Aripi de hârtie!** România, în premieră la Campionatul Mondial de avioane de hârtie
Într-o lume tot mai tehnologizată, în care oamenii caută cele mai comode și rapide mijloace de transport sau cele mai sofisticate jocuri pentru telefoane, tablete ori calculatoare, o simplă hârtie în format A4 poate readuce studenții în perioada copilăriei și a inocenței, când aruncau cu avioane prin clase sau prin parcuri.
84 de țări vor fi prezente la Salzburg, România în premieră
România urmează să fie reprezentată în premieră la competiția ce va fi găzduită de localitatea austriacă Salzburg în perioada 4-5 mai și la care vor fi prezenți concurenți din 84 de țări, astfel încât calificările sunt în toi în toată țara. Sediul Red Bull din Austria va găzdui cea de-a treia ediție a acestei competiții, după cele din 2006 și 2009.
Avioanele vor zbura prin marile centre universitare
Primele etape ale calificărilor au avut deja loc la București, săptămâna trecută (29 februarie), la Craiova (duminică 4 martie), și din nou la București (marți 6 martie), și urmează să se încheie pe 20 martie la Timișoara, după ce avioanele vor mai zbura și pe la Iași, Cluj-Napoca sau Brașov. Concurenții se vor întrece în trei discipline: distanță, zbor acrobatic și durată în zbor.
Peste 350 de concurenți și piste amenajate
Organizatorii au amenajat un terminal, dar și o pistă pentru decolarea și aterizarea avioanelor în fiecare loc de disputare a calificărilor, iar la primele trei etape au participat peste 350 de concurenți, toți studenți.
Cele mai bune rezultate s-au înregistrat chiar în prima etapă, cea de la București, care a fost găzduită de Universitatea Politehnică, când în proba de distanță, Radu Vasilică, student al Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică, a reușit să trimită avionul la 27,87 metri, în timp ce la durată în zbor Radu Teodorescu a reușit să-și facă „aparatul” să plutească timp de 8,53 de secunde.
Studenții de la Aero-spațială nu au câștigat concursul din București
Deși la competiție s-au înscris mai mulți studenți ai Facultății de Inginerie Aero-spațială, prodecanul Stoia Marius Deka, responsabilul cu jurizarea în proba de acrobație de la Politehnica București, nu a fost dezamăgit de performanțele elevilor săi, care nu au reușit să se impună la nicio categorie.
Câștigătorul fiecărei probe a primit ca premiu, la alegere, un zbor cu planorul sau un salt cu parașuta.
„A fost inedit să jurizez un astfel de concurs. Unii dintre concurenți au fost ingenioși și au obținut performanțe, iar alții au doar imaginație. Au fost și concurenți de la Inginerie Aero-Spațială, dar cu certitudine nu asta învață la facultate. Nu îi vom sfătui pe eventualii câștigători cum să-și conceapă avionul pentru concursul de la Salzburg, pentru că este o competiție pentru oamenii cu imaginație, nu este o probă de inginerie”, a declarat Marius Deka.
Japonezii vor să trimită avioane de hârtie pe stația orbitală!
Potrivit site-ului oficial al competiției, www.redbullpaperwings.com, o echipă de la Universitatea din Tokyo lucrează la un avion de hârtie care să fie lansat de pe Stația Spațială Internațională, aflată la 400 de kilometri de Pământ. Echipa este condusă de profesorul Shinichi Suzuki, aceasta intenționând să lanseze, cu ajutorul următorului astronaut japonez care va ajunge pe SSI, 100 de avioane de hârtie, fiecare având o greutate de 30 de grame.