Antrenorul Adrian Croitoru a devenit „Rege” în Maroc. „E o performanță unică pentru judo-ul african”

Adrian Croitoru este un nume de referință în judo-ul masculin românesc: a fost medaliat la Campionatele Mondiale, Europene și a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu echipa Liberty Oradea.

Acum, în calitate de antrenor, scrie istorie în judo-ul african. A calificat echipa Marocului la Jocurile Olimpice, o premieră absolută pentru judo-ul de pe „Continentul negru”. Are încă cinci sportivi, dintre care trei cu șanse intacte de calificare la Paris.

„Este ceva unic pentru continentul african. Mă bucur că am reușit o astfel de performanță”, a declarat Adrian Croitoru.

Pâna la Jocurile Olimpice, Adrian Croitoru a luat decizia de a merge într-un cantonament prelungit cu echipa Marocului, în Spania, la Valencia.

„Am luat această decizie și datorită climei, dar și a faptului că sportivii sunt un pic mai aproape de stilul lor de viață din Maroc”, a mai spus Croitoru.

Adrian Croitoru dezvăluie cum reușit să ajungă la acest nivel: „De când eram sportiv și până acum, Marius Vizer a avut grijă de mine”

Formarea și creșterea valorică a lui Adrian Croitoru în judo, atât ca sportiv, cât și ca antrenor, au o legătură directă cu Marius Vizer, actualul președinte al Federației Internaționale de Judo.

„Domnul Vizer și-a pus amprenta asupra formării mele ca sportiv, antrenor și ca om. În anii ’80 eram în Focșani, iar dânsul m-a adus la Oradea, la Școala Sportivă. Antrenamentele le făceam direct cu dânsul. Era genul de antrenor perfecționist, meticulos, foarte tehnic și nu renunța niciodată până nu-și îndeplinea obictivele pe care le stabilea cu noi, sportivii. Era foarte corect în tot ceea ce făcea.

Îmi aduc aminte că dimineața venea cu produse lactate la noi la sală. Apoi, la prânz, ne dădea bani fiecăruia dintre noi pentru a merge la cel mai bun restaurant din oraș. Seara, la fel, ne suplimenta hrana. Totul din banii dânsului. De când sunt eu în judo eu nu am văzut un om așa de dedicat acestui sport. Viața dânsului era pentru judo. Cred că a oferit de zeci de ori în plus judo-ului ca sport prin tot ceea ce a făcut”, își amintește Croitoru.

Antrenamente în sala de gimnastică

Tot în acea perioadă, dar și în anii ’90, când a concurat pentru Liberty Oradea ca sportiv împrumutat de la Dinamo București, Adrian Croitoru a spus că Vizer venise cu practici de antrenament inovatoare.

„Mergeam periodic în sala de gimnastică, unde trebuia să ne antrenăm pe toate aparatele. Inclusiv pe bârnă. Da, urcam pe bârnă pentru a avea un echilibru foarte bun în timpul meciurilor”, a mai spus Croitoru.

În 1993, Croitoru avea să câștige medalia de bronz la Mondiale, iar în 2000, aurul la Europene.

„De fiecare dată, domnul Vizer m-a premiat, atât pe mine, cât și pe colegii mei, cu sume importante. Din banii dânsului”, a mai punctat Croitoru.

Marea ambiție a lui Adrian Croitoru: „Vreau să demonstrez și ca antrenor”

Adrian Croitoru mărturisește că Marius Vizer a fost alături de el și după ce s-a retras din activitate. Considerat în ultima perioadă în România un antrenor care nu ar avea ce să ofere judo-ului românesc, Croitoru a ales să plece în străinătate.

„Domnul Vizer a fost din nou alături de mine. M-a trimis ca antrenor în Armenia, iar acum lucrez în Maroc. Mă bucur că am obținut aceste rezultate deosebite cu sportivii africani. Și sper să nu mă opresc aici.

Anul trecut, așa, ca o ironie a sorții, am obținut calificarea cu echipa la Jocurile Olimpice în fața echipei României. Așa a fost să fie. Eu îmi voi face meseria de antrenor cu profesionalism, oriunde mă voi afla”, a încheiat Croitoru.

Publicat: 15 03. 2024, 10:40