Eduard Grosu, primul ciclist român profesionist, a devenit campion national și la ciclocros, iar pe 15 ianuarie va afla dacă devine primul român din epoca modernă participant în Turul Franței.
La concursul din Parcul Tineretului, zeci de sportivi s-au luptat cu frigul la Campionatul Național de ciclocros. Bicicletele au fost unse cu spray-uri speciale pentru a nu le îngheța piesele. Și cicliști au apelat la unguente pentru a nu degera.
„Ca în fiecare an facem sărbătorile pe bicicletă și mă bucur că am reușit să ajung aici. Ciclocrosul e una dintre ramurile cu care am început eu. În 2009/2010 am fost în Turul Italiei, am câștigat o etapă de ciclocros, am cel mai bun rezultat al României la Mondiale. Totul e diferit aici, la 0 grade, dar concursul are doar o oră, ești mereu la un puls foarte mare, nu prea simți frigul de afară. Bicicleta e specială, frânele sunt mai distanțate față de cele de șosea, cauciucurile mai îngute, roțile mai mari. Ciclocros presupune să ai iarbă, zăpadă, noroi, gropi, tot ceea ce se întâlnește în pădure, doar că puțin diferit de mountainbike.
Anul acesta a fost unul bun petru mine, am semnat cu Delko Marseille Provence, voi participa la mai multe curse între care și Paris-Nisa și apoi vom vedea a doua parte a sezonului. Am făcut un pas mai mare spre visul meu, pe 15 ianuarie se vor decide wild-cardurile pentru Turul Franței, managerul meu este foarte încrezător că vom primi, așteptăm și sperăm să nu avem alte surprize”, a declarat Eduard Grosu.
Grosu a alergat cu bicicleta în spate pe dealuri, a fost singurul concurent care s-a încumetat să pedaleze în șort la 0 grade și a trecut linia de finiș cu mâna la tâmplă uitându-se ironic după adversari, iar la final și-a spălat ad-hoc picioarele cu o sticlă de apă. Grosu a fost urmat în clasament la CN de Ede-Karoly Molnar (Dinamo-BikeXpert Racing Team), locul trei revenind lui George Bogdan Duca (ACS VeeTireTeam).
Fetele s-au luptat cu noroiul
La feminin, câștigătoarea a fost Eszter Bereczki (ACS Carcover Racing Team), de 18 ani, din Oradea. Ea s-a impus în fața lui Suzanne Hilbert (ACS Nomad Multisport) și a sportivei Andreea-Teodora Ciolacu (CSM Braila): „A fost interesant să concurez pe zăpadă, mi-a plăcut. Aici trebuie doar să nu te enervezi, te poți și distra prin noroaie. Am încercat de anul trecut să merg pe afară, dar mai e mult de muncă însă eu nu mă las. Nu sunt prea multe fete la ciclism, dar sper că vom fi mai multe, câteodată nu e podiumul complet și nu e bine, dar aștept și alte fete, nu prea vin și e problemă. Fac cam cinci-șase antrenamente pe săptămână în perioada asta, dar sunt și perioade când fac doar 3-4. Ciclismul e un sport scump, echipamentul și deplasările sunt scumpe. Pe mine ciclismul mă face să mă simt bine”.
Trei români în cărți pentru Tokyo 2020
Antrenorul grec al lotului național de ciclism al României Iorgos Georgiadis speră ca trei cicliști români să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020: „A fost cel mai de succes an, am câștigat Turul României cu lotul national, suntem în creștere, suntem mai bine văzuți, am reușit victorii în Turul Serbiei, Turul Albaniei, Turul Ungariei. Avem avantajul că cicliștii noștri pleacă afară, adună puncte, suntem acum pe locul 33 în lume și dacă ajungem pe 30 putem trimite mai mulți oameni la Olimpiadă. Sper să reușim să trimitem trei oameni la JO, doi la șosea și unul la mountainbike. Pentru Edi Grosu ar fi extraordinar să ajungă la Turul Franței, acesta este maxim în ciclism, e al treilea eveniment din lume ca vizionare. Sperăm să avem și noi un ciclist acolo, să-l vedem și noi, o să fie mult mai interesant”.
Un campion de raliuri a urcat pe podium
Multiplu campion național și participant în Campionatul European de raliuri, Alex Filip a reușit să termine pe podium la amatori. Pilotul practică ciclismul de câțiva ani, el reușind să slăbească aproape 50 kilograme după ce în urmă cu un deceniu cântărea 127 kg. Filip a făcut și o comparație între traseul de ciclism pe zapădă și cel de raliuri. „E ca la raliu, trebuie să te adaptezi la fiecare viraj, este foarte alunecos, îl consider un concurs bărbătesc, îți intră apă peste tot. Sportul m-a educat ca atunci când mă pun la start să nu fac cadou nicio secundă, indiferent de context. Deși pulsul îmi bătea în tâmple, am încercat să ajung la sosire”, a spus Filip, care a menționat că s-ar bucura de o eventuală prezență al lui Grosu la Turul Franței:. „Edi Grosu e un sportiv de mare performanță și m-aș bucura să văd un român de-al nostru cât mai sus”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER