Alina Rotaru este campioană mondială universitară la cea de-a 29-a ediție a Universiadei, găzduită de Taipei, în perioada 19-30 august. Sportiva de la CSM București a încheiat concursul cu două sărituri foarte bune, care i-au asigurat o victorie autoritară. Podiumul a fost completat de Nektaria Panayi (Cipru) și de Anna Buehler (Germania).
Cipriota Nektaria Panayi s-a instalat la conducerea finalei de lungime cu o primă încercare de 6,42 metri. După două încercări depășite, sub amenințarea ratării grupului de 8 și a părții secunde a întrecerii, românca a intrat puternic în finală, depunându-și candidatura pentru medalie, atunci când, din a treia încercare, a întins ruleta la 6,41 m, rămânând la doar un centimetru în urma liderului. Apoi, Alina Rotaru a dat lovitura la încercarea a cincea, când a sărit 6,65 m – mai mult decât a făcut-o la începutul acestei luni, la Campionatul Mondial de Atletism de la Londra (6,50 m în calificări și 6,46 m în finala încheiată pe poziția a 12-a).
Sportiva CSM-ului, în vârstă de 24 de ani, și-a confirmat valoarea la ultima trecere prin groapă, punând pe tabelă și al doilea cel mai bun rezultat al finalei – 6,56 m.
Posesoarea unei medalii virtuale încă de la cea de-a treia încercare, la fel ca și Alina, nemțoaica Buehler a mers ascendent de la încercare la încercare, însă cei 6,38 m de la ultima încercare nu au fost suficienți pentru a emite pretenții la argintul Nektariei Panayi.
6,78 m este cea mai bună performanță a carierei pentru Alina Rotaru în proba de lungime, rezultat înregistrat în 2017
7,13 m este cea mai bună performanță a sezonului 2017, stabilită de americanca Brittney Reese (17 iunie, la Chula Vista)
7,52 m este recordul mondial de la lungime, al Galinei Chistyakova (URSS), în 1988
7,43 m este recordul național al României, reușit de Anișoara Cușmir, în 1983, la București
Este a doua medalie adusă de atletism pentru delegația României la Universiadă, după bronzul lui Andrei Gag, de la greutate.
13 este poziția ocupată de România în clasamentul pe medalii, dominat de țările din Asia: Korea (56 medalii: 23 X AUR, 14 X argint, 19 X bronz), Japonia (47 medalii: 18 X AUR, 11 X argint, 18 X bronz) și Taipei (37 medalii – 13 X AUR, 16 X argint, 8 X bronz).
6 medalii au câștigat românii la Taipei – 3 X AUR (Alina Rotaru – la lungime, Larisa Iordache – la sol și individual compus), 3 x BRONZ (Andrei Gag – aruncarea greutății, Larisa Iordache – bârnă și Andrei Muntean – sărituri)
Rezultatele complete ale finalei de la lungime, din cadrul Universiadei de la Taipei
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER