Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis, vineri, ca cele șapte atlete americane ce au concurat în probele de ștafetă la Jocurile Olimpice din 2000, alături de Marion Jones, condamnată pentru dopaj și privată de medaliile sale, să-și păstreze medaliile câștigate la Sydney.
„Echipele feminine americane care au concurat în probele de ștafetă 4×100 metri și 4×400 metri, la JO de la Sydney, nu vor fi descalificate, iar medaliile și diplomele atribuite sportivelor nu vor trebui să fie restituite Comitetului Olimpic Internațional”, se arată într-un comunicat al TAS.
Atletele vizate de decizia TAS sunt Andrea Anderson, Latasha Colander Clark, Jearl Miles-Clark, Torri Edwards, Chryste Gaines, Monique Hennagan și Passion Richardson. Cele șapte au sesizat TAS în aprilie 2008, pentru a denunța decizia Comisiei executive a CIO de a le retrage medaliile câștigate la Sydney.
Având-o pe Marion Jones în componență, echipele americane au câștigat medalia de aur în proba de ștafetă 4×400 metri și pe cea de bronz la ștafetă 4×100 metri. Jones a recunoscut, în 2007, că s-a dopat, ea executând o pedeapsă de șase luni de detenție pentru că a mințit în timpul anchetei.
Vineri, responsabilii CIO au anunțat că au luat act de decizia TAS, pe care „o consideră dezamăgitoare și supărătoare pentru ceilalți sportivi care au participat la competiție respectând regulile”.
„O astfel de decizie depinde, în mod unic, de regulile CIO și IAAF (Federația Internațională de Atletism) existente sau nu în momentul în care s-au desfășurat Jocurile Olimpice din 2000”, și-au justificat decizia cei trei judecători ai TAS.
Marion Jones a câștigat trei medalii de aur (100 m, 200 m și ștafetă 4×100 m) și două medalii de bronz (săritura în lungime, ștafetă 4×400 m) la JO din 2000, însă i-a a fost deposedată de toate aceste medalii.
MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER