Argintul ceruit!** Povestea medaliatei cu șlefuitor de campioni în vestiar

Redactor:
Marius Hutu
Argintul ceruit!** Povestea medaliatei cu șlefuitor de campioni în vestiar
  • Publicat:
  • Actualizat:

Biatlonista Dorottya Buzas (17 ani) a obținut ieri, la Cheile Grădiștei, a treia medalie a delegației României la FOTE. Sportiva din Miercurea Ciuc a intrat în posesia argintului în proba de sprint – 6 km

Secretul performanței: tragere perfectă și schiurile ceruite de un german care a lucrat în trecut și pentru trei campioni mondiali
Dorottya a terminat la 22 de secunde de poloneza Kinga Mitoraj, sportivă antrenată de fostul campion mondial Thomas Sikora
Cât contează un ceruitor (n.r. omul care alege ceara pentru schiuri, astfel încât să alunce mai ușor) în biatlonul de azi? „50%!”, spune fără nicio reținere Eva Tofalvi, sportiva care a câștigat o etapă de Cupă Mondială la sfârșitul anului 2008. Tot ea continuă: „Degeaba tragi bine în poligon dacă nu te ajută și alergarea pe schiuri”. Simon Marton, antrenorul coordonatorul loturilor naționale, a decis să-l transfere pe „Service man-ul” Evei din Cupa Mondială la Festivalul Olimpic. Știa că în biatlonul de azi niciun rezultat nu mai este întâmplător, astfel că elevii lui aveau nevoie de un staff complet.

„Achiziția”, Rene Koch Altenburger (Germania), avea deja în CV un palmares impresionat”. În trecut a făcut parte din echipa lui Franck Luck, Sven Fischer și Uschi Disl, toți trei germani fiind câștigători de Cupă Mondială și titluri olimpice. Motiv pentru care a și ajuns să fie plătit cu câte 3.000 de euro pe lună.

Fără schiuri ceruite, Buzaș ar fi fost pe locurile 4-5

Cu o echipă puternică în spate, eroina de ieri a delegației României a intrat în bătălia pentru medalii în proba de sprint. Dorottya Buzas era mai degrabă o specialistă a probei lungi, în care tragerea are o mai mare însemnătate. Schiul fond nu reprezintă punctul ei forte. Ieri, însă, lucrurile au stat altfel. „Dodo”, așa cum a fost încurajată de apropiați de pe margine, a tras perfect în poligon, 10 din 10 ținte doborâte, iar pe schiuri a alergat mai bine ca niciodată. „Cred că a fost cea mai bună fugă a mea”, a spus Dorottya, în momentul în care s-a uitat la timp – 19.34.

„Schiurile mi-au alunecat perfect. Cred că am câștigat aproximativ 30 de secunde pentru că le-am avut foarte bine ceruite”, mai spune biatlonista. Suntem puțin surprinși, iar când avem rezultatele, analizăm timpii. Fără ajutorul unui specialist în ceruit schiurile, Buzas ar fi terminat cursa undeva pe locurile 4-5.

Tactică și în poligon

Dorottya a avut un șlefuitor de campioni la vestiar, dar și o tactică pentru tragerea din poligon. Pentru că vântul a bătut ieri destul de tare pe platoul de la Cheile Grădiștei, Simon Marton și-a sfătuit eleva să se poziționeze la trageri pe culoarele de margine, culoarul 2 pentru „culcat” și 30 pentru „picioare” (n.r. un poligon are 30 de culoare, câte 15 pentru fiecare poziție). „Acolo, vântul bate mai puțin”, ne-a dezvălui antrenorul în poligon, cu puțin timp ca sportiva să ajungă la prima tragere.

La final, doar patru biatloniste au tras perfect 10 din 10, între ele și Buzas. „Vedeți că se poate și în România? Copiii noștri nu sunt mai slabi decât norvegienii, rușii sau alte națiuni puternice, doar că până acum n-am avut aceleași condiții ca și cei tari din afară”, exclamă fericit Șimon Marton, de ieri oficial și cel mai bun director al unui Club Sportiv Școlar în sporturile de iarnă, din moment ce gruparea lui Miercurea Ciuc a adus României trei medalii nesperate la FOTE.

Dorottya va câștiga aproximativ 5.000 de euro

Performanța biatlonistei din Miercurea Ciuc va fi răsplătită corespunzător. Pe lângă cei 7.000 de lei pe care îi va primi din partea clubului și 1.400 de lei din partea statului, COSR a decis ieri să-i suplimenteze premiile cu 3.000 de euro. De asemenea, staful tehnic va încasa 2.000 de euro (n.r. Izabella Gegse, Marinel Ananie și Șimon Marton). „Banii vor intra luni, pe card”, l-a anunțat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, pe Șimon Marton.

„Mare rezultat, mare bucurie. Rușii au făcut selecție din 1.000 de sportivi, noi am avut de ales între 5-6 copii”, Simon Marton, antrenor coordonator biatlon

400 de biatloniști legitimați sunt în momentul de față în România

Până să ajungă în România, Rene Koch Altenburger a lucrat cinci ani pentru echipa Chinei, alți cinci ani pentru echipa Germaniei, pentru Coreea de Sud (1 an) și Ucraina (2 ani)

Dorottya Buzas va alerga azi pentru România și într-una din cele mai spectaculoase probe de la FOTE, ștafeta mixtă, alături de Renata Racz, Gego Hunor și posibil Richard Crăciun

Cântărește 48 kg și are o armă de 4,5 kg


„Nu-mi mai simt picioarele”, sunt primele cuvinte pe care le spune Dorottya Buzas, imediat ce își revine după efortul depus în competiția care i-a adus medalia de argint. Nu impresionează prin gabarit, din contră, este una dintre sportivele firave care au luat startul.

Cea alintată „Dodo” are doar 48 de kilograme, iar medalia a obținut-o alergând șase kilometri cu o armă de 4,5 kilograme în spate.

Nu este cam grea arma pentru tine?
Ba da, este puțin cam grea, dar nu am ce face, trebuie să mă obișnuiesc.

Cum ai ajuns la biatlon?
În clasa întâi, doamna antrenoare (n.r. Izabella Gegse) m-a întrebat dacă vreau să merg la schi. Am început cu fondul, iar după 2-3 ani am trecut la biatlon. Mi-a plăcut să trag cu arma.

De cât timp te pregătești exclusiv pentru FOTE?
De aproximativ un an, chiar și câte cinci ore pe zi. În ultimele trei luni nici n-am mai ajuns la școală. Voi recupera însă după această competiții, sper că și profesorii au văzut cursa mea și m-au înțeles de ce am fost nevoită să absentez în această perioadă.

Dodo, pe urmele campioanelor din biatlon

Lumea care a fost la concurs a început să vorbească deja de o nouă „Eva Tofalvi”. I-ai putea călca pe urme?
Acest rezultat mă ajută foarte mult să merg înainte. Pot să o urmez pe Eva dacă mă antrenez foarte mult. O să vedem.

Dar ai un model din biatlonul de azi?
Tora Berger este preferata mea. De unde are atâta forță, nu știu. Bineînțeles, Eva Tofalvi îmi place foarte mult. Îmi doresc să ajung cândva la nivelul ei.



PATINAJ Artistic – Denisa Sandu, locul 22 după programul liber
După locul 17 la programul scurt, Denisa Sandu a retrogradat cinci poziții în urma evoluției din ziua a doua a probei de patinaj artistic. La programul liber, românca s-a situat pe 26, iar cu un total de 84,46 puncte s-a clasat pe locul 22. Titlul a fost câștigat de rusoaica Maria Stavitskaya. Astăzi este proba masculină, în care Cătălin Dimitrescu pornește de pe poziția a 8-a.

HOCHEI PE GHEAȚĂ‚ – România, pe 6. Am marcat 2 goluri!
Naționala de juniori (U 18) a terminat pe ultimul loc la FOTE, poziția a 6-a, după ce a pierdut ieri meciul de clasament cu Letonia, scor 1-11. În total, România a încasat 30 de goluri în trei meciuri, după ce a mai înregistrat 0-12 cu Finlanda și 1-7 cu Cehia. De menționat că tricolorii au luat parte în cadrul acestui turneu doar pentru că România a avut calitatea de gazdă.

Programul de astăzi
08:00: Schi alpin – Concurs pe echipe mixt – paralel;  
10:00: Biatlon – Ștafetă mixtă 2×6 km, fete + 2×7, 5 km, băieți;
10:00: Schi fond –
Ștafetă mixtă 4×5 km;
10:00: Patinaj artistic – Program liber băieți;
11:30: Sărituri cu schiurile – Competiția de echipe mixte HS 71;
14:30: Hochei pe gheață –
Finala;
17:00: Hochei pe gheață
Ceremonia de decernare a medaliilor.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită…
Scoțienii au dat verdictul în privința lui Ianis Hagi, după ce a fost ”înger și demon” pentru Rangers
Scoțienii au dat verdictul în privința lui Ianis Hagi, după ce a fost ”înger și demon” pentru Rangers
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Englezii anunță: Radu Drăgușin, pe lista de transferuri! „Patronul va cere să fie vândut”
Englezii anunță: Radu Drăgușin, pe lista de transferuri! „Patronul va cere să fie vândut”
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
Hellas Verona va avea un finanţator român! Concurenţă pentru Dan Şucu în Serie A
BREAKING | Andrei Ivan a plecat de la Universitatea Craiova şi va câştiga un salariu uriaş. Cu ce echipă s-a înţeles
BREAKING | Andrei Ivan a plecat de la Universitatea Craiova şi va câştiga un salariu uriaş. Cu ce echipă s-a…
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Bobotează 2025. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 6 ianuarie
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din ultimii 30 de ani
Apariţie senzaţională a femeii de 75 de ani care arată ca o adolescentă. Ce a mâncat în fiecare zi din…
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Nu-l mai poate scăpa nimeni. S-a aflat adevărul
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
×