CM DE ATLETISM | Marian Oprea, locul șase în finală. Taylor, croit pentru aur: americanul este al doilea triplusaltist încoronat în finală mondială cu o săritură de peste 18 m. S-a apropiat la 8 cm de recordul lui Edwards
- Campionul olimpic Christian Taylor a făcut spectacol în finala mondială de triplusalt: a depășit bariera de 18 m din ultima încercare, depășindu-l pe cubanezul Pablo Pichardo (17,73 cm).
- Portughezul Nelson Evora, campion olimpic în 2008, pe același stadion, a completat podiumul mondial, cu o săritură de 17,52 m.
- Marian Oprea a terminat finala mondială de triplusalt pe locul șase – la fel ca în 2013.
Christian Taylor (25 ani) a câștigat o finală spectaculoasă de triplusalt, care s-a ridicat la nivelul așteptărilor spectatorilor prezenți în „Cuibul de pasăre”. După o primă încercare de încălzire în care nu a întins ruleta nici măcar până la 17 m, americanul a crescut în evoluții, apropiindu-se și depășindu-l pe Pablo Pichardo, omul care îl bătuse în cea mai tare finală din istoria triplusaltului, în etapa Diamond League de la Doha.
Ultima serie de sărituri l-a găsit pe Taylor în frunte, cu 17,68 m cel mai bun rezultat. Iar americanul s-a dezlănțuit: a pornit pe elan pentru ceea ce a vea să fie, în final, a doua cea mai lungă săritură doin istoria triplusaltului – 18,21 m, o provocare căreia Pichard nu a mai putut să-i replice, în ciuda faptului că și el, la ultima evoluție, imediat după Taylor, și-a îmbunătățit rezultatul din finală, la 17,73m.
18,29 m este recordul mondial stabilit de britanicul Jonathan Edwards în 1995, în finala Campionatului Mondial de la Goteborg. Edwards deschidea finala cu prima săritură omologată de peste 18 metri (18,16m), doborând prima dată recordul mondial. Britanicul își corecta performanța, la cea de-a doua încercare, întinzând ruleta la dimensiunea care rămâne referința triplusaltului mondial până în prezent.
Un american care se antrenează la Londra
Încoronat cel mai tânăr campion olimpic al triplusaltului la Londra, în 2012, Taylor a luat din nou, în 2013, drumul Regatului Unit. Americanul a urmat-o în Marea Britanie pe antrenoarea sa, Rana Reider, angajată de British Athletics pentru a coordona pregătirea sprinterilor și a săritorilor în cadrul High Performance Athletics Centre (HiPAC), de la Universitatea din Loughborough. Taylor a suferit din cauza schimbării majore de climă, dar s-a acomodat cu viața în campus.
În 2014, cariera lui Taylor a fost în cumpănă: genunchii săi au fost pe punctul de a ceda și sportivul care a învățat tehnica triplusaltului și a devenit cel mai bun din lume având ca picior de bază la desprindere și la aterizare piciorul stâng – a fost nevoit să reînvețe mișcările, să-și redefinească rutina, pentru a-și salva cariera. A devenit „dreptaci” și culmea, a făcut un salt spectaculos în performanță, de la un personal best de 17,51 m, la un prim rezultat de peste 18,00 m. „Cel mai dificil la schimbarea piciorului este găsirea timingului și controlul vitezei, să transformi disconfortul în confort„, povestea Taylor pentru flotrack.org.
- La Beijing, Taylor a câștigat al doilea titlu mondial al carierei, după succesul din 2011, de la Daegu.
- În 2012, Taylor a câștigat titlul olimpic la triplusalt.
- În 2014, Taylor a făcut parte din ștafeta 4 X 400 m medaliată cu aur la Campionatul Mondial de Ștafete, de la Nassau.
Oprea, locul șase din prima încercare
Marian Oprea a adus cel mai bun rezultat de până acum al delegației României la Beijing: elevul Doinei Anton a întins ruleta la prima încercare la 17,06 m – un rezultat cu un centimetru sub rezultatul de calficare în finală. A mai încercat o săritură, mai slabă – 16,23 m, dar, sigur de calificarea în faza a doua a finalei, cu primii opt triplusaltiști, a renunțat la următoarele trei încercări – una înainte de tragerea liniei despătțitoare, două în sprintul pentru podium. Ultimul medaliat mondial al atletismului masculin a revenit pe culoarul de elan în seria a șasea de sărituri, dar a depășit pragul.
16,82 m a fost rezultatul cu care Marian Oprea se clasa tot pe locul șase, în finala mondială din 2013, de la Moscova.
17,81 m e recordul personal al lui Marian, sinonim cu recordul României (2004, Laussane)