ANALIZĂ‚ | România și Rusia se bat în grămadă: 873 de kilograme vs 839 de kilograme. „Stejarii” pun capcane pentru „urși”


Naționala de rugby a României joacă sâmbătă pentru a-și menține supremația în Campionatul European (fostul CEN). „Stejarii” vor întâlni, de la ora 13:00, ora României, la Krasnodar, reprezentativa similară a Rusiei.

Un meci dificil pe care România și-l propune să-l câștige și să își mențină invincibilitatea în fața „urșilor”, cu care nu au mai pierdut din 2009.   „Va fi un meci greu pentru că fiind acasă, rușii vor juca motivați, însă sperăm să aducem victoria. Ca de fiecare dată sunt așteptări mari din partea grămezii și sperăm ca acolo să se facă diferența și în acest meci. Este important că am reușit să menținem grămada puternică și să avansăm mereu cu ea. Sper ca în meciul cu Rusia să-mi sărbătoresc cea de-a 40-a selecție la echipa națională cu o victorie frumoasă”, ne-a declarat talonerul Andrei Rădoi, care evoluează la Ealing Trailfinders. 

  • ProSport îți spune cinci motive pentru care România este marea favorită a meciului de sâmbătă.

1. Pachetul de înaintare
Principala armă pe care mizează „stejarii” este pachetul de înaintare, o forță testată deja cu Portugalia și Spania. România are o primă linie formată în totalitate din jucători ce evoluează afară, în Franța și Anglia, și mizează pe unul dintre cei mai valoroși pilieri europeni ai momentului, Mihăiță Lazăr, campion al Hexagonului în 2013 cu Castres. În plus, este de remarcat prezența în primul XV a lui Vlad Nistor (20 ani), unul dintre cei mai promițători tineri jucători români, format la Academia lui Castres, unde evoluează la echipa de sub 23 ani.
Fără frații Tsnobiladze și fără doi jucători de valoare, Kiril Kulemin și Alexander Voytov care s-au retras, grămada Rusiei este una tânără, lipsită de experiență. Tocmai pentru a compensa acest lucru, antrenorul Alexander Pervukhin l-a reactivat pe veteranul pilier, Sergey Novoselov (38 ani) care nu a mai  jucat la națională din 2007.

2. Grămadă cu greutate
Ciocnirea celor  „16” grei  va fi una de impact. Grămada României cântărește 873 de kilograme, în timp ce „urșii” adună doar 839 de kilograme. Jocul pe grămadă al „stejarilor” crește de la meci la meci, molurile rulante se  leagă mult mai bine, ceea ce s-a reflectat și pe tabelă, 5 din cele 9 eseuri marcate până acum, au fost realizate pe grămadă.

114 kilograme cântărește pilierul Mihaiță Lazăr, cel mai greu înaintaș roman.
119 kilograme cântărește pilierul rus Innokenty Zykov, cel mai greu înaintaș de pe teren

3. Jucăuși pe treisferturi
Jocul pe treisferturi al „stejarilor” a crescut în ultimul an, ceea ce s-a văzut și în meciul cu Spania când au alternat jocul clasic pe înaintare cu incursiunile și realizările tehnice pe linia de treisferturi. În plus, patru din eseurile de până acum au fost realizate de jucătorii de treisferturi, Apostol reușind să puncteze în ambele meciuri ale României în Campionatul European. În plus,  Csaba Gal și Robert Dascălu dau valoare liniei de treisferturi, ambii reușind meciuri bune în actualul sezon.

4. Jocul în deplasare
„Stejarii” nu mai au complexul meciurilor disputate în deplasare, ceea ce au demonstrat și în victoria obținută în Spania. În plus, ei nu au mai pierdut de cinci ani în fața „urșilor”, ultima întâlnire directă dintre cele două echipe fiind în 2014, la IRB Nations Cup, când s-au impus cu 20-18.  

5. Meciurile precedente
România a câștigat ambele partide disputate până acum cu punct bonus ofensiv, cu Portugalia, 37-10 și Spania, scor 29-8, în timp ce Rusia a furnizat marea supriza de până acum, când a pierdut în etapa inaugurală, cu Spania, cu 20-43. În ultima etapă „rușii” s-au impus în Germania cu 46-22. În clasament, România se află pe primul loc cu 10 puncte, în timp ce Rusia se află pe locul 3 cu 5 puncte.

Dincolo de importanța partidei pentru ierarhia Campionatului European, meciul are și și o altă miză pentru cele două echipe. Calificată la Cupa Mondială, România folosește meciurile din această primăvară pentru a se pregăti pentru competiția din Anglia, în timp ce Rusia, care a ratat surprinzător calificarea, este în plin schimb de generații și încearcă să testeze meci de meci, tineri promițători care pot participa la campania pentru următoarea Cupă Mondială.

Echipele:
România: 1. Mihăiță Lazăr, 2. Andrei Rădoi, 3. Horațiu Pungea, 4. Valentin Popîrlan, 5. Marius Sîrbe, 6. Viorel Lucaci (cpt), 8. Stelian Burcea, 7. Vlad Nistor – 9. Valentin Calafeteanu, 10. Dănuț Dumbravă, 11. Ionuț Botezatu, 12. Csaba Gal, 13. Robert Dascălu, 14. Adrian Apostol,  15. Dorin Manole. Rezerve: 16. Otar Turashvili, 17. Constantin Pristaviță, 18. Alexandru Țăruș, 19. Marius Antonescu, 20. Andrei Gorcioaia, 21. Grigoraș Diaconescu, 22. Florin Ioniță,  23. Sabin Strătilă

Rusia: 1. Sergey Novoselov, 2. Stanislav Selskyi, 3. Innokenty Zykov, 4. Denis Antonov; 5. Andrey Ostrikov,6. Andrey Temnov (cpt), 8. Viktor Gresev, 7. Pavel Butenko, 9.  Alexey Shcherban, 10. Ramil Gaisin, 11. Igor Kurashov, 12. Vladimir Rudenko, 13. Dmitry Gerasimov, 14. Mikhail Babaev;   15. Vasily Artemyev. Rezerve:  16. Vladislav Korshunov, 17. Alexey Volkov, 18. Andrey Igretsov, 19. Artem Fatahov, 20. Andrey Garbuzov, 21. Yuri Kushnarev, 22. Rushan Iagudin, 23. Ramil Gysin
 

Publicat: 27 02. 2015, 18:22
Actualizat: 27 02. 2015, 18:44