România a pierdut două meciuri la rând în Rugby Europe Championship, 13-41 cu Georgia și 11-22 cu Portugalia. Dincolo de eșecurile respective, sunt câteva probleme care au apărut în sânul primei reprezentative. Prosport a stat de vorbă cu federali, antrenori și jucători și a încercat să găsească motivele pentru care „stejarii” n-au adunat niciun punct după două partide. Noi și Rusia suntem în această situație. Urmează România-Spania, pe 22 februarie, la Botoșani. Până atunci, să aflăm ce ne-a împiedicat să avem o prestație mulțumitoare măcar în cele două confruntări, de la Tbilisi și de la Caldas da Rainha.
1. Gripa. A afectat 8 jucători în zilele precedente partidei cu Georgia, doi dintre tricolori fiind spitalizați. De asemenea, înainte de partida cu Portugalia au fost probleme serioase și mulți dintre stejari nu s-a antrenat la capacitate maximă, 5 dintre ei venind acasă înainte meciul de la Complexul Sportiv din Caldas da Rainha, acolo unde s-a desfășurat partida Portugalia – România
2. Stranierii. La primul meci au lipsit, apoi au reapărut cu Portugalia. Problema jucătorilor care activează în Franța a fost mereu o problemă la echipa națională. Pe deoparte, capriciile jucătorilor, pe de altă parte cluburile franceze discuta cu FRR si stabilesc să dea drumul jucătorilor la unele meciuri4
3. Arbitrajul. Am fost dezavantajați la o fază, încercarea de 6-11 contra Portugaliei, atunci când un rugbist lusitan a călcat tușa de margine înainte de a da un eseu. Instalarea TMO (Television Match Official), omologul VAR din fotbal, pentru Rugby Europe Championship are parte de o întreagă polemică. Georgia și România susțin implementarea TMO după modelul Six Nations, însă anumite stadioane – Portugalia, Belgia și Spania – n-au infrastructura necesară pentru așa ceva. Alin Petrache, președintele FR Rugby, a pledat la forurile internaționale, repetat, pentru ca din 2021 să existe TMO în competiția care și-a disputat deja două etape. Să nu uităm că România a fost dezavantajată flagrant contra Spaniei, anul trecut, când i-au fost refuzate două eseuri perfect valabile după grave erori de arbitraj
4. Jocul la grămadă. Altădată excelam la acest capitol, am fost dominați clar în meciul cu Portugalia și de aici s-a rupt echiibrul partidei și am suferit un eșec neașteptat.
5. Indisciplina la nivelul lotului. Andy Robinson, selecționerul englez al stejarilor, are un stil occidental. Este genul de antrenor care respectă jucătorul profesionist și îi acordă libertate. Libertatea este prost înțeleasă în rândul sportivilor români, nu neapărat rugbiști.
6. Două deplasări la rând. Georgia și Portugalia. Asta pentru că lusitanii au promovat și li s-a acordat privilegiul de a juca două meciuri pe teren propriu. Noi am zburat din Antalya, la Tbilisi, apoi în Portugalia, de unde am mai făcut 100 de kilometri pînă la locul partidei și unde n-am găsit, în apropiere, terenuri propice de antrenament.
7. Schimbările de jucători între cele două partide. Chiar dacă am pierdut cu Georgia am jucat bine primele 60 de minute. Cu toate acestea, echipa a fost schimbată radical cu Portugalia.
8. Reconstrucția. Lumea uită că România schimbă mulți dintre jucători, iar procesul este unul complicat. Actuala ediție de Rugby Europe Championship nu este atît de importantă. Abia în 2021-2022 va fi miza importantă, calificarea la Cupa Mondială din 2023. Vestea bună e că primele două clasate se vor califica direct, iar locul 3 merge la baraj.
Fotbalul și rugby-ul nu cunosc însemnele naționale. Steagul României, pus greșit pe tricou la meciul cu Georgia. Ce spun experții | EXCLUSIV
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER