Maricica Puică are amintiri dureroase. Încălțările purtate de către atleții români azi aproape că nici nu se simt în picioarele acestora. Sunt făcute după metode moderne.
Și cu toate astea performanțele internaționale sunt la ani lumină față de cele obținute în anii 80.
Întorcându-ne la acei ani, în care și la capitolul echipamentelor sportive de înaltă calitate, românii aveau mult de suferit, Prosport a descoperit o poveste inedită istorisită de Maricica Puică, una dintre cele mai mari sportive, nu doar atlete din istoria României.
Campioană olimpică în 1984, la Los Angeles, în proba de 3.000 de metri, cea numită „Minunea blondă a atletismului mondial” a dezvăluit că încălțările cu care se pregătea pentru a participa la marile competiții ale lumii aveau talpă de pantof pe care se înșurubau acele cuie speciale.
„Vă dați seama cum era să te antrenezi cu așa ceva. După antrenamente, când mă descălțam aveam picioarele pline de sânge. Acele cuie nu rezistau.
Perforau talpa pantofului și intrau în picior. Aveai senzația că înnebunești de durere, dar nu aveai ce face. Continuai să te antrenezi”, a povestit Maricica Puică.
În anumite momente ale perioadelor de pregătire dar și la concursuri, Maricica Puică folosea încălțările performante, cu cuie.
„Aveam o singură pereche pe an. Mă uita la ea ca la Soare. Aveam grijă de acea încălțăminte ca de niște bibelouri.
Îmi aduc aminte că săracul, soțul meu, se ducea în Poiana Brașov și ascuțea cuiele. Când eram în cantonament acolo, avea el pe cineva care știa să i le ascute foarte bune. Au fost vremuri grele și cu toate astea noi am făcut performanță”, a mai spus Maricica Puică.
Maricica Puică (numele dinaintea căsătoriei – Luca) s-a născut la 29 iulie 1950, la Iaşi. A început să practice atletismul la vârsta de 15 ani, după ce a fost descoperită la un cros pentru elevi, în 1965, de profesorul Ion Puică, cel care ulterior i-a devenit antrenor şi soţ.
Deţine zece recorduri naţionale: două la 1.500 m, şase la 3.000 m, două la 5.000 m şi patru la 3.000 m sală. În 1968, a fost selecţionată în echipa naţională, cu care aduce prima medalie la Crosul Balcanic organizat în Turcia, pentru ca în 1978 să obţină prima medalie de aur la Campionatele Mondiale de cros cu echipa şi medalie de bronz la individual (Glasgow).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER