Alpiniștii români din Himalaya s-au oprit la cota 8.650, la 200 de metri de vârf. Au făcut-o la timp pentru a salva viața unuia din șerpași
Gălățeanul Tiberiu Pintilie și prietenul său Adrian Fako, membri ai expediției „Everest România”, și-au oprit ascensiunea la doar 200 de metri de vârful Everest, la timp pentru a nu-și risca viața și a o salva pe cea a unuia dintre cei doi șerpași care-i însoțeau, scrie ziarul Viața Liberă.
Timp de patru zile, în timpul ascensiunii spre Everest către cel mai înalt loc din lume (8.848 metri), cei doi membri ai expediției „Everest România” care începuseră ascensiunea spre vârf, nu au mai putut comunica de când erau la 7.900 metri și nimeni nu a știut dacă au atins vârful și mai ales dacă sunt sau nu teferi. Marți, spre seară, chinuitoarea așteptare pentru susținătorii lor a luat sfârșit. S-a primit cea mai așteptată și mai importantă veste: Pintilie, Fako și cei doi serpași erau teferi, în siguranță, în tabăra de bază avansată (6.400 m).
La 8.650 de metri, la doar 200 de metri față de vârf, două dintre măștile de oxigen au cedat, iar în condiții de viscol, cu viteze de peste 100 km/h, și cantități mari de zăpadă, au luat cea mai înțeleaptă decizie, să se întoarcă.
Imposibil fără oxigen suplimentar
Iarna continuă să fie năprasnică, o avalanșă a măturat corzile de susținere, iar Tibi, Adi și șerpașii, la fel ca membrii altor echipe, blocați chiar mai sus, în taberele superioare T1 și T2, au așteptat un moment prielnic pentru a coborî în tabăra de bază chineză (5.200 m), acolo unde erau așteptați de ceilalți doi membri ai echipei Everest România, Oana Harabagiu și Gabriel Motica. Au reușit coborârea pe parcursul zilei de miercuri. Acum se pregătesc să plece cu toții spre Kathmandu, capitala Nepalului.
În condițiile în care din aparatura de comunicații nu le-a mai rămas funcțional decât telefonul prin satelit, căruia încearcă să-l folosească cât mai judicios bateria, detaliile din ultimele zile au fost transmise ziarului gălățean printr-un comunicat, pe care îl redăm aproape integral:
„Luni, 26 mai 2014, Adrian Fako și Tiberiu Pintilie împreună cu cei doi șerpași au ajuns în siguranță în Tabăra de bază avansată (6.400m). Iarnă lungă și dificilă, vântul puternic cu viteze de peste 100 km/h și cantitățile mari de zăpadă au făcut că sezonul de ascensiune pe Everest să fie unul foarte scurt anul acesta, cu o fereastră de vârf de numai trei zile.
Alpiniștii care și-au propus să urce pe vârf fără oxigen suplimentar au fost nevoiți să abandoneze ascensiunea, astfel că singurii care au reușit să atingă vârful anul acesta au fost cei care au folosit tuburi de oxigen. Expediția celor doi tineri români s-a desfășurat în condiții normale până la altitudinea de 7.900 m – pregătirea psihică și fizică i-a ajutat să parcurgă traseul și vremea dificile. Momentul crucial a fost după depășirea altitudinii de 7.900m, când folosirea oxigenului suplimentar era indispensabilă pentru viață celor patru oameni. Pe 24 mai, Adi, Tibi și cei doi șerpași care îi însoțeau spre vârf au constatat că măștile de oxigen scapă aer și nu funcționează cum trebuie, deși agenția Sherpa Adventure i-a asigurat în nenumărate rânduri că se pot baza pe echipamentul primit.
În astfel de situații, vinovații sunt irelevanți. Important era că băieții să reușească să-și atingă obiectivul și mai ales să se întoarcă sănătoși acasă. Prin urmare, au improvizat un burduf care să nu permită oxigenului să se risipească în aer și au pornit încrezători spre vârf. Masca de oxigen a lui Tiberiu Pintilie a fost prima care a cedat complet. Unul dintre cei doi șerpași i-a oferit masca sa de oxigen lui Tiberiu, renunțând la ascensiunea spre vârf în favoarea celorlalți trei. Viscol, temperaturi de -25/-35 °C, extenuare fizică și o mare de alb în față ochilor. La scurt timp după acest moment, a cedat și cea de-a doua mască de oxigen. Ajunși la 8.650 de metri, alegerea a fost cruntă: la doar 200 de metri de vârful Everest, Adrian Fako, Tiberiu Pintilie și șerpașul care îi însoțea au decis să coboare. Iar asta le-a salvat viață, lor și șerpașului rămas în urmă. La câteva sute de metri în jos, cei trei l-au găsit pe șerpașul care-și cedase masca de oxigen leșinat în zăpadă și au reușit să îl readucă pe picioare.
Astăzi, Adrian Fako și Tiberiu Pintilie împreună cu cei doi șerpași sunt în viață. Dintre cei aproximativ 75 oameni care au plecat anul acesta spre vârful Everest, estimăm că doar în jur de 15 au reușit să-l atingă.
Altitudinea atinsă de echipa Everest România pe 25 mai este de 8.650m, ceea ce înseamnă depășirea Pasului 2 de pe ruta nordică a muntelui. Această secțiune este cea mai dificilă parte a traseului spre vârf, din cauza înclinației sale, ultimii cinci metri ai Pasului fiind aproape verticali. 8.650 m înseamnă depășirea celui de-al doilea vârf al planetei, care este situat la 8.611 m altitudine (muntele K2, de la granița dintre China și Pakistan). Acesta e un moment bun în care să ne amintim că a fi în viață reprezintă Everestul suprem”, a fost comunicatul membrilor expediției „Everest România”, citat de Viața Liberă.