„Am luptat cu idolul meu din copilărie, dar am avut o reținere să vorbesc cu ea. Are aceeași vârstă cu mama”. Scenariu de Hollywood pentru Macovei la CE de Lupte
Tribunele sălii Trio Arena din Vantaa s-au umplut până la refuz în a patra zi de concurs a Campionatului European de lupte. Spectatori de toate vârstele au asistat la meciuri, generând o atmosferă incendiară, atunci când favoriții locali au reușit procedee ce s-au convertit în puncte pe tabelă. Luptătorii români n-au izbutit să pună mâna pe nicio medalie vineri, deși s-au luptat exemplar. Cel mai elocvent exemplu a fost reprezentat de aventura lui Ionuț Moise, în proba de la lupte libere, care s-a aflat la un pas de marea finală.
La un pas de marea finală
Tânărul în vârstă de 23 de ani a condus cu 4-0 în semifinala cu Grigor Grigoryan și a dominat mare parte din meci. Armeanul a restabilit echilibrul, a dus scorul la 8-8, iar secundele se scurgeau direct proporțional cu pulsul susținătorilor lui Ionuț. „Haide, Moise”, a răsunat un strigăt de încurajare, însă ecoul său nu și-a pus amprenta și asupra scorului final, 8-13. „Nu sunt supărat, doar frustrat, pentru că am scăpat finala printre degete. L-am bătut pe ucrainean în sferturi, un sportiv valoros, după ce la ultima întâlnire directă m-a dominat clar. Acest lucru reprezintă un semnal bun pentru mine și îmi oferă speranța că voi cuceri medalii pe viitor”, ne-a spus buzoianul care s-a clasat pe locul 5 în ierarhia de la 70 de kg.
Ionuț s-a calificat în careul de ași după ce l-a învins pe ucraineanul Semen Radulov, după o fază decisă în ultima secundă de reluarea solicitată de antrenorul Aurel Cimpoeru, supranumit și Mister Challenge pentru agilitatea cu care câștigă meciuri grație unor astfel de procedee. În sală s-a aflat și șeful FR de Lupte, Răzvan Pârcălabu, alături de secretarul general Alin Grigore, care au asistat cu sufletul la gură la confruntările românilor de pe saltea.
„Am luptat cu idolul meu din copilărie”
Denisa Macovei a fost eliminată în sferturi de cea mai puternică luptătoare de la categoria 75 de kg, Stanka Slateva (Bulgaria), iar întâlnirea dintre cele două are o poveste rar întâlnită în sport. Macovei a dat piept cu bulgăroaica pe care o idolatriza în copilărie și care a devenit campioană europeană la 43 de ani. Denisa a vorbit pentru ProSport, între două sesiuni de teste anti-doping, despre sentimentul unic pe care l-a trăit vineri: „ Am luptat cu idolul meu din copilărie, la primul meci într-un Campionat European. Bulgăroaica are aceeași vârstă cu mama mea. Este sportiva mea preferată, o apreciez foarte mult și mi-am îndeplinit un obiectiv concurând împotriva ei. Îi urmăream toate meciurile Stankăi și aș putea spune că eram înnebunită să o privesc”.
„Aș fi putut să o înving. Mi-ar fi plăcut să stau pe podium alături de ea”
Ai vorbit cu ea înainte sau după meci?
Nu, parcă nu-mi venea să cred că mă lupt cu ea și am avut o reținere să-i spun ceva. Mi-a fost de ajuns ocazia care mi s-a ivit, să o întâlnesc. Am avut parte de un moment în care am fost aproape să o prind pe spate pe Slateva, iar atunci puteam să reușesc un procedeu câștigător și chiar să o înving. Mi-ar fi plăcut să stau pe podium alături de ea.
Cu ce sentiment mergi acasa?
Am învățat foarte multe de la acest European, mai ales faptul că trebuie să te bați până în ultima secundă. Eu am doar 19 ani și am timp să progresez, pentru că în acest sport devii completă în jurul vârstei de 25 de ani. Obiectivul meu rămâne Campionatul European de Juniori 2014 la care vreau să iau mediale.
Stanka Slateva este de cinci ori medaliată cu aur la Campionatul Mondial, de șase ori la European și dublă medaliată cu argint la Jocurile Olimpice (Beijing 2008 și Londra 2012). Pentru Denisa Macovei a fost prima competiție majoră de senioare la care a participat, iar la numai 19 ani promite să calce pe podiumurile pe care a pășit și Slateva.
O opțiune a organizatorilor îndrăgită de micii spectatori, jucării ce imită personajele din Angry Birds au fost introduse în locul cuburilor prin care se cere challenge.
- Ștefan Gheorghiță, cel mai titrat luptător din lotul național, a pierdut în sferturi cu rusul Abdulrashi Sadulaev (Rusia), iar Beatrice Oancea s-a recunoscut învinsă în optimi de Katarina Johansson (Suedia).
- Urmează două zile pline pentru români la CE de la Vantaa, sportivii de la lupte greco-romane, antrenați de Alexandru Constantin, urmând să deschidă balul în Trio Arena.
Sportivii din lotul național, invitați la Ambasada României din Helsinki
Ana Maria Pavăl, singura medaliată din naționala României de până acum la Europeanul din Finlanda, Mădălina Linguraru, clasată pe locul 5, și Andrei Dukov, ocupantul aceleiași poziții la lupte libere, au mers alături de președintele FR de Lupte, Răzva Pârcălabu, la Ambasada României din capitala Finlandei. Invitația le-a fost oferită sportivilor de către oficialii din țara scandinavă. „Ne-au așteptat toți membrii ambasadei, oferindu-ne o primire frumoasă, cu un pahar de șampanie. Ana Maria, Mădălina și Andrei s-au arătat foarte încântați de modul în care ne-au așteptat. Apoi, am discutat pe marginea mai multor subiecte și am mers alături de dânșii prin Helsinki, timp de o oră, pentru a ne arăta obiectivele turistice”, a spus președintele Federației Române de Lupte.