145 de pași pentru a treia calificare la JO
„Angelina”, fenomen în atletism datorită „compasului” uriaș
Angela Moroșanu și-a realizat la Internaționalele României, competiție desfășurată pe Stadionul Dinamo, baremul de accedere la Jocurile Olimpice. Cronometrul a ațipit la 54,81 în finala de la 400 m garduri, iar eleva antrenorului Dorinel Ursache devenit a 14-a atletă din lotul de 95. Dacă timpul înregistrat sau proba „Angelinei” vă învăluie în ceață, încercăm să o risipim dezvâluindu-vă strategia sportivei din Iași. În atletismul mondial, ea e percepută de specialiști drept un fenomen, datorită calităților motrice. Bazându-se pe un compas uriaș, Moroșanu (1,80 m) nu se abate niciodată de la o tactica bine pusă la punct pentru turul de pistă. Între primele cinci garduri face întotdeauna 14 pași, iar pentru a-și doza efortul în partea secundă îi mărunțește și ajunge la 15! Când matematica nu-i iese, cursa poate fi pierdută, ceea ce nu s-a întâmplat însă la București, unde cei 145 de pași au propulsat-o la a treia ediție de JO a carierei. Cum le-ar rezuma Angela?
Atena 2004 „Eram o puștoaică de 18 ani și emoțiile nu-mi dădeau pace! Când am sesizat dimensiunea ceremoniei de deschidere, am crezut că totul e ireal. Acustică asurzitoare, lasere orbitoare și o mulțime de vedete ale sportului mondial. Atunci m-am simțit pentru prima dată o sportivă împlinită. Eu făceam parte din ștafeta de 4×400 m, alături de Ionela Tîrlea, Maria Rus și de Alina Râpânu. Am încheiat finala pe locul șase, o performanță formidabilă pentru noi”.
Beijing 2008 „O accidentare mi-a influențat evoluția din China, unde n-am trecut de semifinalele probei de 400 m garduri. Mi-aduc aminte că am stat aproximativ o lună pe pământ asiatic, pentru că toată delegația a venit și a plecat în același timp. Rămân cu amintirea atmosferei din Satul Olimpic, unul de dimensiunile unui cartier Bucureștean”.
Londra 2012 M-am calificat în proba de 400 m garduri, dar mă pot înscrie și la alte probe. Regulamentul îmi permite, dar nu sunt Usain Bolt să iau startul în trei probe. Repartizarea probelor nu-ți permite din punct de vedere fizic să te așezi în block-startul mai multor specialități”.
Pe scurt
GIMNASTICĂ‚
Ponor, aur la bârnă
În finala de la bârnă a FIG Challenger Cup de la Gent, Cătălina Ponor (foto) a primit 15.025, notă cu care a câștigat medalia de aur. Ea a fost urmată pe podium de Diana Bulimar (14.625). În finala de la sol, Bulimar, a obținut nota 14.175, cucerind medalia de aur a probei.
HANDBAL
Ași în lumea a treia
Naționala masculină a câștigat toate cele trei jocuri din prima fază a calificărilor pentru Euro 2014, disputate în weekend în Israel: 35-19 cu Belgia, 39-11 cu Irlanda și 26-24 cu naționala țării gazde. Astfel, România continuă cursa de calificare la turneul final din Danemarca într-o grupă cu Islanda, Slovenia și Belarus. Primele două clasate merg la Euro.
CICLISM
Kvasina, șef în Turul României
Croatul Matja Kvasina (Tușnad Cycling Team) a câștigat ediția 2012 a Turului ciclist al României, sâmbătă, după ultima etapă a competiției, desfășurată între localitățile Salonta și Marghita, pe distanța de 113 kilometri. În clasamentul general cel mai bine clasat român a fost olimpicul Andrei Nechita (loc 5).
VOLEI
Fetele, victorie cu Spania
Naționala de volei feminin a României a învins, ieri, la turneul de la Budapesta, reprezentativa Spaniei, scor 3-1, în cea de-a șasea partidă din grupa A a Ligii Europene. Scorul pe seturi a fost 25-23, 19-25, 14-25, 21-25, după 109 minute de joc. În primele două partide România a fost învinsă de Serbia, cu 3-0 și a trecut de Ungaria, cu 3-1.