Cine e omul care va conduce atletismul din Rusia. Vedeta Isinbaeva s-a retras din cursa pentru șefia federației
Dmitri Shlyakhtin a fost reales, vineri, în funcția de președinte al Federației Ruse de Atletism (ARAF), după ce Elena Isinbaeva, dublă campioană olimpică la săritura cu prăjina, și-a retras candidatura, notează Reuters.
Shlyakhtin (49 de ani) a primit 36 de voturi, cu cinci mai multe decât contracandidatul Andrei Silnov, și va primi un nou mandat de patru ani la conducerea forului de atletism din Rusia.
Elena Isinbaeva (34 de ani) era considerată favorită la acest post, dar a renunțat să mai candideze după ce a fost numită președintă a Consiliului de Supraveghere din cadrul Agenției Antidoping din Rusia (RUSADA). „A trebuit să-mi retrag candidatura pentru că am primit această șansă de a conduce RUSADA. Ar fi fost un conflict de interese”, a declarat Isinbaeva, citată de Reuters.
Isinbaeva s-a retras din atletism în luna august, după ce echipa Rusiei a primit o interdicție de a concura la Jocurile Olimpice de la Rio, în urma unor dezvăluiri privind un sistem de dopaj la scară națională.
Dmitri Shlyakhtin a fost președintele interimar al Federației Ruse de Atletism din luna ianuarie, după ce Valentin Balakhnichev și-a dat demisia. Federația Internațională de Atletism (IAAF) l-a suspendat pe Balakhnichev pe viață din sport, fiind găsit vinovat de faptul că a mușamalizat teste antidoping pozitive ale unui sportivi ruși.
Anul trecut, Rusia a fost suspendată din forul mondial de atletism, după ce Agenția Mondială Antidoping (WADA) a prezentat dovezi privind un fenomen de dopaj susținut de stat. În noiembrie 2015, WADA a revocat licența laboratorului antidoping din Moscova, spunând că RUSADA nu îndeplinește standardele.
Vineri, Agenția Mondială Antidoping a dat publicității noi informații din raportul McLaren, potrivit căruia peste 1.000 de atleți ruși care au participat la Jocurile Olimpice de vară și iarnă și Jocurile Paralimpice au beneficiat de pe urma unei conspirații instituționale pentru a ascunde teste antidoping pozitive. Sistemul de mușamalizare a cazurilor de dopaj ar fi funcționat pe durata Jocurilor Olimpice de vară din 2012 (Londra), Campionatul Mondial de Atletism din 2013 (Moscova) și Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 (Soci).