La data de 26 aprilie 1986 lumea a fost zguduită de un incident de proporții: reactorul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat. S-a produs un nor radioactiv de 200 de ori mai puternic decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki. Accidentul din Ucraina a avut urmări și-n România, iar unul dintre cei afectați a fost și Cătălin Răducan, sabonimul Elenei Chiriac.
Elena Chiriac a practicat taekwondo WT, iar în această disciplină olimpică termenul de sabonim e atribuit instructorului / antrenorului. Taekwondo este o artă marțială coreeană caracterizată în special prin lovituri înalte cu piciorul și lovituri cu pumnul.
Cătălin Răducan a reușit să învingă efectul Cernobîl cu ajutorul taekwondo WT!
Cătălin a inițiat mulți copii în această artă marțială, printre care și pe Elena Chiriac, din echipa Vulturilor de la Survivor România 2022, show la care participă și Marian Drăgulescu, multiplu campion la gimnastică.
Răducan a trecut obstacole incredibile: a stat până la vârsta de 11 luni cu picioarele în ghips, apoi cu atele. Laba piciorului stâng o avea spre exterior, iar cea a piciorului drept era spre interior. Medicii i-au spus că va rămâne șchiop! Mai mult, el avea și o malformație la vezica urinară, având doi căi de acces, în loc de una. Dar, a învins orice obstacol!
„Nu faptul că s-a născut în data de 13 a fost ghinionul vieții lui Cătălin Răducan, ci că a venit pe lume la 13 luni după cumplitul accident de la Cernobîl. Alături de alți „copii Cernobîl” a avut de suferit din cauza iradierilor, născându-se cu grave malformații congenitale la ambele picioare. După accidentul de la Cernobîl erau o grămadă de copii cu probleme prin spitalele pe unde a trecut Cătălin. Unii aveau mâinile sau picioarele deformate, alții erau cu bot de iepure sau de lup. Însă cu sprijinul părinților și al disciplinei sportive taekwondo WT, Cătălin s-a vindecat” arată sportm.ro.
Stilian Petrov, jucător ce a evoluat la Celtic sau Aston Villa, a fost diagnosticat cu leucemie acută. A fost la rândul său o victimă a accidentului de la Cernobîl.
Reactorul numărul patru al centralei a provocat cel mai grav dezastru nuclear civil din istorie. Este acoperit cu un sarcofag dublu, iar celelalte trei reactoare au fost oprite treptat după dezastru, ultimul în 2000.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER