În preajma Crăciunului, Vali Tomescu, unul dintre cei mai de succes antrenori ai anului, a acceptat să dezvăluie pentru ProSport o serie de amănunte neștiute despre cursa care i-a adus Constantinei Diță aurul la Jocurile Olimpice. Un maraton în care Pușa, dar și el n-au rulat la voia întâmplării, ci au comunicat permanent. Tehnicianul ardelean și-a acompaniat eleva 30 de kilometri pe o bicicletă, urlând și trasându-i sarcini până la zidul format din oamenii de ordine care l-au făcut să abandoneze plimbarea prin Beijing. Feed-back-ul Pușei s-a tradus printr-o victorie care a făcut înconjurul lumii.
Bicicleta
„Pe noi ne ajută foate mult la antrenamente în primul rând. Când am ajuns în Satul Olimpic, i-am văzut pe olandezi că nu se deplasau decât pe biciclete. Ne-am întâlnit cu Lornah Kiplagat (n.r. – vedeta olandeză a probelor pe distanțe lungi) și cu managerul său, cei doi îndrumându-ne spre punctul de comercializare. Am rulat cu ea în timpul maratonului cât am putut, până m-au blocat oamenii de ordine. Aș fi vrut să o iau amintire în țară, dar cei de la COSR nu mi-au mai adus-o“.
Transpirația din maiou
„Întotdeauna când te duci să concurezi trebuie să ții cont de cantitatea de săruri minerale pe care organismul o pierde. Înainte de Beijing duceam la un laborator șortul și tricoul ei pentru a fi stoarse și astfel determinam sărurile minerale pierdute în timpul efortului. În acest context, eu am știut ce concentrație de săruri minerale să-i pun la punctele de alimentare de pe traseul maratonului din Beijing“.
Tertip
Adversarele și‑au zis că, dacă Paula Radcliffe și Catherine Ndereba, adică vedetele, n-au evadat din pluton, atunci n-au de ce să pornească după Pușa. Ele au subestimat-o, iar ea și-a urmat tactica. Pușa a mărit ritmul treptat, astfel încât ele să nu sesiseze distanța. Când au conștientizat realitatea, nu mai aveau cum să facă ruperi de ritm, pentru că s-ar fi expus unor abandonuri din cauza reacțiilor bruște“.
Pastilele de glucoză
„M-au întrebat câteva persoane ce înghițea Pușa în timpul cursei… Pastila de glucoză a luat-o din 5 în 5 kilometri la punctele de alimentare pentru a nu-i scădea nivelul glucozei din sânge. Astfel, am reușit «să driblăm» durerile de picioare până la borna 40, în contextul în care durerile unui maratonist se fac simțite pe la km 35“.
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER