cursurile Sports Business Academy, unde a acumulat cunoștințe despre industria sportului, direct de la cei mai buni specialiști. De aici, a rămas impresionată de povestea campioanei olimpice la înot Camelia Potec, unul din lectorii SBA din anii trecuți: „Mi-au plăcut discursul ei, emoțiile și energia pe care le-a transmis, cât și sinceritatea ei.”
Pleacă în cursă concurenți, iar la finiș sunt prieteni!
La Ciucaș Run x 3 este coordonator de organizare din 2013, împreună cu soțul ei. Și trebuie menționat că fac asta voluntar! Concursul conține mai multe secțiuni: semimaraton (21 km), maraton (38 km), ultramaraton (108 km) și Kids Race.
„Fiecare ediție vine cu surprizele ei. Asta este de fapt frumusețea evenimentului: noi creăm un context, iar amprenta finală este pusă de fiecare participant. Aici se întâlnesc oameni care rămân împreună, se depășesc frici, timpi și se leagă prietenii. Participanții pleacă în cursă ca și concurenți și ajung la Sosire prieteni”, explică Alexandra.
Fiind și salvatori montani, și ea, și Dragoș sunt orientați la concursul pe care-l organizează spre a răspunde în cel mai scurt timp posibil eventualelor accidentări.
Pregătiri pentru concurs: 6 tone de mâncare, cositul ierbii și strânsul gunoaielor
La evenimentul despre care vorbim este nevoie în fiecare an de 150-180 de voluntari. Înaintea acestuia, se marchează și igienizează traseele, aproximativ 180 km.
În săptămâna premergătoare Startului, se amenajează zona de Start Finish la Cheia, Sala de Sport, se achiziționeaza și transportă mâncarea (6 tone), se transportă apa în posturi, se încarcă rezervoarele cu apă, se face primirea toaletelor ecologice, a dușurilor si conectarea lor, se cosește iarba (asta dureaza mai mult), se strâng gunoaie din Cheia, se fac kiturile de participare, se amenajează zona de ridicare kituri, se amenajează și se marchează zone de parcare și camping, se dau kituri, se amenajează zona de party, food și masaj.
Există pe site-ul concursului și un magazin online cu echipamente specifice. „Shoppingul” online este de fapt o formă de Fundraising pentru ONG-ul Clubul de Turism și Alpinism Ciucaș. Ideea lui a venit din cererea participanților de a avea echipamentele din anii trecuți de Ciucas X3.
Cu fondurile strânse, sunt menținute marcajele turistice din munții Ciucaș, se fac ecologizări, se organizează Ciucaș X3, se merge în școli cu un proiect de educație Montană – MontEd (demarat în 2010).
Cum se poate perfecționa un organizator de evenimente sportive? Răspunde Alexandra: „Trebuie să asculte vocile celor care au ceva de spus după fiecare ediție. Să primească critica și să învețe din ea. Să gestioneze corect situațiile, să își asume greșelile, să fie orientat către oameni și să organizeze cu plăcere”.
Un polisportiv ca Alexandra ne poate da un sfat prețios despre cum putem avea o viață sănătoasă și echilibrată:
„Vă propun un exercițiu. Să ne imaginăm fiecare că azi e ultima zi din viața noastră. Cum vrem să o petrecem, ce anume ne împlinește, având în vedere echilibrul dintre mișcare, alimentație, muncă, familie, prieteni. Cred că nu trebuie să fie diferență între hobby și muncă, cred că trebuie să fie același lucru și astfel se vor vedea rezultate și centre de inspirație și în România. De aici, de la ziua perfectă, putem începe să ne trăim viața, acum și aici”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER