Alin Petrache: „Îmi asum neîndeplinirea obiectivului la Rio. În prima sedință a Comitetului Executiv, personal, și sper ca întreaga echipă, să ne depunem mandatul”
Într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Comitetului Olimpic și Sportuiv Român, Alin Petrache și-a asumat neîndeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice. Președintele COSR anunțase înaintea participării la Rio că obiectivul delegației tricolore este 6-8 medalii.
Redăm în totalitate declarațiile făcute de Alin Petrache
„Doresc să îmi asum în fața opiniei publice din România, ca președinte al COSR, neîndeplinirea obiectivului la această ediție a Jocurilor Olimpice – Rio 2016. Analiza responsabilităților, a rezultatelor și a pregătirii competiției o vom face, așa cum este normal în cadrul Comisiei Tehnice, pe care o voi convoca în cel mai scurt timp statutar posibil. În prima sedință a Comitetului Executiv, personal, și sper ca întreaga echipă de conducere, să ne depunem mandatul în fața celor ce ne-au ales, pentru ca analiza activității să nu fie blocată din considerente ierarhice, de funcție.
Rog opinia publică să fie alături de sportivii și antrenorii români, indiferent de rezultatele pe care aceștia le obțin. Dezamăgirile, tristețile și bucuriile lor sunt ale noastre tuturor, și doar arătându-le susținere în ceea ce fac îi putem încuraja și motiva în a accepta noi provocări sportive.
Poate că Jocurile Olimpice de la Rio vor fi borna care marchează sfârșitul unui drum în sportul românesc și, în același timp, un nou început, o schimbare structurală, profundă, a acestuia; o racordare legislativă, financiară și funcțională a sportului românesc la realitățile lumii sportive ale secolului al XXI-lea. Sportul românesc este astăzi blocat în cadrul legislativ și organizatoric al României anilor ”70-”80 din secolul trecut. Performanțele individuale, eforturile remarcabile ale unor sportivi și tehnicieni, sacrificiile acestora și ale familiilor lor nu pot suplini, la nivel național, un sistem sportiv depășit, anacronic.
În cei aproape doi ani de când am fost ales în funcția de conducător al COSR, am căutat să pun în aplicare principiile din programul pe care l-a votat Adunarea Generală la alegerea mea, „România olimpică 2014-2024”.
Rezultatele de la Rio nu sunt decât o confirmare a realității sportului românesc de astăzi. Așa cum spuneam la alegerile COSR din 2014, măsurile pompieristice, de heirup, chiar innobilate de eforturile extraordinare ale unor federații, ale unor sportivi și ale unor antrenori de excepție, nu pot duce la performanțe sistemice.
Nu o persoană sau mai multe, fie ele alese sau numite, din structurile cluburilor sportive, ale federațiilor, ale COSR sau ale ministerului de resort pot, prin venirea sau prin plecarea lor, să schimbe sistemul sportiv românesc. O schimbare structurală nu ține de persoane, de funcții sau organigrame.
Un „Acord Național pentru Sport”, care să integreze toate segmentele mișcării sportive-școlare, universitare, de masă, de performanță – într-o perspectivă de dezvoltare de 10-20 de ani, într-un cadru legislativ și financiar garantat de lege, cu o structură organizatorică și funcțională conformă cu realitățile sportive ale lumii în care trăim – aceasta este condiția renașterii sportului românesc.
Vreau să mulțumesc tuturor sportivilor și antrenorilor români prezenți la Rio, tuturor celor din echipa olimpică. A fost o onoare pentru mine să fiu alaturi de voi. Așa cum am spus mereu, victoriile sunt doar ale voastre.
Un gând bun pentru „coechipierii” noștri la bucurie și la suferință, gazetarii sportivi români, care au fost cu sufletul alături de echipa olimpică românească.
Pentru toți sportivii României care, începând de astăzi, privesc către Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, un îndemn: Aveți încredere, nu vă pierdeți speranța! Veți fi acolo și veți reuși!”
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?