AROGANTUL ȘI CAMPIONII | Premierul Cioloș îl repede pe Marian Drăgulescu pentru că a cerut ca performerii României să fie tratați egal: „Este regretabilă atitudinea asta vindicativă! Discursul său a degenerat”. „Marocanul” e susținut de campionii din judo, scrimă și gimnastică

Decizia guvernului Cioloș de a le premia suplimentar pe fetele din naționala de handbal, locul 3 la Mondialul din Danemarca, prin hotărâre guvernamentală, a aprins spiritele în sportul românesc. Componentele reprezentativei antrenate de Tomas Ryde au primit, printr-o hotărâre specială, câte 60.000 de lei fiecare, sumă ce se adaugă celor 12.800 de lei (pot fi dublați) cuveniți prin lege posesorilor de medalii de bronz la CM. Așa cum era și normal, hotărârea i-a nemulțumit pe medaliații la Mondiale din alte sporturi în 2015, iar Marian Drăgulescu (35 de ani) s-a transformat în vârful de lance al grupului. Deși alții au câștigat medalii mai prețioase decât naționala de handbal, ei n-au primit niciun bonus peste prevederile legale. Măsura lui Cioloș poate fi interpretată, din acest punct de vedere, drept una propagandistică, deoarece performanța fetelor a fost mai mediatizată, guvernul premiind astfel suplimentar nu în funcție de valoarea rezultatelor, ci de emoția stârnită în țară. Marian Drăgulescu, legitimat la CSA Steaua, promite că va protesta în fața Guvernului îmbrăcat în costumul de gimnast și cu toate medaliile la gât. De opt ori campion mondial și de alte nouă ori campion european, Drăgulescu apreciază că tratamentul diferit al performerilor face doar rău sportului.


Marian Drăgulescu a câștigat în carieră 17 titluri mondiale și europene și a inventat o săritură care îi poartă numele.
La Olimpiada de la Rio, de la vară, reprezintă una dintre foarte puținele speranțe la medalie de aur ale României

Prim-ministrul Dacian Cioloș a reacționat prin vocea lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Acesta a precizat că nu se pune problema să se revină asupra deciziei de a premia suplimentar handbalistele, iar observațiile lui Drăgulescu reprezintă „o lipsă de solidaritate deplasată”.

„A fost un simplu gest de normalitate, am premiat un sport de echipă, România suferă sporturile de echipă. La individual, acei medaliați iau premii și de la cluburi, la handbal nu este așa. Este regretabilă atitudinea asta revendicativă a domnului Drăgulescu, pe care îl respectăm, dar discursul său a degenerat. Nu vom reveni și nu va exista o altă majorare sau altă premiere, este un subiect închis, tehnic nu se poate realiza. Mi se pare o lipsă de solidaritate deplasată din partea domnului Drăgulescu, eu pot să vă asigur că pe viitor vom căuta soluții pentru mărirea premiilor, dar nu vom reveni asupra celor deja acordate”, a afirmat Dan Suciu pentru DolceSport.


Scrimerii, atât fetele, cât și băieții, reușesc de ani buni performanțe remarcabile la nivel mondial. Fetele sunt aproape calificate
la Rio și sunt o altă speranță a României pentru aurul olimpic. Scrimerii susțin punctul de vedere al lui Drăgulescu

Atitudinea lui Cioloș, reflectată prin discursul lui Suciu, seamănă nu numai a cinism, ci și a aroganță și a tentativă de a semăna vrajba printre oameni care amintește de Victor Ponta. Marian Drăgulescu și ceilalți medaliați la Mondiale și Europene din 2015, precum Corina Căprioriu și Andreea Chițu (judo, medalii de argint), Larisa Iordache (gimnastică, bronz), Tiberiu Dolniceanu (scrimă, bronz) și componentele echipei feminine de spadă – Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman și Loredana Dinu (argint) – n-au cerut să le fie diminuate sumele handbalistelor, așa cum insinuează Cioloș și Suciu, ci doar să li se aplice și lor această măsură excepțională a sporirii primelor. Drăgulescu a semnalat că el a primit 37.000 de lei pentru un argint (locul 2) la Mondiale, pe când guvernul Cioloș a făcut ca handbalistele să primească 72.800 de lei fiecare pentru locul 3 la același tip de competiție. Guvernanții lasă impresia că încearcă, denaturând mesajul inițial al campionilor din gimnastică, scrimă și judo, să-i antagonizeze pe aceștia cu lumea handbalului.


Corina Căprioriu și Andreea Chițu sunt fetele noastre de top la judo. Căprioriu și Chițu au luat argint la Mondialele din acest an și au mari șanse de calificare la Rio, unde ar fi cotate cu șanse bune la medalii. Și ele i s-au alăturat lui Drăgulescu

„Eu vreau să le felicit pe fete pentru performanța reușită, pentru medalia de bronz de la Campionatul Mondial. Nu ele au generat reacția mea, nu au nicio vină. Vreau să salut inițiativa Guvernului de a suplimenta premiile, dar să nu uite că mai sunt și alți sportivi care au venit cu medalii de la Campionaele Mondiale în 2015. Noi nu am avut parte nici măcar de o primire oficială: nici la aeroport, nici la Guvern. Și nu e nici prima medalie pentru mine sau pentru Larisa Iordache, pentru a mă limita doar la exemplele din gimnastică. Nu suntem la prima ispravă, nu e o întâmplare. Noi suntem ignorați, nu ne bagă nimeni în seamă, nu dă nimeni doi bani pe noi. Nouă nu ni s-au suplimentat premierile și când am venit de la Campionatul Mondial nu am avut parte de vreo primire oficială la Guvern. Nu e vorba numai de bani, cât de principiu, pentru că toți am muncit și am adus medalii de la mondiale”, a fost declarația lui Marian Drăgulescu, pentru Prosport, catalogată de premierul Cioloș și purtătorul său de cuvânt, Suciu, drept „lipsă de solidaritate”, „discurs care a degenerat” și o „regretabilă atitudine vindicativă”.

Istoria măririi premiilor pentru handbaliste a fost neobișnuită. Imediat după evoluția entuziasmantă a fetelor în finala mică de la Mondiale, câștigată clar cu Polonia, președintele federației de handbal, Alexandru Dedu, care se lăudase că datorită managementului său s-a câștigat bronzul, a invocat primele mici prevăzute de lege pentru premiere. În studiourile TV a început o dezbatere plină de emoție, apoi același Dedu a revenit cu informația că a fost sunat de premierul Cioloș, care i-a promis că va face o premiere suplimentară.
 

 

Publicat: 30 12. 2015, 12:17
Actualizat: 30 12. 2015, 17:28