Antrenor cu tabloul lui Ceaușescu în vestiar, în amintirea vremurilor când „se halea sport pe pâine”
- Fostul hocheist Ion Berdilă regretă perioada regimului comunism când magazia de echipament era plină, iar acum folosește aceleași tricouri de opt ani.
- Antrenor la două grupe de juniori de la Dunărea Galați, acesta vorbește despre neajunsurile de care se lovește în acest sport.
- Ion Berdilă e singurul hocheist gălățean din istorie care a participat la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, cea din 1980, de la Lake Placid (SUA).
Patinoarul Artificial, primul vestiar cu intrarea prin spate. Este al celor două grupe de copii sub 10 și 12 ani ai Dunării Galați, puști care învață tainele hocheiului de la antrenorul Ion Berdilă, singurul hocheist gălățean din istorie care a participat la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, cea din 1980, de la Lake Placid (SUA).
Vestiarul are un aer primitor, cu multe drapele naționale ce curg din tavan, postere și tricouri de colecție expuse pe pereți și echipamentul așezat în ordine perfectă. „Echipament ponosit, vai de mama lui”, a oferit antrenorul prima explicație a prezenței unui tablou al lui Nicolae Ceașescu, deasupra unei uși. „Pe vremea lui, se halea sport pe pâine. Au fost și lucruri foarte bune în sistemul comunist, dar n-am știut să le păstrăm. Măcar Daciada, de-am fi continuat-o, era cea mai mare bază de selecție, acum nici sport în școală nu se mai face. Se făcea sport de calitate, iar antrenorii erau competitivi, în comparație cu ce este acum. Încercările care se fac cu import de tehnicieni sunt un fiasco total, pentru că noi nu avem baza materială pentru ce știu ei să facă”, și-a continuat Ion Berdilă explicația.
„În Rusia, ne plimbam ca la noi acasă”
Continuă cu oarecare
„Am făcut pe noi la Mondiale”
Compară perioada dinainte de 1989 cu cea de acum, vorbind despre decăderea generală a sportului românesc. „La echipa națională era îmbulzeală, bătălie cruntă pentru a prinde echipa, cu câte patru-cinci pe fiecare post. Acum, te rogi de ei să vină la lot, avem exemplul de la handbal, unde HCM Constanța e în Final Four în cupele europene, dar la națională pățim rușinea rușinilor, ne bate Finlanda. Toată lumea se bazează pe stranieri și am ajuns ca la echipa națională să luăm rezervele acestora, sportivi care nu joacă. Dovada o avem de la recentele Mondiale de hochei, unde am făcut pe noi, deși era eșalonul inferior”, argumentează antrenorul.
Cu mănuși rupte și căști de la seniori
Cea mai mare
Încă mai speră ca în Galați să crească hocheiști de mare valoare și oferă o posibilă soluție: „Putem redeveni pepiniera hocheiului românesc, cu un Centru de Excelență aici. Trebuie făcut repede, să profităm că la București nu e patinoar funcțional”.