„99% dintre atleții ruși se dopează”. Afirmații incredibile despre sportul rusesc. O fostă medaliată la Europene detaliază cum sunt scurtcircuitate agențiile anti-doping

Televiziunea germană MDR a difuzat miercuri seară un documentar care susține că atleții ruși fac parte dintr-un program bine pus la punct de dopaj, prin care 99% dintre sportivi folosesc substanțe interzise. Cei mai valoroși sportivi reușesc să „scape” de depistările pozitive, toată vina fiind aruncată pe cei care nu reușesc mari performanțe

  • *Iulia Stepanova, medialiată cu bronz în proba de 800 de metri la Europenele de sală din 2011, a povestit pentru un reporter german modul în care rușii se dopau

Hajo Seppelt este un jurnalist german de investigație, care a încercat să demaște cultura dopajului în sportul rus. Pentru a avea dovezi în sprijinul bănuielilor sale, Seppelt a investigat practicile moderne de dopaj înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din acest an. Iar de atunci, piesele au căzut ca un adevărat domino. Seppelt a început să fie contactat de sportivi care au făcut parte din respectiva rețea de dopaj, care i-au confirmat bănuielile în interviuri exclusive. Cei doi whistleblowers (n.r. – turnători) au fost Iulia Stepanova – fostă alergătoare în proba de 800 de metri – și Vitali Stepanov, soțul ei, fost oficial în cadrul Rusada, Agenția rusă anti-doping.

Alegeau o fată și îi dădeau pastile

Acuzațiile sunt extrem de clare și vin într-un moment în care sportul rus era deja pus sub lupă, în urma unor controale pe care rușii le-au avut în atletism. „Antrenorii alegeau o fată, îi dădeau diferite pastile interzise, iar apoi o puneau să alerge. Când era prinsă în următoarea zi, nimeni nu se speria, iar obiectivul era să găsească o altă fată cât mai repede”, spune Iulia Stepanova, care câștigase bronzul european în proba de 800 de la Europenele în sală de la Paris din 2011, dar a fost descalificată și suspendată doi ani pentru neregularități în pașaportul biologic.

Potrivit documentarului difuzat miercuri de MDR, „99% dintre atleții ruși se dopează, în timp ce rețeaua de acoperire a suspecților este atât de coruptă, încât este aproape imposibil să fie dezmembrată”. Tot Stepanova (26 de ani) a susținut că antrenorii ei o încurajau să țină asupra ei mostre de urină curată, pe care să le ofere în momentul în care era controlată. „La Campionatele Naționale, am fost învățată să trimit un SMS cu numărul mostrei de urină pe care am oferit-o unui oficial, pentru a putea sta liniștită”, susține Stepanova, care a furnizat și o înregistrare în care unul dintre antrenori îi oferă un flacon de Oxandrolon, un steroid anabolizant interzis de WADA, Agenția Mondială Anti-Doping.

„Oxandrolonul părăsește organismul în 20 de zile”

Iar dezvăluirile soțului Iuliei Stepanova, fost oficial al Rusada, sunt și mai compromițătoare: „Deseori primeam telefoane de la Ministrul Sportului, care dorea să afle care sunt numele care au fost depistate pozitiv. Dacă era vorba de sportivi importanți, totul băgat sub preș. Dacă era vorba de necunoscuți, atunci testele rămâneau pozitive. Atleții erau testați, dar înotătorii, halterofilii sau schiorii nici măcar nu erau supuși unor teste anti-doping. Trebuie să te dopezi, așa funcționează totul în Rusia”.

În plus, documentarul aduce și alte probe în sprijinul afirmațiilor. Un videoclip înregistrat pe ascuns, care o înfățișa pe Maria Savinova, medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Londra în proba de 800 de metri, care spunea că „sistemul rusesc presupune să lucrezi cu produse farmaceutice, altfel nu se poate. Norocul meu e că antrenorul lucrează cu Alexei Melnikov, unul dintre antrenorii federali ruși, care schimbă datele testelor anti-doping, iar Oxandrolonul părăsește organismul meu în 20 de zile”.

Publicat: 05 12. 2014, 16:03
Actualizat: 05 12. 2014, 16:32