Așa a scris istorie România la Jocurile Olimpice! Fotografii de neuitat, cu Ion Țiriac și Gheorghe Hagi în prim plan | SPECIAL
România se pregătește din nou de Jocurile Olimpice, iar cei mai valoroși sportivi din istoria țării noastre au contribuit cu medalii și echipamente la un muzeu inedit organizat într-un centru comercial din București.
Astfel, iubitorii sportului pot să vadă racheta cu care a scris istorie Ion Țiriac, tricoul în care Gică Hagi a făcut istorie în tricoul României, ori echipamentele în care am scris istorie la gimnastică.
Întrecerile de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie – 8 august. La Rio, delegația tricoloră a avut 96 de reprezentanți la 14 sporturi.
Așa arată medaliile și echipamentele sportivilor care au scris istorie pentru România | FOTO
„Mega Expoziția România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU, în parteneriat cu Mega Mall și cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor medaliați și al colecționarilor, are în prim plan cultura sportivă în România, din antebelic și până în prezent.
Expoziția, care poate fi urmărită până pe 25 apilie, acoperă sporturi care au adus medalii României, precum gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, box, judo și tir.
De asemenea, ProSport a observat că nu lipsesc din expoziție costumele oficiale de participare la olimpiade, medalii, cununi cu lauri ale lui Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ionela Târlea, Monica Roşu și Nicoleta Grasu, sau medaliile Iolandei Balaș.
România a lipsit numai de două ori de la cel mai important eveniment sportiv din lume. Țara noastră are în palmares 306 de medalii (din care 89 de aur, 95 de argint şi 122 de bronz) câştigate de sportivii români la Jocurile Olimpice de vară, de la prima ediţie, Paris, 1924, până la ediţia din 2016, de la Rio, la care se adaugă medalia de bronz obţinută la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble, din 1968. România ocupă locul doi (după Ungaria) ca număr de medalii câștigate de o țară care nu a fost niciodată gazdă a Jocurilor Olimpice.
La Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, România reuşea cea mai mare performanţa din istoria participărilor sale: locul 2 în lume, cu 53 de medalii câștigate, după SUA.