AMR 60 de zile. Cupa Mondială de Rugby | „Stejarii” sunt în pregătire la Cluj, după ce s-au „luptat” cu înălțimile. Ce fac adversarele României: de la grevă la pregătire montană

60 de zile ne mai despart de cel mai important eveniment rugbistic al anului, Cupa Mondială de rugby din Anglia, ce va avea loc între 18 septembrie  și 31 octombrie.

60 de zile în care cele 20 de echipe participante au timp să-și aleagă cei mai buni jucători și să pună la punct  ultimele detalii tehnice. Aflați de aproape o lună în cantonament , componenții naționalei de rugby a României au încheiat primul stagiu de pregătire montană și se antrenează în aceste zile la Cluj. ProSport îți prezintă ce fac în această perioadă adversarii „stejarilor” la Cupa Mondială, unde se pregătesc și în ce meciuri își vor face încălzirea pentru competiția ce are loc o dată la patru ani.

ROMÂNIA
Antrenor: Lynn Howells (Țara Galilor)
Căpitan: Mihai Macovei
Lotul lărgit pentru Cupa Mondială: 50 jucători
Locul în ierarhia mondială: 17
Cea mai bună performanță la Cupa Mondială: câte o victorie în grupă la fiecare ediție, mai puțin la cea din 1995 și 2011

Participantă la toate cele șapte ediții organizate până acum, România se află în linie dreaptă cu pregătirea pentru Cupa Mondială. „Stejarii” și-au măsurat forța fizică într-un prim cantonament montan, de altitudine, la Cheile Grădiștei. „Pregătirea este una solicitantă, iar localizarea cantonamentelor la altitudine este una intenționată pentru că antrenamentele în respectivele condiții solicită mai mult individul și îl pregătesc pentru a fi în formă astfel încât să poată juca integral într-o partidă de talia celor din cadrul Cupei Mondiale”, a explicat antrenorul Lynn Howells.

Mai mult, antrenorul galez al naționalei va pune accent pe pregătirea fizică, aceasta urmând să fie un criteriu clar de selecție a jucătorilor. „Stejarii” se află acum în cel de-al doilea stagiu de pregătire, ce are loc la Cluj, după care din august vor reveni, la Cheile Grădiștei. Ca meciuri de pregătire, „stejarii” vor avea în luna august două partide în Scoția, pe 14 și pe 21, urmând să încheie pregătirea cu Tonga, la București, pe 5 septembrie.


„Stejarii” pregătesc a opta participare la Cupa Mondială FOTO: CIUPULIGĂ‚ Victor


Meciurile României la Cupa Mondială:

  • Franța, 23 septembrie, Stadionul Olimpic, Londra
  • Irlanda, 27 septembrie, Stadionul Wembley, Londra
  • Canada, 6 octombrie, Stadionul King Power, Leicester
  • Italia, 11 octombrie, Stadionul Sandy Park, Exeter

România s-a calificat direct la Cupa Mondială după ce a ocupat locul secund în Cupa Europeană a Națiunilor


IRLANDA
Antrenor: Joe Schmidt (Noua Zeelandă)
Căpitan: Paul O’Connell
Lotul lărgit pentru Cupa Mondială: 45 jucători
Locul în ierarhia mondială: 3
Cea mai bună performanță la Cupa Mondială: de cinci ori a ajuns în sferturile de finală


Irlanda este cea mai bună echipă europeană, dacă ținem cont că este campioana Turneului celor Șase Națiuni, titlul pe care îl deține de doi ani consecutivi și este prima echipa de pe bătrânul continent care figurează în TOP 3-ul mondial, după Noua Zeelandă și Africa de Sud. Cea mai puternică adversară a „stejarilor”, reprezentativa „trifoiului” se va pregăti pe teren propriu, la Carton House, unul dintre cele mai performante și exclusiviste centre de pregătire profesionistă pentru sportivi, din Europa, aflat în apropiere de Dublin. Irlanda  va avea o serie de meciuri de pregătire, astfel primul  la Cardiff, cu Țara Galilor, pe 8 august, ca după o săptămână să primească, la Dublin, vizita Scoției. „Reprezentativa” trifoiului va disputa pe 29 august meciul retur cu Țara Galilor, pe Aviva Stadium, pentru a-și încheia pregătirea în compania Angliei, pe 5 septembrie, pe Twickenham.


FRANȚA
Antrenor: Philippe Saint-André (Franța)
Căpitan: Thierry Dusautoir
Lotul lărgit pentru Cupa Mondială: 36 de jucători
Locul în ierarhia mondială: 7
Cea mai bună performanță la Cupa Mondială: triplă finalistă în 1987, 1999, 2011

Finalista ultimei ediții a Cupei Mondiale, echipa Franței trece printr-o criză de identitate, care s-a acutizat  în ultimii ani. Venirea pe banca tehnică a lui Philippe Saint-André nu a reușit să liniștească apele, acesta nereușind să redea echipei stilul deschis și spectaculos de joc. „Cocoșii” au pornit în pregătirea competiției din Anglia, cu un  stagiu de pregătire fizică la Marcoussis, casa rugbyului francez aflată în  apropiere de Paris. După o săptămână de antrenamente fizice, aceștia ș-au mutat la Tignes, o stațiune turistică montană renumită iarna pentru pârtiile sale, situată în departamentul Savoie, în regiunea Ron-Alpi. În ce privește meciurile de pregătire, Franța va susține prima partidă cu Anglia, pe 15 august, la Twickenham, returul fiind programat pentru 22 august, pe Stade de France. Ultimul meci de pregătire îl va disputa pe 5 septembrie, cu Scoția, tot la Paris, pe Stade de France.

 

ITALIA
Antrenor: Jacques Brunel (Franța)
Căpitan: Sergio Parisse
Lotul lărgit pentru Cupa Mondială: 40 de jucători
Locul în ierarhia mondială: 15
Cea mai bună performanță la Cupa Mondială: două victorii în grupe la ultimele trei ediții

Spirit latin, italienii au început pregătirea pentru Cupa Mondială, cu o grevă, în stagiul de la Hotelul Adler din Niederdorf/ Villabassa, de lângă Bolzano. Jucătorii au refuzat să se antreneze în prima zi de cantonament din cauza unor neînțelegeri privind plata primelor de către Federația Italiană de Rugby, aceștia solicitând prime pentru fiecare meci, în loc de o primă totală. Lucrurile rezolvate, aceștia s-au antrenat  timp de două săptămâni la Villabassa, punând accent pe pregătirea fizică. De pe 12 iulie până pe 25 iulie, aceștia se află în al doilea stagiu centralizat, în L’Aquila (Abruzzo) care aduce în prim-plan pregătirea tehnică, care va trebuie să fie pusă la punct până la primul meci de pregătire, cu Scoția, de pe 22 august, de la Torino.

 

CANADA
Antrenor: Kieran Crowley (Noua Zeelandă)
Căpitan: Tyler Ardon
Lotul lărgit pentru Cupa Mondială:  36 jucători
Locul în ierarhia mondială: 18
Cea mai bună performanță la Cupa Mondială: sfert de finală în 1991

Canada și-a început stagiul cu un prim cantonament, de pregătire fizică, la Shawnigan Lake School, pe Insula Vancouver. Naționala „frunzei de arțar” ia parte în această perioadă la Pacific Nations Cup, competiție devenită deja tradiție, la care participă alături de Fiji, Tonga, Japonia, Tonga și Statele Unite ale Americii. Elevii lui Kieran Crowley vor profita de acest turneu pentru a pune la punct ultimele detalii pentru participarea la Cupa Mondială. Canada a pierdut primul meci cu Japonia, 20-6 și va întâlni pe 24 iulie Tonga. În plus, Canada va mai avea meciuri test în august, cu Glasgow Warriors, Georgia și Fiji.

 
Publicat: 20 07. 2015, 13:14
Actualizat: 20 07. 2015, 17:54