Cel mai mare scandal de doping al anului! Sprinteri fără scăpare
Cel mai mare scandal de doping al anului e produs de doi dintre sprinterii celebri: Tyson Gay, reprezentantul unei națiuni, SUA, învinsă în ultimii ani de Jamaica lui Asafa Powell. Laboratoarele antidoping câștigă lupta cu trișorii mai ales după ce în 2011 a fost introdus pașaportul biologic
Gabriela Szabo, Nicolae Mărășescu și alți atleți români vorbesc despre cazul care a șocat lumea sportului
La Daegu, în 2011, s-a lansat pașaportul biologic. Oamenii din WADA saltă atleții care manifestă mari diferențe între rezultatele analizelor
Există și atleți români care au pașaport biologic
Fenomenul dopingului se întinde ca o pată de ulei și pe pista de atletism. După ce vedetele din ciclism au ieșit din sportul pe două roți pe ușa din dos cocoșate de sancțiuni grele, doi dintre cei mai rapizi sprinteri ai probei regină și-au tras singuri preșul de sub picioare, iar șefii sportului sportuirilor par deciși să curețe vestiarele de orice urmă de substanță interzisă. Depistați pozitiv, americanul Tyson Gay (30 de ani, posesorul celui de-al doilea rezultat din istoria probei de 100 m) și jamaicanul Asafa Powell (30 de ani, fost recordmen mondial) așteaptă acum proba B, dar în 99% la dintre cazuri verificarea secundă o confirmă pe prima!
Și cursa atleților căzuți în cursele întinse de WADA nu pare să se fi încheiat, pentru că lista de start a vedetelor decăzute pare a se îngroșa: încă doi sprinteri jamaicani sunt anunțați pe listă. „Și dacă ar fi Usain Bolt, nimeni nu l-ar apăra, nimeni nu l-ar ascunde, chiar dacă este vedetă! În fiecare comisie anti-doping există și un american, și un jamaican, și e lesne de înțeles că numele vinovatului s-ar afla imeÂdiat. Ultimele noutăți deschid din nou subiectul războiului jamaicano-american, pentru că jamaicanii i-au cam bătut pe unde i-au prins în ultimii ani!”, e de părere Nicolae Mărășescu.
PAȘAPORTUL BIOLOGIC
Gabriela Szabo crede în altă variantă: „Trebuie să vorbim și să luăm atitudine în privința oamenilor care nu fac o bună imagine atletismului mondial. Acum nu mai poți trișa pentru că din 2011, de la Campionatul Mondial de la Daegu, s-a introdus pașaportul biologic al atletului în care sunt inserate toate analizele. Eu nu cred într-un război americano-jamaican. Laboratoarele bagă bani în cercetare și toți trișorii sunt prinși!”. O altă abordare e dată de un fost campion din atletismul românesc: „În sprintul mondial nu e doar o luptă între atleți, ci și între companiile care îi sponsorizează. De la firmele de echipament sportiv, până la alte companii de băuturi sau de tot felul. Nu este exclus ca și Bolt să fie pe listă, nu cred că l-ar proteja nimeni! În plus, americanii și jamaicanii nu se suportă. Mai ales după ce în ultimii ani i-au învins pe unde i-au prins”.
CE E OXILOFRINA
Pentru prima dată de la aflarea veștii, aseară, The Guardian și jamaicanii de la Gleaner au vehiculat și substanța pe care cei doi ar fi utilizat-o.
Oxilofrina e o substanță din clasa amfetaminei, descoperită și produsă pentru a trata hipotensiunea (valoarea scăzută a tensiunii arteriale). Pe termen scurt, efectele sale sunt creșterea adrenalinei, mărirea atenției, creșterea oxigenării sângelui și a bătăilor inimii. Când este folosită pe termen lung, substanța inclusă de WADA pe lista „susținătorilor” interziși poate produce tahicardie, bătăi iregulate ale inimii sau chiar atac cerebral. „În general, națiunile puternic dezvoltate în atletism, înot sau alte sporturi au acces imediat la noutăți în privința substanțelor dopante. În România, ajung abia după 3-4 ani de la apariția lor”, spune un alt personaj din sportul românesc.
CUM SE APĂ‚RĂ‚ GAY
Dacă în trecut, alți sprinteri amici cu acul și seringa au adoptat tactica struțului, Gay și Powell au fost generoși în declarații. „Sper să mai alerg vreodată. Voi primi decizia cu capul sus, ca un bărbat!”, a spus Gay, care duminică lăsase de înțeles că e victima unui sabotaj: „Cineva m-a dezamăgit!”. Completează Mărășescu: „Asta înseamnă că nu antrenorul e de vină! Cineva din echipă”.
ARESTAT ÎN ITALIA
Asafa, omul care a alergat de 90 de ori suta de metri (record) sub 10 secunde, și-a prezentat ieri versiunea: „Nu sunt și nu am fost niciodată un trișor. Greșeala mea nu este că am trișat, ci că nu am fost mai vigilant. O anchetă a fost începută de staful meu pentru a afla cum a ajuns această substanță în corpul meu”. Pe pagina de twitter a jamaicanului au apărut ieri informații potrivit cărora omul care i-ar fi dat suplimente alimentare fostului recordmen mondial ar fi fost arestat în Italia.
„Mama m-ar omorî, dacă aș fi prins”
Tyson Gay făcea parte dintr-un program propus de USADA (Agenția Americană Anti-Doping) centrat pe lupta împotriva trișatului în sport. Ideea era promovată prin declarații acordate de 10 staruri. Tyson își construise speechul astfel: „Eu concurez curat pentru că eu cred în corectitudine, și, mai presus de toate, mama m-ar omorî dacă ar afla că folosesc substanțe interzise. Mama și sora mea sunt adevărate modele pentru mine”.
„Stimulii ar trebui legalizați!”
Cvadruplu medaliat olimpic la 100 m și 200 m, Ato Boldon (Trinidad Tobago, 39 de ani) e unul dintre cei mai activi analiști al probelor de sprint. Într-o declarație pentru USA Today, actualul comentator NBC susține că „stimulii ar trebui legalizați! Doar steroizii, hormonii de creștere și dopingul sanguin ar trebui interzise. În sportul actual apare o doză de neîncredere a competitorilor care bănuiesc că adversarii folosesc substanțe interzise și din această cauză apelează la stimuli ușori”.
„Sincer, nu credeam ca Asafa să se dopeze. Am alergat cu el la Osaka (n.r. CM 2007) și mi-a făcut o impresie foarte bună”, Florin Suciu, fost sprinter, posesorul celui mai bun timp din România în ultimul deceniu 10,24 (2007)
„Nu mă așteptam la așa ceva, sunt sigur că vor mai pica și alți sprinteri de valoare”, Cătălin Câmpeanu, campion național en-titre 100 m și 200 m
„Noi am fost în Jamaica, dar nimeni nu ne-a anunțat ceva. Nu am fost contactați referitor la acest subiect
Ricky Simms, agentul lui”, Usain Bolt
Compania Adidas a întrerupt contractul cu Tyson Gay. Recordmenul american era una dintre figurile pe care se centrau spoturile cunoscutei firme