Ana-Maria Popescu și-a lansat cartea „En garde! Fetița cu masca tricoloră” și la Timișoara. Campioana olimpică, surprinsă plăcut de micii floretiști
Ana-Maria Popescu se implică activ în formarea de viitori campioni în scrimă. Olimpica la proba de spadă pe echipe de la Rio 2016 a scris și o primă carte pentru copii, cu povestea ei. Sportiva și-a lansat volumul și la Timișoara, unde a fost prezentă două zile la Cupa Floreta, etapă de circuit european din întrecerile U10, U12 și U14.
Cei mici prezenți la concurs au surprins-o pe Ana-Maria Popescu, deoarece deja citiseră cartea. „Pentru mine este o emoție de fiecare dată când Brânzica și povestea ei, cartea „En gard! Fetița cu masca tricoloră” ajunge în fața copiilor. Mai ales că la Timișoara, Brânzica avea deja o grămadă de prieteni. Copiii și-au comandat și au citit carte apână să ajung eu aici. Deja știau povestea și m-a impresionat tare mult dorința lor de a descoperi, de a învăța, de a se inspira din povestea Brânzică”, a spus, bucuroasă, spadasina.
Vrea să inspire viitori campioni
Multipla medaliată la
În carte, Brânzica e surprinsă și în momentele dificile, inclusiv când este bolnavă la pat, cu febră, pentru că drumul spre aurul olimpic este presărat cu multe momente dificile. Cartea se bucură deja de un real succes. „Primul tiraj este deja pe piață, cererea este foarte mare. Mă bucur că această poveste poate inspira alți copii. Am ajuns în acest punct datorită oamenilior și ambiției bineînțeles, și consider că a venit vremea ca eu să fiu unul dintre aceși oameni pentru copiii care se visează campioni”, a mai spus Popescu.
Impresionată de competiția de la Timișoara
Chiar dacă a fost invitată la o competiție de floretă, nu de spadă, Ana-Maria Popescu a fost implicată și spune că a văzut copii talentați. „Cu siguranță pot apărea talente de aici. Sunt copii muncitori. Mă bucur să văd că această competiție crește de la an la an. Mă bucur să văd că s-a format o echipă aici, din organizatori, părinți, parteneri care se implică. Se întâmplă lucruri frumoase la Timișoara. Eu mă bucur să fiu la cea de-a treia ediție de până acum. Și sper că de la an la an să trăiască tot mai mult și de ce nu, să devină un reper pentru scrima românească. Mai ales că este important pentru noi să vedem viitorul pe aceste planșe. Noi suntem interesați de ce se întâmplă la competițiile de copii pentru că loturile naționale pentru viitoarele ediții ale Jocurilor Olimpice vor fi formate din acești copii”, consideră campioana olimpică de la Rio.
Inevitabil, bucureșteanca și-a adus aminte și de momentele în care ea a început scrima, precizând că la competiția de la Timișoara a văzut condiții mult mai bune decât cele din anii 1990, când ea a făcut primii pași pe planșă. „Cu siguranță nu aveam parte de o sală atât de frumoasă, de o organizare atât de bună. Dar emoțiile erau aceleași, și din partea sportivilor, și din partea părinților. Emoția este aceeași, pentru că asta face sportul, transmite emoții”, a conchis Ana-Maria Popescu.