„Am învățat româna în clasa a 4-a”** Patzaichin mărturisește că nu există un român mai român ca el, deși a vorbit rusește până la 11 ani!

Ivan Patzaichin a primit premiul ProSport pentru întreaga activitate chiar pe faleza orașului Tulcea, loc pe care l-a luat la pas de mii de ori, „într-o altă tinerețe”, după cum îi place să spună. Într-o discuție de aproape trei ore, Ivan ne-a povestit despre cum arată Mila 23 astăzi și despre singurul regret pe care l-a avut ca sportiv.

Ce credeți că au pierdut sportivii de astăzi?
Ambiția. Dacă și-au propus să fie campioni, trebuie să se țină de asta, trebuie să lupte, pentru că nimic nu vine de la sine. Trebuie să muncești enorm de mult, să nu te compromiți.

Îi cunoașteți bine pe băieții de aur de la canoe, Dumitrescu și Mihalachi. Îi vedeți pe podium la Londra?

Au șanse foarte mari să prindă aurul olimpic, pentru că sunt muncitori și foarte ambițioși. Trebuie lăsați în pace, pentru că știu ce vor, nu trebuie să se pună presiune inutilă pe ei. Vor concura în partea a doua a competiției, când deja se va cunoaște cam unde ne vom afla în clasamentul pe medalii și, de aceea, presiunea pe ei poate fi imensă.

I-a supărat pe ruși

Ce ați schimba în carieră?
Anul 1976! Pentru că a fost singurul în care nu am câștigat medalie. A fost unicul sezon în care nu am avut încredere în forțele mele și am cedat o cursă fără să mă bat, fără să dau tot ce puteam. Au urmat apoi șase luni de cumpănă pe care le-am depășit cu sprijinul prietenilor din echipă.

Faceți parte dintr-o minoritate, cea a lipovenilor, iar în ultima vreme au fost tot felul de discuții cu sportivii de alte etnii…
Nu are nicio treabă. Deși sunt lipovean, nu cred că este un român mai român decât mine. Și acum, dacă mergi acasă, la București, vei vedea tricolorul. Iar dragostea de România mi-am arătat-o prin tot ce am făcut.

Când ați învățat românește?
Cred că prin clasa a patra. Limba care se vorbea la noi era rusa, destul de târziu am trecut la română. Îmi amintesc că la Moscova, după ce am devenit campion olimpic, la conferința de presă am cerut traducător. Ce s-au mai supărat atunci rușii, pentru că știau că vorbesc perfect rusă și mă considerau de-al lor! Mi-am dorit să vorbesc în română pentru că așa era normal, așa simțeam.

Totul s-a construit haotic la Mila 23

Cum arată acum Mila 23?
S-a schimbat totul. Nu mai există nimic să aparțină oamenilor, totul s-a construit haotic de alții, care au concesionat și bălțile, de nu mai poți face nimic. Oamenii de acolo au nevoie de sprijin să-și păstreze tradițiile, obiceiurile, ce au moștenit. Ne-a dat Dumnezeu aceste locuri frumoase, iar lipovenii știu să aibă grijă de ele, să le protejeze și trebuie lăsați să facă asta în continuare.

Ce vă leagă pe dumneavoastră de Tulcea?
Totul. Aici m-am născut, aici am avut familia, educația am primit-o aici, cei șapte ani de acasă alături de oameni pe care nu o să îi uit niciodată. Toată viața mea este aici.

Tot aici ați pus bazele și proiectului Rowmania…
Da, pentru că tot timpul am visat să dau cât mai mult înapoi pentru oamenii de la care am plecat. Să încerc să îi ajut cumva, să le arăt că sunt alături de ei și se pot sprijini pe mine, cum am făcut eu în copilărie cu ei.

Am învățat de copil că trebuie să ai respect față de cei din jur pentru a fi la rândul tău respectat de ei
Ivan Patzaichin

Niciodată nu m-am simțit vedetă și m-am ferit de a alunca în această extremă

Ivan Patzaichin

Publicat: 10 01. 2012, 08:35
Actualizat: 10 01. 2012, 08:36